Linkuri accesibilitate

Republica Moldova în ceața politicii din nou


De ce se tergiversează formarea unui nou guvern la Chișinău.

Președintele Nicolae Timofti spune că va începe consultările cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui nou premier abia după turul doi al alegerilor locale, de duminică. Fracțiunile parlamentare nu se grăbesc nici ele să negocieze formarea unui nou guvern, așteptând mai întâi rezultatul turului doi. Cum le poate influența acest rezultat calculele și ce ar vrea să obțină fiecare partid parlamentar în parte la negocierile în privința guvernului?

Deocamdată nu se știe cine va purta negocierile, dar procesul se anunță foarte complicat întrucât pozițiile partidelor sunt destul de confuze, mi-au spus mai mulți analiști. Si asta pentru ca fiecare formațiune cu reprezentare in legislativ vrea să obțină cât mai multe pârghii care contează mai mult decât vizibilitatea politica.

Formațiunile din actuala coaliție minoritară par a fi cele mai dispuse, cel puțin declarativ, să înceapă negocierile, pentru că și-ar dori și de această dată un guvern cat mai docil, spun analiștii. PLDM a anunțat că acceptă cooptarea la guvernare a liberalilor.

PD vrea însă o coaliție largă cu participarea, inclusiv a comuniștilor. La rândul său, PL nu vrea să lase impresia că și-ar dori să negocieze cu PLDM și PD, despre care spune, între altele, că sunt corupte.

E lesne de presupus ca acest comportament ar putea fi valabil doar până la turul doi al alegerilor locale, pentru a nu-i afecta șansele lui Dorin Chirtoacă. Rămâne de văzut, spun experții, dacă după scrutinul local liberalii vor mai insista pe cele trei condiții, înaintate mai devreme, și anume procuror european, întoarcerea miliardului sustras din sectorul bancar și coaliție fără PCRM, spune analistul politic Ion Tăbârţă:

„Nu știm cât de realizabile sunt aceste condiții în totalitate. Probabil de rezultatele privind alegerea primarului general al Chișinăului va depinde comportamentul politic ulterior al liberalilor. Pe undeva este firesc că PL este preocupat acum mai mult de alegeri locale.”

PCRM nu declară deschis că ar vrea și de această dată să sprijine coaliția minoritară pentru a forma un nou guvern. Editorialistul Petru Bogatu e de părere că PCRM, sub presiunea recentelor înfrângeri electorale, ar fi cel mai interesat să evite alegerile anticipate.

Recent Vladimir Voronin a dat de înțeles că ar putea face compromisuri, inclusiv în ce privește modificarea Constituției pentru a facilita la anul alegerea șefului statului. Unii comentatori nu exclud că Voronin vrea să obțină funcția de șef al statului în schimbul sprijinirii guvernului. Ion Tăbârţă crede că mai curând e vorba despre o înțelegere de culise între PD şi PCRM:

„Nu sunt înțelegeri clare, ci mai curând discuții care ar urmări o testare a lucrurilor.”

Cea mai clară pare a fi poziția socialiștilor. PSRM şi-ar dori ca învestirea noului guvern să eșueze și să fie declanșate alegeri anticipate, spun experții.

În mediul analiștilor se vehiculează trei posibile variante de coaliții majoritare. Analizându-le recent comentatorul Valeriu Vasilică a ajuns la concluzia că o coaliția largă cu participarea PLDM, PD, PL și PCRM ar aduce mai multă stabilitate politică, cooptarea PL în coaliția minoritară ar fi mai dificilă decât cooptarea PCRM, crede Vasilică.

Unii experți spun însă că balanța înclină mai curând spre o coaliție oficializată dintre PLDM, PD şi PCRM. De cealaltă parte, reeditarea coaliției minoritare ar duce la alegeri anticipate cred analiștii.

Mai multe ONG-uri notează astăzi într-o declarație comună că sunt dezamăgite de tergiversarea negocierilor pentru formarea unei noi majorități parlamentare. Ele cer partidelor, între altele, negocieri transparente și urgente pentru crearea unui nou guvern.

Previous Next

XS
SM
MD
LG