Linkuri accesibilitate

Cristobal Tapia de Veer


Fresce sonore ce creează în mintea ascultătorului imagini asemănătoare paginilor acelor manuscrise numite în lumea veche iluminate.

Compozitor, aranjor, producător de muzică și multi-instrumentist, Juan Cristobal Tapia de Veer s-a născut în timpul loviturii de stat militare care a avut loc în 1973 în Chile, de unde familia lui a plecat în exil, la început la Paris, el și mama lui stabilindu-se în cele din urmă la Quebec, în Canada.

Are un master în muzică clasică, specializarea percuție, la Conservatoire de Musique du Quebec.

La începutul carierei a interpretat într-o orchestră piese de Schönberg, Stravinsky, Mozart și alții, pînă când într-o zi s-a apucat să creeze peisaje sonore avangardiste cu un magnetofon cu patru piste, după care și-a deschis un studio de înregistrări la Montreal, unde a produs o mai multe albume pentru scena muzicală locală.

A devenit faimos după ce a început să scrie muzică pentru film și televiziune: „The Crimson Petal and the White”, în 2011 la BBC2, „Utopia” în 2013 la Channel 4, „Série noire”, în 2014, la Ici Radio-Canada Télé, „Jamaica Inn”, tot în 2014, la BBC One, distopia science-fiction pentru marele ecran „A Future Darkly”, în 2013, în care împarte colana sonoră cu Benjamin Stefanski.

Toate aceste compoziții au avut un succes fulminant la critica de specialitate, și toate au fost premiate cu diverse distincții vestite în Marea Britanie și Canada.

Una din aceste producții iese însă total în evidență: „Utopia”, serialul de televiziune creat de Dennis Kelly la Channel 4, oprit din păcate după două sezoane. O producție despre care cinefilii spun că depășește - tematic, vizual și audio - tot ce s-a făcut vreodată în filmul de televiziune.

Ce face aici Tapia de Veer e greu de descris în cuvinte puține. Coloana sonoră apărută pe disc are 28 de piese de mici dimensiuni, 28 de secvențe audio care folosesc înregistrări cu instrumente exotice (trompeta chiliană trutruka, de exemplu ), sau cu obiecte cu care nu te-ai fi gândit vreodată că se poate face muzică (oseminte umane și fecale de rinocer uscate, între altele).

Toate astea mixate în mici fresce sonore ce creează în mintea ascultătorului imagini asemănătoare paginilor acelor manuscrise numite în lumea veche iluminate.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG