Linkuri accesibilitate

„Trebuie să credem în ceva până la urmă”


Opinii ale tinerilor din Chișinău înainte de al doilea tur al alegerilor locale.

În primul tur al alegerilor locale de acum două săptămâni, doar circa 3% din alegători erau tineri în vârstă de 18-21 de ani, o cifră extrem de mică, spun experții. Natalia Sergheev a vorbit cu tineri de pe străzile Chișinăului despre ce i-ar putea motiva să iasă duminică la vot.

„Nimic. Nu sunt candidați foarte buni.”

„Chiar dacă nu am un candidat pe care l-aș simpatiza, aș merge la alegeri pentru a înainta un curs european de dezvoltare a țării și a capitalei unde eu trăiesc. În general, alegerile pentru postul de primar al capitalei nu trebuie să aibă tentă geopolitică, dar la noi toate alegerile se politizează, se face accent nu pe calitățile persoanei în cauză, dar se alege pe bază de apartenență la anumite curente.”

„Ne-am gândit că merită să mergem la vot ca să decidem soarta noastră. Și soarta noastră nu începe de la orașul nostru, ci începe de la fiecare dintre noi. Nu trebuie să lăsăm pe altcineva să meargă în locul nostru și să decidă. Noi venim cu inițiativa, noi venim cu idei, noi suntem ceea ce urmează.

„Nu pot fi convins nicicum. Nu există o încredere într-un viitor mai bun. Când știi pe ce se ține puterea, înțelegi că nimic nu va depinde de omul care va veni. Va fi încă o marionetă. Totul depinde de cei care dau banii. Cum a spus principalul bancher din America: Dați-mi controlul asupra banilor unei națiuni și nu îmi pasă cine face legile.”

„Cred că majoritatea tinerilor sunt indiferenți față de guvernare, față de viitor și posibil că n-au încredere.”

„E alegerea fiecăruia, dacă vor să decidă viitorul cumva – trebuie să iasă la vot, dacă nu le pasă – n-o să iasă.”

„Mai mult îndemn, mai mult îndemn la vot. Îndemn pentru tineri să vină la vot să-și îndeplinească datoria de cetățean.”

„Tinerii s-ar duce la vot, dar pentru ce votează? Să meargă furturile în continuare și copiii copiilor noștri să achite miliardele furate de ei sau să meargă la vot doar ca cineva să nu voteze în locul lor? Pentru ce? Tinerii sunt cam obosiți de asta și nu doar ei.”

„A fost o campanie agresivă, ca de obicei, mai mult a dezbinat populația din Chișinău și putem să avem riscul ca foarte multă lume să nu se prezinte la urnele de vot. Toată lumea așteaptă o schimbare spre bine.

Europa Liberă: Și Dvs. credeți în această schimbare?

„Trebuie să credem în ceva până la urmă.”

XS
SM
MD
LG