Linkuri accesibilitate

Metodele folosite de Lucinschi jr. și Dragoș Băsescu pentru a face rost de bani


 (©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Ofensiva DNA din România, care a ajuns să-l cerceteze chiar pe premier, nu-i intimidează pe toți cei obișnuiți să facă venit prin încălcarea legii.

Cei care au sau au avut conexiuni importante folosesc în continuare rețete prin care își rotunjesc veniturile în mod ilegal. Printre ei se află, potrivit procurorilor, și Dragoș Băsescu, nepotul de frate al fostului președinte se consideră încă intangibil.

În luna martie acesta i-a cerut unui om de afaceri (Sandu Staicu) anchetat de Parchetul General, un milion de euro pentru o soluție de necondamnare și pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor sale.

Dragoș Băsescu împreună cu un alt complice, Ciprian Nistor și-au dus victima la saună, au convins-o cu date din dosar că au legături importante la Parchetul General și apoi i-au cerut milionul.

Omul de afaceri, care l-a și denunțat pe nepotul fostului președinte, ar fi spus că nu are atâția bani, dar Dragoș Băsescu i-a propus un contract pe doi ani făcut prin KPMG, o societate internațională de consultanță.

Toate acestea se întâmplau în perioada în care Alina Bica, fosta procuroare șefă a DIICOT și deputata Elena Udrea, ambele favorite ale fostului președinte Traian Băsescu se aflau în arest preventiv tot pentru acuzații de corupție.

Nepotul fostului șef de stat este cercetat în același dosar cu Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Republicii Moldova și cu ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop.

Rudele celor doi foști șefi de stat foloseau rețete verificate probabil în trecut: cu ajutorul unui procuror care avea pe rol dosare de oameni de afaceri cu probleme, aceștia le propuneau afaceriștilor vulnerabili să-i scape de probleme în schimbul unor sume de bani. Lucinschi jr. era chiar mai creativ, după cum rezultă din probele DNA.

Sergiu Lucinschi împreună cu ginerele fostului președinte român au încercat din decembrie anul trecut până în luna martie anul acesta să șantajeze un alt om de afaceri, împotriva căruia Lucinschi depusese o plângere penală. Fiul fostului președinte moldovean i-a cerut 4 milioane de euro pentru retragerea plângerii penale, amenințându-l în paralel pe afaceristul român cu închisoarea. În martie, Lucinschi a incheiat cu victima sa un contract fictiv de împrumut în care omul de afaceri se angaja să-i restituie până la finele anului 2015 două milioane de euro. Pentru acestă sumă Lucinschi jr. în complicitate cu un procuror (Remus Jurj) i-a ridicat sechestrul pus de justiție asupra bunurilor.

Cele două situații sunt interconectate, nu doar fiindcă era folosită aceeași metodă de șantajre a unor oameni de afaceri aflați în dificultate, ci fiindcă unii intermediari, cum este Ciprian Nistor au lucrat atât pentru Dragoș Băsescu, cât și pentru Sergiu Lucinschi

Previous Next

XS
SM
MD
LG