Linkuri accesibilitate

SUA şi Rusia, în aceeaşi echipă


Preşedintele Barack Obama, vorbind la Casa Albă despre acordul nuclear cu Iranul, 15 iulie 2015
Preşedintele Barack Obama, vorbind la Casa Albă despre acordul nuclear cu Iranul, 15 iulie 2015

Preşedintele Barack Obama s-a declarat plăcut surprins de sprijinul acordat de liderul de la Kremlin în negocierile cu Iranul cu privire la programul nuclear.

Recentul acord vizind programul nuclear iranian a adus Statele Unite si Rusia in aceeasi echipa de negociere. Ce semnificatie are acest fapt in dinamica relatiilor bilaterale? – e intrebarea adresata corespondentului Europei Libere la Washington.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama a avut pentru prima data dupa mult timp cuvinte de lauda la adresa omologului sau rus, Vladimir Putin. Cele doua tari sint inca de parti opuse, de la agresiunea rusa impotriva Ucrainei. Dar, cu toate acestea si in ciuda retoricii dure din ultima vreme, de ambele parti, presedintele Obama s-a declarat placut surprins de sprijinul acordat de liderul de la Kremlin in negocierile cu Iranul cu privire la programul nuclear.

„Rusia a ajutat” - a spus Obama in interviul acordat comentatorului politic de la New York Times, Thomas Friedman, continuind: „Tinind cont de diferentele marcate de abordare pe care le avem cu privire la Ucraina, nu am fost sigur ca aceasta cooperare va functiona. Putin si guvernul rus au pus cele doua chestiuni in planuri separate, intr-o maniera care m-a surprins. Nu am fi obtinut acordul daca Rusia nu ar fi fost alaturi de noi si de ceilalti membrii ai grupului de negociere, cu totii insistind pentru obtinerea unui acord solid”.

In plus, Barack Obama s-a aratat de-asemenea incurajat de faptul ca Putin l-a sunat pentru a discuta situatia din Siria, unde razboiul civil continua, stiut fiind ca Rusia sprijina regimul presedintelui Assad. „Cred – a spus Obama – ca isi dau seama ca regimul Assad pierde controlul asupra unor regiuni din ce in ce mai numeroase din Siria. Asta ne ofera ocazia sa ne angajam intr-o conversatie serioasa, cu partea rusa, cu privire la situatia din Siria” – a declarat presedintele Obama.

XS
SM
MD
LG