Linkuri accesibilitate

Presa germană despre alegerile din Moldova


Frankfurter Allgemeine Zeitung: „În realitate, pericolul nu este Putin, ci structurile oligarhice, justiția coruptă și lăcomia propriilor politicieni”.

„La Moscova! – în alegerile locale din Republica Moldova, prietenii Kremlinului cu câștigat multe primării importante” – așa se deschide articolul publicat marți, 16 iunie, de principalul cotidian conservator din Germania, Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Destul de diferită de analizele locale și următoarea apreciere din FAZ: „În capitală, partidele pro-europene au suferit cea mai serioasă înfrângere”. Cotidianul german relatează despre victoria lui Ilan Shor la Orhei, orașul unde, înainte de al doilea război mondial, două treimi din locuitori erau evrei. Astăzi au mai rămas o sinagogă și cimitirul evreiesc…”

Despre victoria lui Renato Usatîi la Bălți, al cărui partid „Patria” și program „anti-corupție au strâns în noiembrie atâția simpatizanți, încât deveniseră o adevărată amenințate pentru partidele pro-europene… Patru zile înainte de alegerile generale din noiembrie, partidul Patria a fost interzis, pe motiv că era finanțat din străinătate. Usatîi s-a refugiat la Moscova. Acum se întoarce să preia puterea la Bălți” – remarcă FAZ.

Cât privește situația de la Chișinău și în general situația politică din țară, cotidianul german precizează că timp îndelungat, capitala „a fost fieful partidelor pro-europene… După alegerile generale din noiembrie anul trecut, aceste trei partide aveau încă o majoritate la limită, dar PLDM și PD au decis să facă un guvern minoritar sprijinit de comuniști. Pentru oligarhii Vlad Filat (PLDM) și Vladimir Plahotniuc (PD), care își folosesc partidele pentru interesele personale, alianța cu Voronin este avantajoasă pentru că liderul comunist este din aceeași plămădeală și la fel de puțin interesat ca ei, să se facă lumină într-o serie de afaceri dubioase. Fără colaborarea sau cel puțin sprijinul taci al instituțiilor controlate de cei trei, Ilan Shor nu ar fi putut organiza fraudele, de care este acuzat acum” – remarcă FAZ, în ediția din 16 iunie.

Cotidianul german relatează despre divorțul de fostul premier Iurie Leancă și apariția mișcării civice „DA” care se ridică împotriva corupției şi pune demisia recentă a premierului Chiril Gaburici nu atât pe seama scandalului diplomei de bacalaureat, cât pe seama faptul că a vrut să facă lumină în scandalul băncilor devalizate și „a cerut demisia conducerilor din instituțiilor responsabile de acest scandal… Pentru Filat și Pahotniuc, care controlează aceste instituții, cererea premierului a fost ca o declarație de război”, crede FAZ.

Rezultatul alegerilor locale la Chișinău este apreciat de FAZ drept „cea mai serioasă înfrângere suferită de partidele de la guvernare și de aliații comuniști.” Cea mai puternică forță sunt acum „socialiștii cu 32 la sută din voturi, cei care înainte de alegerile generale din noiembrie anul trecut făceau campanie cu pozele lui Putin și sloganul „Alături de Rusia”. Pe locul doi s-au clasat liberalii, cu 30% din voturi, cei dați afară din alianța de PLDM și PD”.

Frankfurter Allgemeine Zeitung încheie: „În ultimii ani, Republica Moldova era considerată elevul premiant între țările Parteneriatului Estic. Toată lumea credea că singurul lucru care ar putea-o devia de la drumul european ar fi presiunile puternice ale Rusiei. În realitate, pericolul nu este Putin, ci structurile oligarhice, justiția coruptă și lăcomia propriilor politicieni.”

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG