Linkuri accesibilitate

Scena politică românească e un butoi de pulbere (A. Pora/„22”)


„Opțiunea cetățenilor moldoveni a rămas, pe ansamblul țarii, majoritar pro-europeană” (Mihai Cernencu/ziare.com).

Șeful catedrei de politologie, relații internaționale și istorie a Universității Libere Internaționale din Moldova, Mihai Cernencu, acordă un interviu site-ului ziare.com pe tema turului doi al alegerilor pentru primăria Chișinăului. Universitarul spune despre Zinaida Greceanîi, candidata socialiștilor, că este vocea lui Putin în Moldova și nu a forței politice care o susține. În același timp însă, consideră că liberalii nu și-au ales tactica potrivită pentru acest scrutin. Liberalul Dorin Chirtoacă ar fi trebuit să transmită electoratului mesajul că partidul e dispus să facă parte dintre coaliție pro-european și nu să pună condiții practic de neacceptat - spune Cernencu. E vorba de numirea unui procuror general, care e normal să fie independent, dar nu cineva din afara țării (numit împreună cu Uniunea Europeană, spune liberalii). Rusia ar fi masiv implicată în politica Republicii Moldova, pe toate căile, inclusiv prin Biserica Ortodoxă. „Totusi, afirma conferențiarul Mihai Cernencu, opțiunea cetățenilor moldoveni a rămas, pe ansamblul țarii, majoritar pro-europeană”. Ar trebui luat aminte, adaugă, că la primul tur s-au prezentat cu 9% mai puțini alegători decât la precedentele alegeri locale și că numai 3% dintre tinerii moldoveni au venit la urne.

Andreea Pora scrie în revista 22 că scena politică românească e un butoi de pulbere. Președintele Klaus Iohannis a făcut o mutare neașteptată, care pare să-și fi ales cu grijă momentul: l-a propus director la Serviciul de Informații Externe pe Mihai Răzvan Ungureanu, care a mai ocupat o dată această funcție. A făcut-o de acord cu premierul interimar Gabriel Oprea și fără să-l consulte pe Victor Ponta, titularul de la Palatul Victoria. Acesta se află în Turcia, într-o perioada de recuperare medicală care i-a nedumerit și iritat chiar pe propriii colegi de partid. „Reacțiile liderilor PSD ne arată un partid luat pe nepregătite”, scrie comentatoarea. Premierul a reacționat furios de la Istanbul. Socrul său, parlamentarul Ilie Sârbu, a declarat nominalizarea ca fiind ilegală, în timp ce „baronii” din PSD îl „somează” pe Ponta să revină în țară. Votul pentru confirmarea lui Ungureanu la SIE va fi testul cel mare pentru coaliția de guvernare. Între timp, Direcția Națională Anticorupție îl anchetează penal și pe Ponta, și pe prietenul său Sebastian Ghiță, patronul postului RTV. „Războiul justiției cu sistemului corupt a intrat în faza nucleară”, este concluzia Andreei Pora.

Presa de azi consemnează de asemenea raportul dur al Departamentului de Stat american, referitor la România și publicat pe site-ul ambasadei. Potrivit ziarului Evenimentul zilei, raportul scoate în evidență mai ales corupția la nivel guvernamental, presiunile politice asupra presei și unele abuzuri comise în sistemul judiciar, la capitolul arestări preventive sau condiții de detenție. Americanii consideră însă că sistemul judiciar a luat totuși măsuri adecvate pentru punerea sub acuzare şi pedepsirea funcţionarilor de stat care au comis abuzuri, dar „autorităţile au amânat în mod repetat procesele referitoare la presupuse cazuri de abuzuri ale poliţiei, multe dintre ele încheindu-se cu achitarea poliţiştilor”. Referitor la același raport, ziare.com se oprește cu precădere asupra presiunilor la care au fost supuși jurnaliștii. Raportul conține exemple punctuale, cum este cazul jurnalistului Dan Tapalagă, de la Hotnews. Asupra lui și a familiei sale, Sebastian Ghiță, patronul RVT a făcut declarații de intimidare, constată documentul Departamentului de Stat american.

XS
SM
MD
LG