Linkuri accesibilitate

Mihail Dmitriev: „Ieșirea Rusiei din criză depinde, în primul rând, de ridicarea prețurilor la petrol”


Doctorul în economie și fostul prim-viceministru al Muncii de la Moscova despre starea economiei ruse.

„Contrar prognozelor sumbre de anul trecut, Rusia a evitat o criză economică profundă”, a afirmat președintele rus Vladimir Putin în cadrul celui de-al XIX-lea Forum Economic din Sankt-Petersburg, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.

Jurnalistul redacției ruse a Europei Libere Mihail Sokolov a discutat cu doctorul în economie și fostul prim-viceministru al Muncii, Mihail Dmitriev despre starea economiei ruse. Un rezumat de Natalia Sergheev.

Ieșirea Rusiei din criza economică depinde de factorul politic și de prețul resurselor naturale pe piața mondială, consideră Mihail Dmitriev. După părerea expertului, nu se știe când problemele economice din Rusia se vor sfârși.

„Ceea ce se va întâmpla cu economia rusă nu depinde de noi și nici măcar de guvernare, dar de prețurile la petrol. Dacă își vor reveni, sunt șanse ca recesiunea să se termine anul acesta. E important ca situația de pe «frontul ucrainean» să nu se înrăutățească. Altfel vor fi influențate negativ mediul antreprenorial, piața valutară și intențiile de a investi în economia rusă.”

Mihail Dmitriev
Mihail Dmitriev

Dmitriev consideră că Rusia trebuie să fructifice poziționarea avantajoasă între două piețe mondiale importante: cea a Uniunii Europene și a Chinei. Expertul economic spune că piața Statelor Unite este prea îndepărtată geografic, iar Japonia are un potențial economic mai mic decât UE și China.

„Mai devreme sau mai târziu, debitorii ruși se vor adapta la regulile pieței asiatice, iar jucătorii din Asia vor începe să ofere credite și să investească în Rusia în proporții mari. Dar e un proces foarte complicat, investitorii din Asia cunosc prost Rusia, le trebuie timp să se deprindă. Nici investitorii ruși nu prea înțeleg regulile piețelor financiare din regiunea Oceanului Pacific.”

Conform datelor Serviciului Federal de Statistică, cetățenii ruși și-au redus drastic cheltuielile pentru produsele alimentare. Economisesc, când vine vorba de mâncare, chiar mai mult decât în perioada crizei din 2009. Aceleași date arată că în primul trimestru din 2015, nivelul de sărăcie a depășit pragul istoric cu 5%. Chiar dacă situația de criză va provoca un val de proteste, nu este de așteptat decât anul viitor, spune Dmitriev.

„De obicei, valul de proteste după crize economice începe cu o oarecare întârziere în Rusia. Punctul critic al crizei a trecut, deja se merge spre îmbunătățire, dar oamenii abia se trezesc, își dau seama că nu le mai merge la fel de bine cu veniturile și cer ameliorarea situației de la autorități. Este o perioadă în care crește frustrarea pe fundalul problemelor economice, dar este vorba de probleme economice, nu politice, cum a fost în cazul protestelor din 2011-2012. Revoltele politice au o altă logică.”

Expertul rus spune că această dinamică „a sărăcirii” neliniștește Kremlinul și aduce în actualitate alegerile prezidențiale, chiar dacă sunt programate numai în 2018. Țara deja e în perioada pre-electorală, afirmă Mihail Dmitriev: „Până nu trecem și prin alegeri, nimeni nu va putea începe reforme complexe care necesită ani de zile pentru a da rezultate”.

La întrebarea jurnalistului Sokolov cum se face că „rușii își iubesc conducerea, chiar dacă și-au pierdut banii”, expertul Dmitriev a spus că e un fenomen unic în istoria Rusiei noi. Explică această anomalie prin faptul că preferințele politice sunt influențate mai mult de situația politică externă, decât de criza economică locală. Pentru cetățenii ruși, prioritară e anexarea Crimeii, văzută drept o mare victorie în politica externă a autorităților, după care urmează conflictul din Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei.

XS
SM
MD
LG