Linkuri accesibilitate

Freedom House: Declin al procesului de democratizare în spațiul post-sovietic


Moldova se situează după țările din Balcanii de vest, Georgia și Ucraina, dar înaintea Rusiei, Belarus, și republicilor central-asiatice.

Organizația internațională Freedom House, cu sediul la New York, a dat publicității un nou raport despre evoluția „Națiunilor în tranziție” în 2014, care acoperă Europa Centrală și spațiul fost-sovietic. Din nou, se remarcă un declin al procesului de democratizare în 12 țări din totalul de 29 analizate.

Moldova, anul acesta, se situează după țările din Balcanii de vest, Georgia și Ucraina, dar înaintea Rusiei, Belarus și republicilor central-asiatice.

Georgia și Ucraina sunt și singurele țări din spațiul eurasiatic, care au înregistrat progrese în 2014, în speciala datorită modului în care au organizat alegeri locale și generale.

„De la revenirea la putere a lui Vladimir Putin”, a declarat Europei Libere, Sylvana Habdank-Kolaczkowska, directoare de proiecte „Rusia este în atenția rapoartelor Freedom House, când vine vorba de zona eurasiatică…, dar diferența este că anul trecut (2014) s-a observat o escaladare a agresiunii Rusiei” în imediata vecinătate.

Motiv pentru care Rusia ocupă cea mai scăzută poziție din ultimii zece ani în clasamentul Freedom House, privind evoluția democrațiilor în națiunile în tranziție.

Raportul vorbește și despre presiunile neobișnuit de mari puse de Rusia pe țările vecine, care au mari minorități rusofone, printr-o propagandă agresivă dar și prin intensificarea manevrelor militare.

Se remarcă faptul că țările baltice, apreciate pentru nivelul de libertate al presei, s-au confruntat în special, în 2014, cu problema de a reacționa adecvat la propaganda rusească.

În cazul Ucrainei, experta dela Freedom House remarcă faptul că în ajunul protestelor de la Kiev din 2013-2014, Ucraina ajunsese, în clasamentul Freedom House pe poziția unde se afla înainte de Revoluția Portocalie.

„Ceea ce indică faptul că există o limită, cuantificabilă, de la care este de așteptat o reacție a societății civile”, a declarat Sylvana Habdank-Kolaczkowska.

Acum, situația din Ucraina s-a îmbunătățit, după ce s-au organizat alegeri libere și democratice,

„S-au făcut mulți pași mici, dar progresele sunt încetinite de luptele din estul Ucrainei” – remarcă specialista de la Freedom House.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG