Linkuri accesibilitate

„La Moscova, la Moscova!” sau spiritul cehovian al unor tineri absolvenți moldoveni


Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova
Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova

Ce șanse ar avea tinerii școliți în Rusia să fie angajați acasă?

În acest an, Federația Rusă a alocat peste 300 de burse de pentru cetățenii Republicii Moldova. Selecția a avut loc înainte de sesiunea de Bacalaureat, respectiv cei deja selectați, dar care au picat eventual BAC-ul, oricum vor merge la studii. Ce reprezintă pentru unii tineri din Republica Moldova o bursă în Rusia şi ce fac după ce termină o facultate la Moscova, Sankt Petersburg sau Rostov pe Don?

Lipsa obligativității diplomei de Bacalaureat pentru a ajunge student în Federaţia Rusă este văzută de unii tineri drept un avantaj, printre ei, Alexandr Macuhin, un tânăr din Chişinău care este doctorand la Universitatea „Prietenia popoarelor” de la Moscova.

În urmă cu doi ani, el a trecut prin procesul de admitere, organizat de Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură din Chişinău. Alexandr afirmă că sunt şi alte aspecte care îi determină pe unii tineri din Republica Moldova să aleagă o bursă în universitățile din Rusia:

„În primul rând, pentru că tendința în lume e ca locurile bugetare să se reducă. Din păcate, acest fapt e influențat de situația economică. Iar locurile pe care le alocă Ministerul rus al Educației sunt în mare parte bugetare. Cei mai mulți oameni nu-şi pot permite studii cu taxă peste hotare, în Rusia sau în Europa, nu contează. Prin urmare, dacă există o aşa o oportunitate şi omul o obține, fără îndoială că e un mare avantaj. De fapt, este o posibilitate de a obține studii destul de bune, fără a întâmpina bariere lingvistice şi culturale”.

Şi nu în ultimul rând, zice Alexandr Macuhin, în Rusia sunt mai multe posibilitățile de afirmare decât în Republica Moldova. Anume acest lucru îi determină pe cei plecați cu bursă, în cea mai mare parte, să rămână în orașele unde au învățat. Şi aici, mai precizează tânărul, există motive economice, dar şi unele ce ţin de instabilitatea politică din ţara natală.

Potrivit Victoriei Butmalai, consultant în cadrul Direcţiei relaţii internaționale din cadrul Ministerului Educației, întrucât procesul de selecție are loc în primăvară şi reprezentanții ministerului de la Chişinău sunt doar observatori, Federaţia Rusă acceptă tineri la studii şi fără diplomă de Bacalaureat.

În acest an, universitățile din Rusia vor înscrie 328 de tineri. Dar mai există şi burse oferite de anumite universități, precum Academia diplomatică din Moscova, care are o ofertă de 10 burse pentru cetățenii moldoveni, şi Institutul de Relaţii Internaționale cu 3 burse. La părerea Victoriei Butmalai, pentru mulți cetățeni moldoveni unele burse în Rusia se asociază prestigiului universităților de cândva.

„Este destul de atractivă, în special atunci când oferta de bursă cel puțin li se propune o bursă oarecare, plus cămin, plus sunt niște instituții de învățământ destul de prestigioase în Federația Rusă”.

Ce șanse ar avea tinerii școliți în Rusia să fie angajați acasă? I-am adresat această întrebare directoarei fabricii de marochinărie Artima, Alexandra Can, fost ministru al industriei.

„Noi punem pe primul plan profesionalismul omului, şi nu unde a luat diploma, pentru că diploma o vezi mai întâi, dar pe urmă înțelegi ce înseamnă această diplomă. Noi nu dăm prioritate țării de care aparține un act de studii, noi ne uităm real şi chiar am văzut de multe ori că un om cu studii medii de specialitate câteodată trage mai mult decât unul cu o diplomă de studii superioare în buzunar. Asta vorbește totuși şi de calitatea studiilor în unele instituții de învățământ, atât la noi, cât şi peste hotare”.

Alexandra Can admite că unele întreprinderi din Republica Moldova fac angajări pe criterii etnice şi geopolitice, dar accentuează că ea nu face astfel de discriminări, dimpotrivă, zice că îi angajează pe toți laolaltă. Întreprinderea condusă de Alexandra Can este cunoscută pentru faptul că încearcă să integreze grupuri de persoane cu diverse probleme.

Previous Next

XS
SM
MD
LG