Linkuri accesibilitate

Gh. Cojocaru: „Situația arată a acalmie înaintea furtunii, cu un guvern slăbit și o coaliție extrem de fragilă”


Un punct de vedere săptămînal în dialog.

Duminica are loc al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din Moldova. De data aceasta atentia va fi concentrată asupra Chisinaului, unde se afla in competitie doua tendinte de politica externa si nu neaparat locala: candidata socialistilor, fostul premier Zenaida Greceanîi, al carei partid sustine apropierea Moldovei de Moscova si pe afisele electorale a aparut alaturi de presedintele Rusiei Vladimir Putin, si… liberalul Dorin Chirtoaca, cunoscut pentru optiunile sale pro-europene. Opinii în dialog cu istoricul si analistul politic Gheorghe Cojocaru.

Gheorghe Cojocaru: „Înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor locale situația social-politică și, mai ales, economico-financiară, din Republica Moldova arată a acalmie înaintea furtunii: cu un guvern slăbit, în frunte cu un prim-ministru interimar, cu o coaliție parlamentară minoritară, extrem de fragilă și fără un angajament ferm pentru realizarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, care se eschivează să facă lumină în cazul „jafului secolului”, cu relațiile, practic, înghețate cu instituțiile financiare internaționale. Punctul periculos în care a ajuns astăzi societatea îi are ca responsabili pe cei care în 2009 promiteau schimbarea până la capăt și care astăzi suferă nu numai de o intratabilă amnezie politică în acest sens, dar care prin revenirea pe un cerc vicios confirmă în fapt incapacitatea actualei clase politice de a opera schimbările în bine, așteptate de oamenii simpli.”

Europa Liberă: Alegătorii însă le-au acordat din nou votul de încredere în sate sau în centrele raionale...

Gheorghe Cojocaru: „I-au votat, dacă vă referiți la scorurile înregistrate de cele două partide aflate la putere, liberal-democrat și democrat, pentru că oamenii înclină să voteze cu puterea și pentru că nu au văzut o alternativă reală pe scena politică către care să-și îndrepte speranțele.”

Europa Liberă: Cum explicați atunci scorul unor personaje cu reputația șifonată sau chiar cercetați penal? Mă refer în primul rând la cazul din Orhei.

Gheorghe Cojocaru: „În Orhei, care rămâne totuși un centru orășenesc cu puternice tradiții naționale, avem a face, am putea spune, cu o anomalie a acestei campanii electorale. Avem a face, mai curând, cu un vot masiv de protest, conștient sau poate mai puțin conștientizat și rațional împotriva delapidării miliardului de euro, când oamenii, unii în semn de neîncredere totală față de cei care iau deciziile politice, alții dintr-un stare de lehamite, alții dintr-o inerție colectivă sau, pur și simplu, dintr-o pornire de amuzament etc., și-au dat votul tocmai celui bănuit a fi complice la acest jaf, pentru a avea parte și ulterior de un spectacol continuu.”

Europa Liberă: Dar, în Chișinău, care este epicentrul bătăliilor politice, ce s-a produs în turul întâi și ce credeți că se va întâmpla în cel de-al doilea tur al scrutinului?

Gheorghe Cojocaru: „În Chișinău, în primul tur al scrutinului s-a dat și se va da și duminica viitoare, în ziua de 28 iunie, o bătălie hotărâtoare care va decide și soarta acestor alegeri. Din două, una: capitala se poate revopsi în roșu sau va putea păstra șansa unei capitale pro-europene. După cum alegerea lui Dorin Chirtoacă în fruntea primăriei capitalei în 2007 anticipa schimbarea de putere din 2009, așa și o eventuală instalare a oponenților cursului pro-european la primăria municipiului ar putea prefigura o întoarcere a acelor de ceasornic în direcția opusă.

Un eșec, nedorit, al actualului primar Dorin Chirtoacă va consemna nu numai un eventual eșec al liberalilor, dar și al întregii partide democratice de astăzi și, mai grav decât atât, va da sentință de condamnare întregului proiect pro-european din ultimii ani.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG