Linkuri accesibilitate

Corespondența zilei de la Washington: America și criza grecească


Statuia lui Alexandru cel Mare de la Salonic.
Statuia lui Alexandru cel Mare de la Salonic.

Economiștii spun că Grecia nu înseamnă mare lucru pentru economia Statelor Unite.

Expertul Julian Jessop crede ca potentialul de molipsire este redus pentru economia americana:

„Legaturile directe intre Statele Unite si Grecia, tara care reprezinta acum 0.3% din Produsul Mondial Brut sint foarte reduse. Dar chiar si exporturile catre Uniunea Europeana pe ansamblu acopera doar 1,5% din Produsul National Brut al Statelor Unite”.

Exporturile americane catre Grecia sint 0.006% din economia americana. Legaturile financiare sint minime. Expunerea bancilor americane in Grecia este de 12.7 miliarde de dolari, doar 0.04% din trazactiile trans-frontaliere.

Fireste ca prabusirea unor banci europene poate avea impact, dar sistemul bancar american este acum mult mai bine pregatit sa absoarba socuri decit era cazul in 2012, cind Grecia s-a aflat din nou in dificultate.

Singura intrebare pe care economistii si-o pun este legata de politica monetara, stiut fiind ca Rezervele Federale americane se pregatesc sa mareasca rata dobinzilor, la un moment dat, in acest an.

Daca criza Greciei antreneaza iesirea tarii din zona euro se estimeaza ca Banca Centrala Americana ar putea ezita sa o faca, pe fondul unei crize financiare internationale.

Dar pe de alta parte, experti nu cred ca ceea ce se intimpla acum in Europa e de natura sa eclipseze considerentele interne, care sint factorii majorii in luarea deciziei de a mari ratele dobinzilor in Statele Unite.

XS
SM
MD
LG