Linkuri accesibilitate

Tensiunile din raporturile indo-pakistaneze îngrijorează Statele Unite


Secretarul de stat John Kerry la o conferință de presă în Pakistan
Secretarul de stat John Kerry la o conferință de presă în Pakistan

Armata indiană susține că încercările de infiltrare a militanților islamici dinspre Pakistan s-au înmulțit.

Raporturile indo-pakistaneze ingrijoreaza la Washington. Despre reactia diplomatiei americane o corespondență de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Secretarul de stat american John Kerry si-a exprimat ingrijorarea cu privire la recente tensiuni intre puterile nucleare din sudul Asiei, India si Pakistan, intr-o convorbire telefonica cu premierul pakistanez, Nawaz Sharif. „Sintem extrem de ingrijorati, din motive lesne de inteles”, a declarat Kerry ziaristilor continuind „Sint doua tari foarte importante, care joaca un rol major in regiune”.

Secretarul de stat a spus ca premierul Pakistanului a fost foarte deschis si i-a spus ca tocmai a stat de vorba cu omologul sau indian.

De la impartirea teritoriului, care este in zilele noastre India, Pakistan si Bangladesh, in 1947, India si Pakistanul au purtat trei razboaie, in disputa cu privire la regiunea Kashmir, care este revendicata de ambele parti dar este in prezent impartita. Armata indiana, care anul trecut a omorit 59 de militanti, in apropierea liniei de demarcatie care separa Kashmirul indian de cel pakistanez, sustine ca in ultima vreme incercarile de infiltrare, dinspre Pakistan s-au inmultit.

Pe 6 iunie, fortele indiene au ucis trei militanti pakistanezi, dejucind astfel cea de-a treia incercare de infiltrare, in ultimele doua saptamini. Secretarul de stat a avertizat ca astfel de situatii pot crea o situatie periculoasa, oferind unor grupari certate cu legea avantaje care ar trebui evitate. Secretarul de stat John Kerry se pregateste sa revina la Washington dupa accidentul de bicicleta, de-acum doua saptamini din Elvetia.

XS
SM
MD
LG