Linkuri accesibilitate

Bugetul de stat, fără banii donatorilor. Reacţii parlamentare


Liberal-democraţi neagă că UE a îngheţat finanţarea pentru R. Moldova, iar socialiştii spun că decizia Bruxellesului era previzibilă.

Delegația Uniunii Europene în Moldova a confirmat miercuri că în bugetul de stat al Moldovei nu vor mai intra bani europeni până ce la Chișinău nu se formează un nou guvern, iar acesta cere oficial asistență de la Fondul Monetar Internațional, angajându-se, printre altele, să-și pună în ordine sectorul bancar. Cum au înțeles politicienii acest avertisment?

Modul în care au reacţionat partidele puterii care pot fi acuzate că au împins lucrurile pînă aici lasă senzaţia că ele tratează sancţiunea UE ca pe o problemă provizorie, ce poate fi foarte uşor depăşită dacă se creează guvernul.

„Nu speculaţi. UE nu a îngheţat finanţarea din cauza nerealizării Acordului de Asociere la UE, ci până va fi creat un guvern”, a replicat liderul PLDM, Vlad Filat, la o frază aruncată de liderul liberal care încerca să convingă Parlamentul să abordeze cu maximă seriozitate audierea unui raport al Ministerului de Externe, la un an de la intrarea în vigoare a Acordului, care se aşteaptă a fi nu tocmai optimist.

Democraţii nu au găsit în genere de cuviinţă să comenteze decizia luată de UE. Iar opoziţia socialistă a declarat tranşant că înghețarea finanţării era previzibilă, pentru că UE ar fi oboist să sponsorizeze „oligarhii” aflaţi la putere la Chişinău:

Igor Dodon: “Cred că este o presiune destul de mare pe intern, între ţările UE, care au spus foarte clar că noi nu putem să susţinem jafurile de miliarde şi vacanţa frumoasă a oligarhilor din Republica Moldova care se acoperă cu lozinci europene.”

O reacţie extrem de dură a avut şi fostul ministru de externe şi premier, Iurie Leancă, căruia i s-ar datora, în mare parte, la părerea observatorilor, reușitele câte au existat până acum din dialogul cu comunitatea europeană:

„Dacă în „cel mai scurt timp” un nou Guvern nu va fi constituit, atunci Moldova riscă să intre în faliment și să ajungă într-o situația „mult mai dramatică” decât Grecia,” a spus Iurie Leancă, care a estimat totodată la 2 miliarde de lei toate fondurile ratate de Moldova odată cu înghețarea suportului bugetar din partea UE.

Şi aşteptarea experţilor ar fi - ca urmare a mesajului transmis de UE prin sistarea finanţării comunitare - anunţarea unei coaliţii proeuropene, care să creeze urgent cabinetul, iar acesta să invite, deja a două zi, FMI-ul la negocieri, creând şi cadrul necesar acestui dialog. Numai că aici lucrurile trenează. Deşi partidele puterii induc idea că liderii lor nu au încetat nici o zi să discute cu cel al liberalilor, liberalii spun, dimpotrivă, că nu au avut nici o comunicare în această săptămână şi că admit că cele două ar negocia pe ascuns şi cu PCRM. O întrevedere între lideri ar putea avea loc totuşi astăzi, aşa cum s-a dat de înţeles cu jumătate de voce de către Mihai Ghimpu.

Între timp, liberalii s-au pomenit brusc încolțiți din toate părţile. O instanţă de judecată care examinează, la solicitarea socialiştilor, valabilitatea turului doi al alegerilor loc ale în capitală, care i–a adus lui Dorin Chirtoacă al treilea mandat de primar, şi-a amânat decizia cu mai multe zile pe un motiv vădit neconcludent, iar liberalii nu ascund că văd în acest proces un mijloc de şantaj politic. La fel şi CNI a devenit inopinat extrem de activ, anunţând astăzi că le cercetează pe șefa Direcției Juridice a primăriei, Diana Gurschi, și pe șefa Direcției Finanțe, Veronica Herța - două figuri din anturajul apropiat al lui Dorin Chirtoacă – pentru trişarea în declaraţiile de avere. Pentru mulţi, nu e greu de ghicit care sunt motivele acestei activizări - aplecarea, prin intimidare, a liberalilor către o coaliţii în condiţii mai favorabile democraţilor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG