Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: E-sănătate.md


Invitata serii este Elena Cioina.

„Responsabilități juridice pentru rezidenții moldoveni în caz de malpraxis. Amendamentele la proiectul de lege ce ar legaliza angajarea și salarizarea medicilor rezidenți în spitalele din Moldova a fost aprobat astăzi de către Comisia protecție socială, sănătate și familie și va fi înaintat în Parlament pentru cea de-a doua lectură. Astfel, precizează membrii Comisiei, documentul care stabilește clar care sunt atribuțiile rezidenților, dar și în ce condiții pot fi angajați în instituțiile medicale din țară, urmează să fie supus votului final în ședința de joi a Legislativului. Cel mai important amendament vizează responsabilitatea juridică a medicilor rezidenți, subiect care a stârnit multe dispute în Parlament, atunci când documentul a fost votat în primă lectură.

Moldova este în criză profundă. Ce urmează să se întâmple cu banii și reformele din sănătate. Specialiștii în economie vorbesc deja de câteva luni despre un colaps al Republicii Moldova și au prezis incapacitatea statului de a achita pensii și salarii până la sfârșitul lunii noiembrie. În acest context, la sfârșitul săptămânii trecute Ministerul Finanțelor a anunțat despre faptul că este necesar să fie oprite orice investiții, iar toate cheltuielile publice să fie axate pe pensii, salarii și cheltuieli de regie. În pofida predicțiilor, la Sănătate pare să fie liniște – responsabilii spun că totul este în regulă, în timp ce experții atrag atenția asupra faptului că banii trebuie cheltuiți cu mare atenție, iar orice reforme care cer investiții, cum ar fi cea a regionalizării spitalelor, să fie blocată.

Tot pe Sănătate INFO citiți topul celor mai solicitați doctori din Moldova. Datele Ministerului Sănătății arată că cei mai mulți moldoveni merg la medicii de familie, ginecologi și oftalmologi. Potrivit datelor oficiale, anul trecut, la medicii specialiști din țară au fost effectuate peste 22,7 milioane de vizite profilactice. Dacă e să echivalăm numărul vizitelor la numărul de locuitori, reiese că fiecare moldovean a mers de șase ori la medicii specialiști. Cele mai multe vizite profilactice au fost făcute la specialiști precum medicul de familie, ginecolog, oftalmolog, neurolog, dermato-venerolog, etc. De exemplu, la medicii de familie au fost făcute peste 10 milioane de vizite profilactice. Cifra este de câteva ori mai mare decât în cazul doctorilor de specializare îngustă.

Se termină „era” Ghicavîi”. A fost ales un director interimar la Comitetul de Etică pentru studii clinice. Ministerul Sănătății face a treia încercare de a transforma Comitetul Național de Etică, care avizează studiile clinice în țara noastră, într-o instituție transparentă. Autoritatea a schimbat recent membrii Comitetului, unii dintre ei fiind anterior intenționat dați afară și a propus un regulament nou de activitate care urmează să ajungă pe masa Guvernului. Totuși, un punct slab al documentului rămâne cel care se referă la taxe. Astfel, printr-un ordin semnat la 27 iunie, a fost ales un președinte interimar și 12 membri. Președinte interimar este Sergiu Matcovschi, șeful Departamentului de medicină internă de la USMF „Nicolae Testemițanu”.”

XS
SM
MD
LG