Linkuri accesibilitate

Nicolae Vicol: Șase ani de închisoare și amendă de 10.000 de lei într-un dosar de abuz și corupție


Nicolae Vicol, pe vremea când era șeful fiscului Republicii Moldova, la un interviu în studioul Europei Libere.
Nicolae Vicol, pe vremea când era șeful fiscului Republicii Moldova, la un interviu în studioul Europei Libere.

O condamnare contestată și de apărare și de acuzare.

Atât avocații fostului șef al fiscului în guvernul Filat, Nicolae Vicol, cât și procurorii au spus că vor contesta decizia de judecată care-l condamna joi la șase ani de închisoare și amendă de 10.000 de lei într-un dosar de abuz și corupție. Avocații vor anularea pedepselor, iar procurorii – pedepsirea lui Vicol și pe un cap de acuzare pentru care a fost achitat. Și sentința, și intențiile ulterioare au fost anunțate în lipsa lui Vicol, care e plecat în România, îngroșând lista fostelor oficialități moldovene care se ascund de închisoare.

Nicolae Vicol a fost prezentat în presa de la Chişinău drept protagonist al scandaloaselor interceptari telefonice care ar fi probat executarea de către Fisc a unor comenzi politice.

După mai bine de trei ani de procese, magistraţii de la Judecătoria Râşcani l-au găsit vinovat pe Vicol în trei din cele patru capete de acuzare, fără a preciza care sunt acestea.

Dosarul penal în care figurează fostul şef al Fiscului a fost făcut public în februarie 2013, în contextul unui conflict între partidele de guvernare – PLDM şi PD, ofiţerii anticorupţie au confirmat ulterior că stenogramele apărute în presă au fost scurgeri de informaţie.

Nicolae Vicol a fost acuzat de abuz în serviciu, favorizarea infracţiunii şi încălcarea dreptului la viaţă privată.

Potrivit CNA, factori de decizie de la Fisc estorcau lunar între 5.000 şi 10.000 de euro de la anumiţi agenţi economici, iar la tăinuirea acestor ilegalităţi au contribuit şi ofiţeri ai Centrului Anticorupţie.

Avocatul lui Vicol, Vasile Nicoară, a spus că fosul şef al Fiscului se află la tratament în România şi prezenţa sa la pronunţarea sentinţei nu a fost necesară. Anterior, Nicolae Vicol a respins acuzaţiile, considerându-le răfuieli politice.

Unii experţi şi-au exprimat temerea că Vicol s-ar eschiva de la pedeapsa penală, la fel cum au procedat ex-ministrul de Interne Gheorghe Papuc şi fostul poliţist Ion Perju, despre care s-a spus că ar fi părăsit ţara prin regiunea transnistreană, necontrolată de autorităţile constituţionale.

Directorul Programului Justiţie de la Fundaţia Soros, Victor Munteanu, afirmă că fiind al treilea caz de acest fel din 2015, oamenii nu mai sunt naivi să creadă că „astfel de evadări nu sunt bine planificate”.

El aminteşte că în ecuaţia lui Vicol, aşa cum rezultă din stenogramele publicate de presă, Vicol ar fi primit indicaţii de la liderul PLDM, Vlad Filat, care, în opinia lui Victor Munteanu, a scăpat basma curată.

„Nu cred că este vorba despre o singură persoană – domnul Papuc sau Vicol, sau altul - , care efectiv s-au sustras executării pedepsei. Mai rău, eu cred în complicitate. Acest lucru nu s-a întâmplat de sine stătător, acest om a evadat în momentul în care ştia despre conţinut. Şi asta pune probleme serioase pe mecanismul de executare a pedepselor, despre găuri incredibile legislative, care, din punctul meu de vedere, sunt acolo nu doar întâmplător. Sunt acolo şi cu reaua-voinţă a unor persoane tocmai pentru a lăsa tocmai astfel de portiţe. Eu nu-mi pot explica altfel cum deja al treilea caz, şi va fi probabil şi al patrulea, şi al cincilea, se poate întâmpla fără ca să vină imediat un răspuns de modificări legislative pentru asigurarea escortării la locul de executare a pedepsei”.

Analizând cazurile Vicol, Papuc, Perju, al judecătoarei Elena Roibu, directorul Programului Justiţie de la Fundaţia Soros, Victor Munteanu spune că în Republica Moldova se face justiţie selectivă, și doar oamenii săraci ajung la puşcărie.

Totodată, el afirmă că nu e responsabilitatea magistraţilor să pună cătuşe, ci a poliţiei judiciare, de reformarea căreia trebuie să se ocupe Ministerul Justiţiei.

În opiniajudecătorului român Cristi Danileţ, un observator al reformei justiţiei din Republica Moldova, dacă există complicitate în sustragerea de la pedeapsă a celor cercetați, aceasta nu vine din sistemul judecătoresc.

„Organele de poliţie şi serviciul de securitate ar trebui să lucreze mai îndeaproape organele de urmărire penală şi cu judecătorii. Este inadmisibil să nu existe informaţii cu privire la pregătirea părăsirii ţării de către anumite persoane cercetate şi dacă există astfel de informaţii, ele trebuie aduse la cunoştinţa judecătorului pentru a se lua imediat o măsură preventivă”.

Cristi Danileţ le rocomandă celor care s-au eschivat de la executarea sentinţelor sau care intenţionează să facă acest lucru să colaboreze cu organele de urmărire penală, respectiv cu judecătorii, deoarece există riscul ca odată plecaţi din ţară să nu mai poată invoca lipsa unui proces echitabil, atunci când ei înşişi se sustrag de la proces.

Spre deosebire de bloggerul rus Eduard Baghirov, judecătoarea de la Criuleni Elena Roibu, fostul ministru de Interne Gheorghe Papuc şi fostul poliţist Ion Perju, care ar fi plecat spre Est, Nicolae Vicol a mers în România, în Uniunea Europeană.

În opinia celor doi jurişti cu care am vorbit, în eventualitatea în care Vicol a fugit de condamnare, din România sau din alt loc din Europa, el va fi prins şi extrădat, deci deasupra capului lui stă o sabie a lui Damocles de care nu poate scăpa aşa de uşor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG