Linkuri accesibilitate

România: NATO față în față cu o Rusie tot mai agresivă


Secretarul general NATO a lansat la București primul din cele două comandamente pe care Alianța le va avea în România.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg i-a asigurat pe oficialii români că Alianța nu vede niciun fel de amenințare imediată împotriva vreunui aliat.

Cu toate acestea, Stoltenberg a vorbit fără rețineri despre „o Rusie tot mai agresivă, care încearcă să schimbe cu forța granițele”, dar și despre atacurile cibernetice și restricțiile de energie.

Secretarul general NATO a venit la București pentru a lansa primul din cele două comandamente pe care Alianța le va avea în România: este vorba despre Unitatea de Integrare a Forțelor NATO (NFIU NATO Forces Integration Unit).

Această unitate va funcționa în cadrul Statului Major al Forțelor Terestre din București cu un personal redus, în jur de 40 de oameni, care se vor ocupa în general cu planificarea exercițiilor intenraționale.

Garanțiile de securitate din articolul 5 din Tratatul fundamental al NATO acoperă întregul teritoriu al tuturor aliaților, a explicat secretarul general al Alianței, norvegianul, Jens Stoltenberg. Articolul 5 din Tratatul NATO stipulează că un atac împotriva unuia dintre aliaţi trebuie considerat un atac împotriva tuturor, că aliaţii sunt obligaţi să răspundă şi că forţa militară reprezintă o opţiune. Înaltul oficial al Alianței împreună cu președintele Klaus Iohannis au plantat un brad odată cu inaugurarea primului Comandament NATO din România: “un simbol al trăiniciei și rezistenței în fața circumstanțelor și dificultăților” după cum a spus președintele român.

Iohannis a reamintit că înființarea acestui Comandament nu este primul pas al NATO în România, enumerând în acest context operațiunile Alianței de monitorizare a spațiului aerian, cele privind creșterea numărului de nave aliate din Marea Neagră, dar și consolidarea planificării apărării României și a întregului flanc estic. Președintele României spune că riscurile care există în Marea Neagră “provin atât din est, cât și din sud”. Din discursul lui Klaus Iohannis nu a lipsit referirea la contribuția Statelor Unite în domeniul apărării autohtone, în vreme ce înaltul oficial NATO a adăugat că Ucraina, Republica Moldova și Georgia trebuie să fie mai puternice.

În ce fel ar putea fi mai puternice aceste trei state aflate în prima linie a interesului Moscovei, Jens Stoltenberg nu a mai explicat.

Vizita secretarului general NATO în România vine pe fondul pregătirilor aliaților de a asigura statele din flancul estic, după ce Statele Unite au declarat că vor aduce în zonă armament greu. Despre recenta anchetă demarată de procurorul șef de la Moscova pentru a vedea dacă fosta URSS a acționat legal atunci câna a recunoscut independența țărilor baltice, Jens Stoltenberg a spus că garanțiile de securitate ale NATO sunt acoperitoare pentru toate statele membre, înclusiv în privința spațiului aerian și a apelor teritoriale.

Politigraf

XS
SM
MD
LG