Linkuri accesibilitate

Vizita președintelui Timofti în Belarus: „un gest diplomatic” binevenit


La vizita precedentă la Chișinău a președintelui Lukașenka în septembrie 2014
La vizita precedentă la Chișinău a președintelui Lukașenka în septembrie 2014

Așteptările pentru rezultate concrete de importanță sînt mici, potrivit analiștilor.

Președintele Nicolae Timofti, cunoscut pentru remarci critice la adresa politicii rusești în fostul spațiu sovietic, efectuează, începând de astăzi, o vizită de două zile în țara considerată aliatul cel mai de nădejde al Rusiei în estul Europei, Republica Belarus. Potrivit comunicatelor de presă oficiale, discuțiile cu președintele Aliaxandr Lukașenka ar urma să fie dominate de cooperarea economică, dar și de „relațiile inter-regionale”, cum se spune într-o declarație a Minskului. Ce ar putea obține concret Moldova din această vizită?

Republica Moldova are acum mai multe motive să-şi aprofundeze relaţia cu Republica Belarus. Unul din ele a fost sonorizat de Nicolae Timofti în septembrie 2014, când l-a primit pe Aliaxandr Lukașenka la Chişinău. „Poziția noastră despre menținerea păcii și securității internaționale are multe tangențe și chiar coincide”, a spus atunci Nicolae Timofti, având în vedere criza ucraineană.

Numit în trecut de țări occidentale ultimul dictator din Europa, Lukașenka, preşedintele unui stat care, pe lângă apartenenţa la Uniunea Euroasiatică, este membru, la fel ca Republica Moldova, şi al Parteneriatului estic al UE, a jucat un rol important în negocierile pentru încetarea luptelor în estul Ucrainei. Ambele acorduri de încetare a luptelor au fost semnate în septembrie 2014 și februarie 2015 la Minsk.

În plus, Chişinăul a apreciat respectul manifestat de Aliaxandr Lukașenka pentru opțiunea sa pro-occidentală. „Moldova și-a ales calea și trebuie să o respectăm. Deşi situația sa economică nu este deloc ușoară”, a spus Lukașenka când l-a vizitat pe preşedintele moldovean anul trecut.

Dar cel mai important motiv de recunoştinţă pe care îl poate avea Republica Moldova în raport cu Minskul este „mâna de ajutor” întinsă de statul belarus odată cu introducerea embargoului rus. În primele luni după impunerea acestuia în septembrie 2013, Republica Moldova și-a sporit exportul de vinuri și produse agricole în Republica Belarus. Exporturile moldoveneşti în această ţară se dublaseră chiar, ajungând să contituie 5,8 la sută din total, doar la vin creşterea înregistrată fiind de 11 la sută.

Pe de altă parte, aşteptările că în această vizită preşedintele moldovean ar putea obține prea multe lucruri concrete sunt mici, iar expertul în politică externă de la Chişinău, Nicolae Afanas, ne-a explicat de ce:

„Preşedintele Republicii Moldova nu are aceeaşi poziţie şi putere decizională ca preşedintele belarus. Adică se întâlnesc doi preşedinţi, dintre care unul conduce absolut toate procesele din ţara sa, iar al doilea este mai mult o figură nominativă şi mai puţin e generator de decizii sau factor care ar avea capacitatea să preseze anumite cercuri pentru realizarea unor anumite acţiuni. În acest context, dorinţa noastră de intensificare a relaţiilor comerciale este una foarte bună, dar din păcate formatul nu ne permite acest lucru, pentru că, de facto, preşedintele Republicii Moldova nu dispune de întregul mecanism care i-ar permite să atingă acest scop.”

De ce, totuşi, Lukaşenka a întins o mână de ajutor Republicii Moldova în momentul în care aceasta fusese lovită de embargoul rus, chiar cu riscul înrăutăţirii relaţiei sale cu Federaţia Rusă, l-am întrebat pe Nicolae Afanas:

„Belarus încearcă să devină un centru de putere, un centru de influenţă şi în acest context are nevoie de o rupere politică de Federaţia Rusă. Pentru că dacă eşti aliatul Federaţiei Ruse şi faci totul cum vrea ea, te transformi de fapt într-un vasal al acestui stat. În condiţiile în care Belarus şi Lukaşenka vrea să fie un stat cu propriile viziuni, este nevoie de o ruptură de Rusia. Dacă până la acordurile de la Minsk, Lukaşenka era numit ultimul dictator al Europei, după ce a devenit punte de legătură între părţile beligerante şi a adus un aport substanţial în stoparea ostilităţilor, nimeni nu-l mai numeşte astfel, el şi-a îmbunătăţit imaginea personală, dar şi a statului Belarus, ceea ce după mine este un lucru extraordinar. Belarusul este astăzi privit ca un stat mediator în această criză ucraineană, ceea ce nu orice stat poate obţine, ci doar cele care au capacitate administrativă, politică, economică, ceea ce demonstrează că belarusul are viziune strategică bine dezvoltată.”

În aceste condiţii, actuala vizită pe care Nicolae Timofti o efectuează la Minsk este văzută ca „un gest diplomatic” extrem de binevenit. Chiar dacă experţilor nu le scapă nici faptul că atunci când a decis să rămână aliatul Republicii Moldova în spaţiul CSI, Belarusul nu a făcut-o total dezinteresat, pentru că a profitat din plin în plan economic din aprofundarea relaţiilor comerciale cu Republica Moldova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG