Linkuri accesibilitate

Coaliţia pro-europeană între interesele naţionale şi cele de partid (Valeriu Vasilică/IPN)


Cineva va fi următorul premier: Vlad Filat, Iurie Leancă sau Maia Sandu? (Alexandru Cozer/Independent.md )

Portalul Newsmaker.md scrie despre hotărârea secretă din 30 martie prin care Guvernul Gaburici a acordat credite de 5,34 miliarde de lei celor trei bănci cu probleme BEM, Banca Socială și Unibank. Hotărârea a fost publicată vineri, 3 iulie, în Monitorul Oficial. Aceste credite au fost oferite prin garanție de stat. În articol se amintește că o hotărâre similară a fost luată anul trecut de Guvernul Leancă. Cele trei bănci fiind creditate atunci cu aproape 10 miliarde de lei. ”Spre deosebire de prima hotărâre, cea recentă nu prevede expres termenul substituirii garanției de stat în valori mobiliare. În prima era stipulat termenul de patru luni. Noua hotărâre prevede că consecințele juridice vor interveni în termenul stabilit de Ministerul Finanțelor de comun acord cu BNM” se arată în articol.

La coaliţia pro-europeană între interesele naţionale şi cele de partid se referăl analiza semnată de Valeriu Vasilică publicată de agenția de presă IPN. Coaliția pro-europeană majoritară, negocierile pentru care pot începe săptămâna asta, va fi creată din contul PLDM, sau nu va fi deloc. Ceilalți doi participanți la negocieri, PL şi PD vor aborda poziţii mai dure crede autorul În opinia sa PL are cea mai puternică, dar şi cea mai vulnerabilă poziție. PD va fi la fel de dur ca şi PL, poziţia democraților va fi similară celei pe care a ocupat-o în cadrul negocierilor de acum jumătate de an, notează Valeriu Vasilică.

Apelul liderului comuniștilor, Vladimir Voronin, către toate fracțiunilor parlamentare, de a crea un guvern apolitic, de tehnocrați, susținut de toți cei 101 deputați nu este atât de naivă cum pare la prima vedere, crede editorialistul Dumitru Spătaru. Într-un articol de opinie pe tribuna.md. autorul amintește că Moldova a mai avut un asemenea guvern, cel condus de Braghiș, susținut de comuniști și creștin democrați. ”Marii beneficiari ai acelei perioade de guvernare au fost comuniştii”, care, ulterior, au venit la putere cu majoritate constituțională. ”Un Guvern de tipul celui pe care l-a condus Braghiş ar permite PCRM să aibă acces la resurse administrative și să participe la anumite jocuri cu miză mare” notează autorul. Șansele ca această propunere a comuniștilor să fie acceptată sunt minime conchide Dumitru Spătaru.

Într-un comentariu în Independent.md Alexandru Cozer se întreabă cineva va fi următorul premier – Vlad Filat, Iurie Leancă sau Maia Sandu? Varianta întoarcerii lui Filat ar fi ”cea mai proastă”. Varianta Maia Sandu ar fi ”cea mai bună, dar poate fi exclusă din start” întrucât ea insistă pe procuror european și guvernator american, ceea ce înseamnă ”moartea pentru Plahotniuc”. Din aceste trei variante, Leancă are șansele cele mai mari. Potrivit autorului el este clar agreat de Ghimpu și Plahotniuc, iar dus la extrem, l-ar putea vota și Filat. ”Singura variantă care mai poate salva Moldova, care ar readuce încrederea Occidentului față de Chișinău, din păcate nu este luată în calcul mai de nimeni, decât de romantică Maia Sandu.” încheie Alexandru Cozer.

Un bloger al portalului de expresie rusă ”ava.md” notează că o parte semnificativă a societății civile ar vrea ca Oazu Nantoi să fie propus la funcția de premier. În opinia lor, Nantoi ar da o lovitură decisivă corupției și ar face funcțional guvernul moldovean. Doar că această candidatură nu va fi înaintată de șeful statului, cu atât mai mult nu va fi susținută de partidele de la guvernare, potrivit autorului.

XS
SM
MD
LG