Linkuri accesibilitate

Zborul MH17. O tragedie, un adevăr, dar multe teorii


Stop cadru din înregistrarea video despre care se presupune că arată separatiști sosind la locul prăbușirii zborului MH17 acum un an în estul Ucrainei (News Corp. via Reuter)
Stop cadru din înregistrarea video despre care se presupune că arată separatiști sosind la locul prăbușirii zborului MH17 acum un an în estul Ucrainei (News Corp. via Reuter)

La un an de la doborârea avionului malaiezian de pasageri deasupra estului Ucrainei, lumea încă nu aflat cu certitudine cine e de vină.

Informații ajunse în presă ale unui raport preliminar olandez sugerează că vinovații ar fi separatiștii pro-ruși, care tras o rachetă rusească sol-aer Buk în ziua tragediei.

Corespondentul Europei Libere Robert Coalson notează că asemenea concluzii, dacă vor fi confirmate în raportul final, așteptat să fie publicat în octombrie, contrazic total ipotezele și judecățile emise de Moscova după dezastru.

Anul trecut Moscova și-a dat seama rapid că s-a căpătuit cu o problemă gravă de relații cu publicul. Au existat indicații imediate despre implicarea rebelilor în tragedie, cum ar fi doborârea de avioane militare de către rebeli, înainte vreme, postarea pe o rețea socială, ștearsă apoi rapid, a unui lider rebel care se fălea cu doborârea unui avion , o conversație ajunsă la presă în care Moscova și rebelii par să coordoneze o încercare de a recupera cutiile negre ale zborului MH17 și imagini aeriene care par să certifice trimiterea unui lansator Buk în regiune cu puțin timp înaintea dezastrului și retragerea lui rapidă în Rusia în noaptea următoare. Dar în absența unor dovezi și mai convingătoare, oficialii și presa rusă au încercat să avanseze o serie de teorii alternative ale tragediei.

Avionul de luptă - fantomă

La mai puțin de o săptămână de la dezastrul MH17, ministerul rus al apărării a dat publicității la o conferință de presă propriile „materiale” despre incident. Deși nu a tras concluzii ferme, ministerul apărării a pretins că armata ucraineană opera sisteme Buk în zonă când s-a produs tragedia. Ministerul a mai spus că un avion militar ucrainean Su-25 ar fi urmărit avionul de pasageri. Kievul spune că nu avea avioane militare în regiune pentru că mai multe avioane și elicoptere de-ale sale fuseseră deja doborâte de rebeli cu armament primit din Rusia.

„Carlos” controlorul de trafic aerian

În orele de după doborârea zborului MH17 o persoană care pretindea să fie controlor spaniol de trafic lucrând la Kiev a început să posteze pe Twitter informații despre presupusa aflare a două avioane militare ucrainene în aer în zona tragediei. Ambasada spaniolă din Kiev a spus că nu știe cine este controlorul „Carlos”, dar că a observat activitate lui pe Twitter și în zilele Maidanului. Aeroportul unde ar fi lucrat Carlos a negat că ar avea cunoștință de el, sau că ar fi angajat vreodată vreun spaniol.

Contul de Twitter al lui Carlos a fost suspendat, dar presa de stat din Rusia continuă să-l citeze pe larg în ultimii ani, ca pe o „autoritate” în acest caz.

Trupuri moarte?

Fostul comandant rebel Igor Strelkov, un cetățean rus care a jucat un rol important în estul Ucrainei și a pretins că a fost colonel de securitate, a spus la o zi după tragedie că morții din avion muriseră cu câteva zile mai devreme. Iar deputatul naționalist din Duma de Stat Vladimir Jirinovski a spus că doborârea avionului ar fi fost o „provocare americană” și că trupurile neînsuflețite ar fi fost „plasate dinainte vreme în scaunele avionului”.

Altă teorie intens mediatizată în Rusia a fost că Ucraina ar fi încercat să doboare avionul cu care revenea în țară din Brazilia președintele rus Vladimir Putin.

„Komsomolskaya Pravda” a relatat la scurt timp după incident că controlorii de trafic ucraineni ar fi redirecționat avionul malaiezian spre zona de conflict ca să fie doborât, iar Kievul să poată învinui Rusia. Ziarul rus a mai scris că aeronava a fost doborâtă de un „avion ucrainean de atac” asistat de un satelit american de spionaj.

Alte teorii fără legătură directă cu Rusia au fost puse în circulație de presa de stat din Iran, care a întrevăzut în tragedia mâna Israelului. Iar unii au observat că la bordul aeronavei doborâte se aflau savanți care mergeau la un congres despre SIDA în Australia, iar atacul ar fi fost îndreptat împotriva unui iminent „leac miraculos” al maladiei.

Ștergerea urmelor

Nici o teorie a conspirației nu este completă fără partea privind „ștergerea urmelor”. Autoproclamatul antropolog și istoric investigativ Eric Zuesse, care scrie frecvent pentru un institut pro-rus din Canada, a susținut că în august 2014 s-a încheiat un acord secret între Ucraina, Belgia, Olanda și Australia, care s-au angajat să nu dezvăluie nici o informație despre MH17 una fără acordul celeilalte. Zuesse conchide că grație înțelegerii Kievul se poate opune prin „veto” oricărei informații care ar incrimina armata ucraineană.

Imagini noi înregistrate după doborîrea zborului MH17
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:38 0:00

Între timp o televiziune australiană a dat publicității, chiar la un an de la dezastru, o înregistrare video în care rebelii pro-ruși par să exploreze rămășițele aeronavei, încă fumegânde, constatând cu surprindere că este „avion de pasageri”, întrebându-se cum de i-au permis ucrainenii să intre în spațiul aerian și umblând în bagajele pasagerilor.

Ministrul de externe australian Julie Bishop a spus că „este dezgustător să vezi imaginile la 12 luni de la doborârea lui MH17 și dă de gândit că ele au ieșit la suprafață tocmai acum”.

---------

Traducere de Mircea Țicudean

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG