Linkuri accesibilitate

PCRM este în coborîre, în timp ce noi structuri apropiate de Moscova, PSRM şi Partidul Nostru, sunt în ascensiune (Adevărul)


Moldova -- chiosc de ziare (news stand)
Moldova -- chiosc de ziare (news stand)

Moldova pendulează între Est și Vest (Deutsche Welle)

În turul doi al alegerilor locale au fost aleși primari în 28 de centre raionale. În cele mai multe dintre acestea - nouă la număr - au câștigat candidații „Partidului Nostru” condus de controversatul primar de Bălți Renato Usatîi scrie Independent.md. PD a câștigat 6 orașe, PLDM şi PCRM câte 3, PSRM şi PL câte 2, iar în trei orașe au învins candidați independenți, se arată în articol.

Privite în ansamblu alegerile locale au fost câştigate de PLDM, PD, PL şi Blocul condus de Iurie Leancă scrie George Damian într-un articol de opinie publicat în „Adevărul”. Autorul notează că PCRM este în coborîre, în timp ce noi structuri apropiate de Moscova, PSRM şi Partidul Nostru, sunt în ascensiune. A fost amânat dezastrul electoral Republica Moldova îşi păstrează opţiunea proeuropeană, conchide George Damian.

Tot în „Adevărul” Ion Mischevca încearcă să clarifice poziţia nevotanților militanţi care i-au îndemnat pe alții să fie pasivi. „Atitudinea nihilistă şi iresponsabilă a celor care au preferat să declame că vor boicota ultima etapă a scrutinului electoral, denotă interese meschine şi nicidecum frământări sublime” crede autorul. În opinia sa, „nu poţi pretinde că împărtăşeşti sistemul valoric occidental, bazat pe dreptul universal de a alege şi de a fi ales, fiind înregimentat în cohorta celor care au îndemnat la boicot” conchide Ion Mischeva.

Deutsche Welle publică o analiză despre Georgia, Moldova și Ucraina la un an de la semnarea Acordurilor de Asociere cu Uniunea Europeană. Semnarea acestor acorduri a reprezentat unul din cele mai importante momente din istoria celor trei foste republici sovietice. Punerea în aplicare a prevederilor este însă împiedicată de problemele politice și economice interne ale celor trei state, se arată în articol. Potrivit autorilor, Georgia vrea integrare europeană, Ucraina speră să primească perspectiva aderării la UE, iar Moldova pendulează între Est și Vest.

În ajunul semnării Acordului de Asociere presa din Rusia declanșase o campanie mediatică în care avertiza că acesta va fi o catastrofă pentru Moldova și că țara va deveni sclava UE se amintește într-un alt articol, publicat pe Mold-street.com. Prognozele apocaliptice ale Rusiei nu s-au adeverit, deși embargourile rusești, care au urmat, au avut un impact negativ major, notează autorii. Recent, Rusia a decis să ridice treptat restricțiile, favorizând companiile din regiunea transnistreană și cele din Găgăuzia. Rușii au suferit eșec sau dacă Moldova s-a predat se întreabă jurnaliștii de la mold-street.

XS
SM
MD
LG