Linkuri accesibilitate

„Încă mai cred că vom ajunge să votăm politicieni adevărați care să dorească să scăpăm de minciună și corupție”


Jurnalul săptămânal cu Ecaterina Drosu.

Nascuta la 3 mai 1946 in satul Napadeni, raionul Ungheni. A absolvit acultatea de stomatologie la Universitatea de Medicina si Farmacie Nicolae Testemiteanu din Chisinau. Din 1970 si pana in present munceste ca stomatolog. Presedinta organizației neguvernamentale Juvlia Romani, care se ocupă de soarta femeilor rome.

Luni

M-am trezit foarte devreme. Mi-am refacut agenda si nu am uitat sa-mi hranesc felina. Pisica mea este foarte intelegatoare si prietenoasa, dimineata ma petrece iar seara ma asteapta cuminte la usa. Ies grabita din casa sa nu intarzii la sala de sport, fac ioga. Dupa sport revin acasa sa mananc terciul de care nu uit ca e tare folositor. Ma grabesc la munca. De 40 de ani tratez dantura pacientilor. Multi dintre ei vin la doctor doar cand durerile nu-i lasa. Aud de la unii ca nu prea au bani. Eu zic ca unii dintreb noi uita de cultura sanatatii. Cum adica sa ai bani sa-ti schimbi de doua ori pe an draperiile si sa faci reparatie dar sa te zgarcesti cand e vorba detratarea unui dinte.

Marti

Incep dimineata cu inotul la piscina dupa care o ora de ioga. Si repejor la serviciu. La cabinetul stomatologic ma asteptata cineva care a revenit din Norvegia. S-a intors in Moldova dupa o sedere mai lunga in strainatate. Dupa o examinare minutioasa i-am extras dintele de minte. Imi povesteste despre nivelul de viata al norvegienilor. Ii invidiez. Nu m-am gandit niciodata sa plec din tara. Mai traiesc cu speranta ca si aici lucrurile se pot schimba in bine. Încă mai cred că vom ajunge să votăm politicieni adevarați care să dorească să scăpăm de minciună și corupție. Deocamdata e un vis, merg la culcare sa pot visa mai departe.

Miercuri

Acelasi ritual. Sala de sport si o ora de yoga. E zi de post si eu respect cu strictete aceste zile. De fapt, de doua saptamani beau doar apa. Merg cu placere la lucru. Ma astepta un alt pacient venit de la munca de peste hotare, tocmai din Anglia. Munceste acolo in constructie si se vede ca e tare necajit omuleanul. La doctor s-a adresat prea tarziu. Dintr-un dinte aproape ca nu a mai ramas nimic. O coronita totusi ma gandesc ca ar putea sa i-l mai pastreze ceva timp. Pacientul pleaca multumit. Slava Domnului! Dupa discutiile cu el mi s-a facut dor de cei doi copii care sunt departe, tot in strainatate, fiica e la Paris, iar feciorul in Stockholm. Skype-ul mi-i aduce aproape. Nu ma mai satur sa discut cu ei.

Joi

Dupa sport merg direct la munca. O noua zi cu alte istorii ale pacientilor. La stomatolog a venit o doamna care lucreaza la fabrica de tutun. O doare dintele dar si sufletul pentru aceasta tara.Ii vorbeste de rau pe cei de la guvernare. Ea se plange ca ridica un salariu mic, deoarece are de lucru doar trei zile in saptamana. Cand ii spun pretul pentru tratament, zice ca uita de durere si nu o sa mai vina degraba la stomatolog. O sfatui sa revina caci daca lasa pe mai tarziu, costul tratamentului va fi si mai mare.

La sfîrsitul zilei de munca nu ma grabesc acasa. Nu ma asteapta nimeni, decat pisica. Singuratatea ma apasa. Nu am scapat de ceea ce m-am temut cel mai mult. Dar sunt obisnuita cu greutatile inca din copilarie. Ii cer Bunului Dumnezeu sanatate si incerc sa alung depresia.

Vineri

Inainte de a ajunge la sala de sport merg la Catedrala Mitropolitană Naşterea Domnului pentru a ma închina la o icoană făcătoare de minuni.

La munca monotonie. Toata ziua doar o singura consultatie. Cand stau in asteptarea pacientilor citesc. Detectivele imi plac cel mai mult. Nu-mi place să citesc dramă, poate din cauză ca poporul meu trăiește de aproape 25 de ani o adevarată dramă.

XS
SM
MD
LG