Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Înainte de turul doi al alegerilor locale; măsurile NATO de consolidare a capacității de apărare a R. Moldova.

Editorialistul Petru Bogatu de la „Ziarul Național” admite că o bună parte din electoratul Municipiului Chișinău nu va ajunge duminică la secțiile de vot, mai cu seamă că tendința absenteismului a fost atestată și în statisticile primului tur de scrutin, când au participat la vot circa 47 la sută din alegători. Această stare, mai spune editorialistul, este întărită și prin îndemnurile multor cetățeni, între care lideri de opinie, de boicotare a alegerilor:

„Absenteismul va fi mai accentuat pe dreapta, deci acest pericol îl paște mai mult pe Dorin Chirtoacă, decât pe Zinaida Greceanîi. Din păcate, se induce ideea că mai bine un boicot al alegerilor, decât să votăm în condițiile în care nu avem pentru cine vota. Cred că este un îndemn dezastruos, din punct de vedere chiar al educației civice, al cetățenilor, iar în condițiile Republicii Moldova, în condițiile Chișinăului această situație este și mai penibilă decât oriunde în altă parte, având în vedere, că la noi totuși votează geopolitic, având în vedere divizarea societății.”

Deși concurenții electorali s-au întrecut în promisiuni, alegătorii își vor da votul, mai degrabă, pentru opțiunile geopolitice afișate de concurenți, decât pentru programele electorale promovate de aceștia, susține Corneliu Rusnac, editor la Radio Chișinău:

„Din păcate, nu vor fi discutate, nu vom avea de ales între programe, idei noi în ceea ce privește dezvoltarea localităților noastre, în primul rând a capitalei. Într-un fel e regretabil pentru că eu unul aș prefera să aleg între idei realiste, de altfel. S-au făcut promisiuni cu nemiluita în această campanie, majoritatea dintre care au fost de-a dreptul fanteziste.”

Cap de afiș al acestei săptămâni, mai spune Corneliu Rusnac este și faptul că miniștrii apărării din țările NATO au votat un pachet de măsuri de consolidare a capacității de apărare a Republicii Moldova și de întărire a instituțiilor ei de securitate:

„Este important că un astfel de pachet nu a existat decât în cazul Georgiei și al Iordaniei, țări care nu sunt membre NATO, dar pentru care NATO a decis să acorde o astfel de insistență. Nu este clar încă ce conține acest pachet. Oricum, este important că Republica Moldova a obținut acest pachet de asistență, dar trebuie luat în considerare faptul că nimeni în locul Chișinăului nu va face lucrul pe care trebuie să îl facă autoritățile noastre. Nimeni nu va decide în locul nostru cum trebuie să ne apărăm țara și cum trebuie să ne consolidăm securitatea statului. Republica Moldova mai are mult până a intra sub umbrela NATO. Pur și simplu are nevoie de parteneri care să o ajute să-și reformeze și să-și consolideze sectorul de securitate, pentru că singură nu poate rezista nici în fața Transnistriei, nemaivorbind de Federația Rusă.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG