Linkuri accesibilitate

Cel mai mare câştigător al acestor zile nu este nici președintele Klaus Iohannis, nici Mihai Răzvan Ungureanu, ci frontul anti-PSD (Adevărul)


Victor Ponta și-a abandonat partidul și s-a ”refugiat” în Turcia de frica procurorilor anticorupție (22)

O nouă majoritate, fără Partidul Social-Democrat l-a votat ieri în Parlament pe noul director al Serviciului de Informații Externe, Mihai Răzvan Ungureanu. Este a două oară în două săptămâni când voturile parlamentarilor se grupează după alt criteriu decât coaliția aflată la putere. Precedentul a fost prilejuit de aprobarea în Parlament a noii strategii de apărare a țării. Comentatorii văd aici apropiatul sfîrșit politic al premierului Victor Ponta, aflat într-o clinică din Turcia după o operație șa genunchi de care parcă nar prea fi fost nevoie, dar chiar mai mult: declinul accelerat al celui mai puternic partid din România, după 1989.

Andreea Pora scrie în revista 22 că PSD ”dă un spectacol de zile mari”: ”se zbate ca un câine în lațul hingherilor. Schelălăie disperat, dă din labe, scutură capul, face bale”. ”Așa ceva mai rar până și pentru politica dâmbovițeană, care, s-o recunoaștem, a văzut multe”.

O analiză din Adevărul, semnată Smart Politics, găsește că ”până la urmă, cel mai mare câştigător al acestor zile nu este nici președintele Klaus Iohannis, nici Mihai Răzvan Ungureanu, ci frontul anti-PSD, care a văzut, pentru prima dată din 2012, expusă jugulara politică a social-democraţilor”. Analiștii cred că riscul cle mare pentru PSD este minoratul politic. Partidul nu a căzut încă la nivel de ”glump electorală” precum alte formațiuni de stânga comparabile - PASOK, socialiştii bulgari, cei maghiari sau stânga poloneză - dar riscă să se spargă sub presiunea grupurilor cu interese deja divergente care-l compun.

Totul, arată tot Andreea Pora în 22, s-ar fi produs pentru că Victor Ponta și-a abandonat partidul și s-a ”refugiat” în Turcia de frica procurorilor anticorupție, care îl anchetează deja pentru fapte comise înainte de a fi ajuns șeful excutivului. Au mai făcut-o și alți lideri ai partidului lată, arată ea - și Mircea Geoană a pierdut alegerile prezidențiale țopăind cu soția, Mihaela, de gât -, dar niciunul, totuși, n-a trădat. N-a lăsat partidul de izbeliște la greu. E unul dintre lucrurile care nu se uită și nu se iartă”.

Dată fiind situația din coaliția puterii, Dan Tapalagă gândește deja pasul următor. Pe site-ul Hotnews el scrie că președintele Klaus Iohannis are de tras învățăminte urgente din greșelile lui Victor Ponta: cu niciun chip să nu accepte instalarea Partidului Național Liberal la guvernare înainte de alegerile parlamentare din 2016. Acum, PNL n-ar putea guverna decât cu ajutorul UNPR (Uniunea Națională pentru Progresul României), formațiunea politică aflată în coaliția de guvernare, dar care a acceptat să-l trădeze pe Victor Ponta. Ar fi ajutat astfel să se împlinească un soi de blestem: cine a trădat, va fi trădat. Se știe că în primăvara lui 2012, pe atunci premierul Mihai Răzvan Ungureanu a fost înlăturat de la putere prin trădarea partenerilor de coaliție, Partidul Național Liberal. Același partid care l-a votat acum ca șef la SIE. Liberalii au deci nevoie de credibilitatea pe care numai votul popular le-o poate aduce, în alegeri - este părerea lui Dan Tapalagă.

XS
SM
MD
LG