Linkuri accesibilitate

Bulgaria: pe urmele miliardelor dispărute


Raportul Comisiei parlamentare despre cauzele falimentului celei de a patra bănci bulgare ca mărime, KTB.

La Sofia a apărut raportul comisiei parlamentare care a anchetat cauzele falimentului celei de a patra bănci bulgare ca mărime, KTB. Printre concluzii: banca a funcționat timp de 4-5 ani după modelul piramidelor financiare.

Raportul Comisiei parlamentare constată că Banca Națională, controlul financiar și serviciile secrete nu au observat cum proprietarul pachetului majoritar al KTB, Țvetan Vasilev, printr-o rețea de companii fictive, cu ajutorul unor oameni de paie - secretare, șoferi, paznici etc. - a transformat banca într-un bancomat personal.

„Printre cei vinovați însă nu figurează Procuratura”, constată Radan Kănev, liderul Blocului reformator. În perioada primului guvern Borisov, Vasilev, acum fugitiv în Serbia, a fost declarat de 3 ori bancher al anului.

Peste 2 miliarde euro - 70-75% din creditele băncii - au ajuns la companii legate de Vasilev. În septembrie 2014, 82 astfel de companii fără activități și fără venituri răspundeau de 64% din portofoliul de credite. În dosarele de creditare de multe ori nu existau planuri de afaceri și garanții.

Începând de 2009 serviciile secrete au primit zeci de semnale pentru activitatea suspectă a bancherului Vasilev, inclusiv din partea unor servicii aliate. Pasivitatea autorităților i-a permis să-și creeze un imperiu media, și să pună sub control companii strategice pentru economia și securitatea națională.

Activitatea Băncii Naționale este definită în raport drept iresponsabilă, și aceasta în condițiile Consiliului monetar care ar trebui, teoretic, să impună o disciplină financiară exemplară. Controlul bancar nu a reacționat la triplarea, în decurs de patru ani, a activelor băncii prin concentrarea acolo a unei părți importante din banii sectorului de stat și ai primăriilor, la dobânzile de 2-3 ori mai mari prin care au fost atrași depozanții, la procentul înalt al creditelor renegociate. KTB a creditat companii-matrioșca prin care banii au trecut tranzit ca să ajungă la zone off-shore.

La numai câteva ore după publicarea raportului a sosit informația că cel de al doilea ca mărime acționar în KTB - Fondul de stat de la Oman, a inițiat un dosar prin care cere compensații din statul bulgar pentru pierderile suferite. Ex-premierul Ivan Kostov a avertizat că paguba adusă bugetului de pe urmă scandalului KTB se va putea dubla fața de situația actuală.

Previous Next

XS
SM
MD
LG