Linkuri accesibilitate

De ce a blocat guvernul de la Chișinău tranzacţia de preluare a Victoriabank de către BERD? (Moldstreet.md, Newsmaker.md)


â
â

Andi Cristea: „Dacă politicienii nu dau dovadă de viziune, R. Moldova calcă în necunoscut (Ziarul Național)

Două articole, unul de pe Moldstreet.md, iar altul de pe Newsmaker.md, scriu despre „un scandal financiar international” în care s-a pomenit guvernul Republicii Moldova urmare a blocării tranzacţiei de preluare a Victoriabank de către BERD. Potrivit celor două publicaţii, prim-vicepreşedintelel BERD, Philip Bennett, i-a adresat o scrisoare premierului interimar, Natalia Gherman, în care acuză guvernul de „acţiuni deliberate şi cinice”. Nemulţumirea conducerii BERD se datorează unei modificări la Legea instituţiilor financiare aprobate de guvern prin asumarea răspunderii care a dus la blocarea tranzacţiei de preluare a pachetului de până la 50% din capitalul Victoriabank. Autorul modificării a fost Stephan Bride, ministrul economiei, şi ea a fost aprobată într-o şedinţă a guvernului Gaburici din 8 aprilie. În scrisoare BERD se arată că autorităţile de la Chişinău au fost informate despre planificata tranzacţie pe trei aprilie, iar cu cinci zile mai târziu guvernul a făcut mişcarea calificată de instituţia financiară internaţională drept „deliberată şi cinică„. „Amendamentul adoptat pune sub semnul întrebării angajamentul autorităţilor moldovene pentru a rezolva criza în curs de desfăşurare privind supravegherea sectorului bancar şi criza guvernanţei corporative”, afirmă oficialul BERD. Cele două publicaţii de la Chişinău care scriu despre acest scandal susţin că potrivit unor surse din cadrul guvernului, tocmai această modificare de legislaţie ar fi unul din motivele care au dus la sistarea finanţării externe de către Banca Mondială şi UE.

La un an de la încheierea Acordului de asociere şi liber schimb cu UE, un prim bilanţ făcut public de acelaşi ministru al Economiei, Stephane Christophe Bride, şi la care se referă într-un articol Tribuna.md arată că în primele cinci luni ale anului curent, schimburile comerciale cu UE au crescut cu 11%, de la 53,3% pînă la 64,6%, iar de la intrarea în vigoare a Acordului – cu 16%. „A crescut şi numărul de antreprenori care au acces pe piaţa europeană. Importul a scăzut cu 22 la sută. La un an de la semnare, în pofida crizei şi problemelor din sectorul bancar, Republica Moldova a înregistrat indicatori de creştere, Produsul Intern Brut a crescut cu 4,8%”, a declarat Bride. De asemenea, demnitarul a spus că RM este lider la transpunerea directivelor UE, preluînd circa 60% din standardul european.

„Ziarul Național” scrie astăzi despre un avertisment de la Bruxelles formulat de europarlamentarul român Andi Cristea: „Dacă politicienii nu dau dovadă de viziune, R. Moldova calcă în necunoscut”. Publicaţia se referă la declaraţiile europarlamentarului făcute joi în cadrul ședinței plenare a Parlamentului European. „Suntem preocupați, pe bună dreptate, de durata negocierilor în ceea ce privește formarea unui Guvern cu o majoritate puternică și hotărâtă. Un asemenea executiv ar fi singurul capabil, în opinia noastră, să răspundă atât așteptărilor legitime ale oamenilor pentru un trai mai bun, cât și așteptărilor de reformă de la Bruxelles”, a declarat deputatul European citat de publicaţie. Potrivit oficialului, „liderii politici de la Chișinău trebuie să acționeze rapid cu înțelepciune și curaj, să pună interesele țării în fața orgoliilor transpartinice. Dacă politicienii nu dau dovadă de viziune, Republica Moldova calcă în necunoscut”.

XS
SM
MD
LG