Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Negocierile pentru crearea unei coaliții pro-europene și arestările în cazul BEM

Liderii celor trei partide care negociază crearea unei coaliții pro europene dau asigurări că formarea acesteia va fi anunțată foarte curând. Jurnalistul Ion Terguță, directorul MIR TV Moldova, nu pune la îndoială acest lucru, întrucât, spune el, ar fi primul pas spre deblocarea finanțării externe a Republicii Moldova. Ion Terguță califică acțiunile CNA din această săptămână drept un instrument de presiune în cadrul acestor negocieri:

„Deblocarea finanțării externe depinde foarte mult de relația cu FMI, din acest punct de vedere guvernul trebuie creat cât mai curând pentru a putea spera la acest lucru. Aceste negocieri se poartă sub presiunea organelor de justiție și ele sunt adresate atât Partidului Liberal cât și Partidului Liberal-Democrat. Este știut lucru că, corupția nu este un fenomen care a lăsat pe cineva într-o parte în Republica Moldova, de asta bănuiala planează asupra PD-ului pentru că este singurul partid care nu este bănuit de acte de corupție. În aceste context, negocierile astea și presiunile asupra celorlalte două partide nu sunt tocmai înțelese. Probabil că am putea deduce că se fac sub o anumită presiune și chiar șantaj.”

Și jurnalistul Vitalie Călugăreanu pune la îndoială faptul că Centrul Național Anticorupție ar acționa cu bună credință, din intenția de a deconspira operațiunile frauduloase de la Banca de Economii. El este de părere că arestarea rudelor unuia din liderii implicați în negocieri este o formă de șantaj, pentru a obține cedarea anumitor pârghii de guvernare:

„Eu m-aș bucura dacă asta înseamnă un început pentru CNA, în sfârșit, dar eu am temerea că lucrurile acestea sunt făcute de ochii lumii. Asistăm la un spectacol care atunci când PLDM-ul, dacă este supoziția aceasta validă, atunci când va ceda tot ce își dorește domnul Plahotniuc și PD-ul lucrurile se vor limpezi, atunci vom putea trage concluzia că într-adevăr s-a făcut pentru a șantaja PLDM-ul. Noi cunoaștem ce s-a întâmplat cu dosarul medicilor arestați. Au fost arestați, după care, pe rând au fost eliberați și repuși în funcții majoritatea. Dacă asta nu este măsură de presiune, atunci ce este?”

Vitalie Călugăreanu mai remarcă faptul că tratativele pentru formarea coaliției de guvernare se petrec cu ușile închise, iar unii politicieni au renunțat la condițiile pe care le aveau altădată:

„Faptul că au loc niște negocieri total netransparente eu cred că denotă că avem în continuare niște politicieni mincinoși, provinciali și care au de împărțit iarăși niște funcții guvernamentale. Cine își mai amintește de declarația făcută de Mihai Ghimpu în campanie despre faptul că negocierile pentru formarea coaliției vor fi cu prezența presei. A învins domnul Chirtoacă la alegeri, a murit și acea condiție a Partidului Liberal. Între timp, a murit și revendicarea cu procurorul general european de import. Din punctul meu de vedere acolo se discută ca la târg, așa că trebuie să ne așteptăm la surprize în ceea ce privește modul de repartizare a ministerelor în primul rând, dar nu numai, inclusiv a agențiilor guvernamentale.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG