Linkuri accesibilitate

Philippe Receveur: „Separatismul, acțiunile unilaterale, ca în Transnistria, nu pot fi recunoscute in baza dreptului internațional”


Photo: Darrin Vanselow © 2010 / 2011
Photo: Darrin Vanselow © 2010 / 2011

Un interviu în exclusivitate cu raportorul Congresului Puterilor Locale și Regionale pentru R. Moldova și președintele Comitetului de Monitorizare.

Revenit recent de la Chișinău unde a avut întâlniri cu reprezentanți ai unor ministere precum și cu primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, Philippe Receveur (Elveția, PPE), raportorul Congresului Puterilor Locale și Regionale pentru Republica Moldova care este și președintele Comitetului de Monitorizare spune că principala sarcină a autorităților moldovene în lunile ce vin este finalizarea implementării Strategiei Naționale de Descentralizare. „Înțelegem însă că nu este simplu în actualul contextul politic atât de dificil”, spune într-un interviu cu Europa Liberă expertul elvețian, în cadrul căruia este analizată și situația regiunii autonome Găgăuzia și a regiunii transnistrene.

Europa Liberă: Pentru că sunteți raportorul Congresului Puterilor Locale și Regionale pentru democrație regională, cum apreciați situația Transnistriei și Găgăuziei în cadrul Republicii Moldova, care este stat unitar, și nu federal, precum țara Dvs., Elveția?

Philippe Receveur: „Aveți dreptate, Republica Moldova nu este un stat federal, așa cum este Elveția, de exemplu. În cadrul întâlnirii de la Chișinău am discutat despre situația locală și regională din întreaga Republică Moldova. O atenție deosebită a fost acordată regiunii Găgăuzia și situației speciale din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Suntem de părere că este importantă identificarea unor abordări constructive, bazate pe respect reciproc. În ce privește Găgăuzia, care are, prin constituție, un statut special, deși prevalează prevederile Constituției, trebuie subliniat foarte clar, că această regiune face parte din statul unitar R. Moldova. Nu este o regiune a unei confederații, ci a unui stat unitar.”

Europa Liberă: Găgăuzia este privită de unii analiști ca veriga slabă a statului moldovenesc, a unității statului moldovenesc. Despre Transnistria ce să mai vorbim! Ca expert al Consiliului Europei, dar și în calitate de cetățean elvețian, care este o confederație, și care a dovedit viabilitatea modelului federativ de organizare statală, cum apreciați această situație din R. Moldova ?

Philippe Receveur: „Cred că orice stat membru al Consiliului Europei, are dreptul să aleagă forma sa de organizare statală, fie că vorbim de o republică unitară sau de o confederație. Ce este impotant este ca organizarea să respecte principiile democratice, adică să nu fie vorba de dictatură civilă sau militară, de exemplu.

În al doilea rand, trebuie ca reglementările constituționale să respecte convențiile în domeniu ale Consiliului Europei. De exemplu, o regiune care este autonomă dar care face parte insă dintr-un stat unitar, trebuie să se supună centrului. Sigur, ea va respecta caracterul cultural, de identitate al locuitorilor săi, dar nu va actiona administrativ, politic, de una singura.

Apoi, statele care sunt independente trebuie să respecte regulile democratice, ceea ce inseamna ca separatismul, acțiunile unilaterale, cum sînt cele din Transnistria, nu pot fi recunoscute în baza dreptului internațional, ceea ce se intampla, de altfel cu Transnistria, care se afla in afara cadrului legislativ international. De aceea nici COE nu o recunoaște. Solutia stă în continuarea unui dialog constructiv pentru a se ajunge, poate, la un statut special, care să țină cont de particularitățile regiunii, fără să afecteze modelul statului unitar. Însă chiar dacă sunt elvețian, nu promovez modelul federalist elvețian.”

Europa Liberă: Ați solicitat o serie de clarificări autorităților moldovene cu privire la distribuția puterilor si responsabilităților la nivel local, regional și național. Despre ce este vorba ?

Philippe Receveur: „Este vorba de definitia componentelor atribuite raioanelor, municipalitatilor si satului pentru evitarea vidului juridic și pentru a evita ca o autoritate de la un anumit nivel să aducă atingere nivelul de autoritate sau responsabilitate de la alt nivel. Am observat în R. Moldova o evoluție în directia descentralizării. In cadrul acestui proces trebuie luate in consideratie toate elementele, de la consideratiile de ordin istoric, la situatia politica din trecut sau prezent.

XS
SM
MD
LG