Linkuri accesibilitate

Gara di sud la Iujnaia!!!


Multe şi felurite sînt chipurile tranziţiei moldoveneşti.

Un chip inconfundabil şi oarecum neglijat de mass-media mi se pare cel al coechipierului şoferilor de microbuze, al bărbatului care strigă tare, în anumite locuri ale traseului, pentru a-i determina pe pasageri să intre mai repede în maxi-taxi.

Un asemenea loc e pe strada Ismail, lîngă magazinul UNIC. De cum microbuzul se opreşte în staţie şi-şi deschide larg uşa, apare ca din pămînt un bărbat care, sfidînd arşiţa sau frigul, începe a striga ca din gură de şarpe. El ademeneşte potenţialii călători, anunţînd cu o voce tunătoare că există un mijloc de transport care merge în cutare direcţie şi care abia îi aşteaptă.

Microbuzul stă vreo 3-5 minute în locul acela strategic, timp în care bărbatul strigător cheamă cu intermitenţe poporul să intre în magicul mijloc de transport. E o muncă destul de dificilă, dacă stau să mă gîndesc. Să strigi toată ziulica e cam obositor. Şi-apoi trebuie să ai şi o anume putere de seducţie! În această privinţă, aş zice că bărbaţii strigători au un succes uriaş pe care înfăţişarea lor de cele mai multe ori nu-l anticipează. Ei sînt ba nebărbieriţi, ba fumează, ba vorbesc prosteşte cu şoferii, ba îşi tîrşîiesc dezgustător şlapii. Dar asta nu-i sperie pe pasageri!

Deunăzi, eram şi eu într-un microbuz 120 care s-a oprit în locul strategic de pe strada Ismail. Era cald, iar eu voiam să ajung mai repede la Telecentru. Trebuia însă să aşteptăm pînă bărbatul strigător va aduna suficientă lume. El striga mai abitir decît o portavoce: GARA DI SUD LA IUJNAIA!!! Şi lumea a dat buzna în microbuz. Maxi-taxi-ul s-a umplut pînă la refuz. Asta era menirea bărbatului strigător. Să umple microbuzul în aşa fel încît să nu mai putem respira deloc!

Asta m-a enervat un pic. Bine, mi-am spus, omul îşi cîştigă pîinea. Dar de ce microbuzul trebui burduşit cu oameni? De ce trebuie să călătorim ca nişte cartofi într-un sac? Şi m-am mai întrebat dacă bărbatul acela strigător plăteşte impozite. Căci bani parcă primeşte pentru munca sa…

XS
SM
MD
LG