Linkuri accesibilitate

Petras Auštrevičius: „Moldova are șanse mari și dreptul istoric de a fi parte din UE"


Interviu cu raportorul Parlamentului European pentru R.Moldova.

Moldova și încă alte șase țări au fost selectate pentru un program pilot al Parlamentului European menit să consolideze structurile parlamentare și să dezvolte mecanisme pentru un control mai riguros al parlamentarilor și activității acestora. Într-un interviu exclusiv pentru Europa Liberă, europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius, responsabilul Parlamentului European în acest proiect și, totodată, raportorul pentru Moldova spune că, printre altele, că Tiraspolul și Chișinăul trebuie să continue dialogul in formatul 5 plus 2, că Găgăuzia trebuie susținută mai viguros de Chișinău și că agresiunea rusească din Ucraina obligă Moldova să își consolideze granițele.

Europa Liberă: Domnule Auštrevičius, ați vizitat Moldova de curând pentru a prezenta un program nou de cooperare interparlamentară între Parlamentul European și o serie de țări, la nivel global, între care și Moldova. Oferiți-ne detalii.

Petras Auštrevičius: ,,Da, am fost în Moldova la sfârșitul săptămânii trecute pentru a prezenta acest program în care sunt cuprinse șase țări din mai multe părți ale lumii, de pe trei continente. Moldova și Ucraina sunt singurele țări europene, apoi mai sunt Mianmar, Tanzania, Tunisia și Maroc, cu care Parlamentul European dorește să dezvolte un program de susținere a parlamentarismului. Este pentru prima dată când Parlamentul European are astfel de programe care au rolul de a ajuta construirea unor structuri parlamentare mai bune, o administrare mai bună, un control mai riguros. Moldova a fost selectată și sper că fa profita cât mai mult de această oportunitate."

Europa Liberă: Deci nu este vorba de un program dedicat țărilor din Parteneriatul Estic. Văd că sunt țări de pe întreg mapamondul. De ce, între toate țările europene nemembre ale UE a fost aleasă Moldova?

Petras Auštrevičius: ,,În primul rând Moldova face parte din Parteneriatul Estic, o politică prioritară pentru UE. Apoi, Moldova are graniță comună cu UE prin România, are cele mai bune rezultate dintre partenerii estici, este pe locul 1 in toate statisticile noastre legate de apropierea de UE și reformele în această direcție și sper să continue așa. Având în vedere toate aceste lucruri, sperăm, încurajăm Moldova să facă progrese pe mai departe."

Petras Auštrevičius: „Moldova are șanse mari și dreptul istoric de a fi parte din UE"
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:16 0:00

Europa Liberă: Moldova înseamnă și Transnistria și Găgăuzia. Va fi aplicat acest program și acolo?

Petras Auštrevičius: ,,Am fost în Găgăuzia, cu scopul declarat de a mă informa cu privire la situația de acolo. Am încurajat ambele părți, Chișinău și Comrat, să implementeze legea autonomiei. Parlamentul moldovenesc ar trebui să cadă de acord cu Consiliul din Găgăuzia asupra unor chestiuni de ordin practic din această lege. Dacă guvernul de la Chișinău crede că este mai bine să lase lucrurile așa cum sunt acum în Găgăuzia, nu face bine. Nu este în interesul Moldovei să fie așa. Găgăuzia trebuie susținută atât politic cât și financiar de Chișinău.”

Europa Liberă: Ca raportor al PE pentru Moldova urmăriți cu foarte mare atenție evenimentele de aici. Sunt sigură că ați făcut același lucru la alegerile locale. Știți, așadar, că dl Chirtoacă, a fost reales la Chișinău, dar că în alte orașe au câștigat politicieni controversați cu orientare pro-rusă. Cum apreciați distribuția mandatelor (primari pro-europeni vs primari pro-rusi) după alegerile locale?

Petras Auštrevičius: "De regulă, la alegerile locale se abordează problematică administrativă, chestiuni de ordin local."

Europa Liberă: Nu în cazul Moldovei...

Petras Auštrevičius: ,,Da, nu în acest caz. La alegerile locale din Moldova oamenii au înțeles că au de ales între două opțiuni de dezvoltare geopolitică: cea europeană și cea pro-estică, dacă vreți. Din ce am înțeles, în Chișinău oamenii si-au pus întrebarea: in ce direcție mergem? Est sau Vest? Mă bucur că Dl Chirtoacă, ce face parte din aceeași familie politică, liberalii, a câștigat alegerile, însă la limită. Aș spune că în Moldova sunt prea multe municipalități. Nu sunt sustenabile din punct de vedere politic, financiar, administrativ. Moldova ar trebui să inceapă un proces de consolidare a municipalităților. Nu cred că aceste sute de municipalități din Moldova sunt un lucru bun pentru viitorul țării. Ar trebuie consolitate in municipalități mai mare care sunt mai usor de administrat și sunt mai sustenabile din punct de vedere economic. Dar să vedem cine a câștigat aceste alegeri? Există câteva figuri foarte controversate, intre care un om de afaceri care se presupune că ar fi fost implicat in scandalul furtului acelui miliard de dolari (n.a. Ilan Shor, Orhei) iar un altul (n.a. Renato Usatîi, Orhei) care are susținere rusească pe față. Cred că în Moldova ar trebui aplicate reguli transparente cu privire la politicieni si participarea lor la alegeri si in administratia publica. De asemenea, legea finanțării partidelor politice ar trebui aplicată mai viguros, astfel ca nici o altă țară să nu se mai implice în politicile din Republica Moldova. Acest lucru este foarte important."

Europa Liberă: Revenind la acest program de cooperare interparlamentara EU-Moldova, putem spune că într-un fel, ce face Parlamentul European acum este să antreneze viitorii membri moldoveni ai PE, să îi pregătească pentru momentul când Moldova va deveni membră a UE. Dacă acest lucru se va întâmpla?

Petras Auštrevičius: ,,Trebuie să precizez că eu consider că Moldova este îndreptățită să devină membru al UE. Acest lucru se poate produce într-un viitor îndepărtat, poate fi vorba de mulți ani de-acum încolo, dar ar trebui să repetăm constat, că într-o zi Moldova se va alătura UE. Mergând prin țară am cunoscut mulți tineri de viitor, competenți, care pot deveni fără probleme în viitor colegi cu mine aici, în PE. Dar pentru asta țara trebuie reformată. Moldova poate deveni o țară membră UE, dar trebuie să se schimbe din punct de vedere economic, politic, social. Are șanse mari și dreptul istoric de a fi parte din UE."

Europa Liberă: Ați văzut la fața locului situația din Găgăuzia, nu și în Transnistria insă. Există analiști care spun că pe fondul conflictului din Ucraina conflictul din Transnistria s-ar putea reactiva, reîncinge...Sunteți de aceeași părere?

Petras Auštrevičius: ,,Evoluțiile din Moldova depind foarte mult de situația geopolitică. Care nu este prea favorabilă. Agresiunea rusească împotriva Ucrainei, in est, se vorbește despre un posibil atac rusesc pe flancul sudic, dinspre Odesa către Transnistria. Este îngrijorător. Ar fi o tragedie. Situația din Transnistria este destul de nefavorabilă. Vor fi afectați economic de controlul mai riguros al granițelor. Susțin toate eforturile Ucrainei și Moldovei de a securiza granițele și de a ține sub control activitatea de acolo. Nu se știe niciodată ce se poate întâmpla. Traficul de peste graniță poate insemna bunuri, turiști, dar și arme sau militari. Ca atare, controlul granițelor este o chestiune de siguranța națională. Dialogul cu Transnistria ar trebui continuat in formatul 5 plus 2."

Europa Liberă: Același format? Toți experții, toți politicienii cu care am vorbit sunt dezamăgiți de acest format de negociere. De ce nu se găsește altă formulă?

Petras Auštrevičius: ,,Chișinăul și Tiraspolul trebuie să dialogheze."

Europa Liberă: Deci aici este cheia, credeți?

Petras Auštrevičius: ,,Da, plus răbdare, minte deschisă și deschidere către negociere, oricât de greu ar părea că este uneori, atunci când vezi că cealaltă parte nu dorește să negocieze. Cred că este în interesul Moldovei și moldovenilor, in interesul poporului, să meargă mai departe. Pas cu pas. Iar acești pași pot fi foarte mici. Dar de fiecare dată să se incerce să se construiască ceva pozitiv. Dacă ne uităm la liberalizarea vizelor, si cei care traiesc in Transnistria profită de ea. Și ei călătoresc acum liber în UE. Este un instrument extrem de puternic care construieste punți intre moldovenii de pe cele două maluri ale Nistrului, ca si intre acestia si UE. Acum trebuie să se continue reformele, să se imbunătățească situația economică, iar aceste elemente s-ar putea dovedi extrem de importante in negocierile 5 plus 2. Dacă Moldova produce rezultate pozitive in drumul ei catre UE, tranistrenii vor receptiona un mesaj foarte clar: nu avem nici un viitor dacă rămânem izolați. Trebuie să ne negociem statutul in cadrul Republicii Moldova, iar unica noastră șansă este să avem o Moldovă unită."

XS
SM
MD
LG