Linkuri accesibilitate

Anna Netrebko, Ucraina și politica


Organizații de ucraineni protestează împotriva concertelor din Elveția ale marii soprane, cunoscută ca fiind o susținătoare a lui Vladimir Putin.

Renumita soprana rusă Anna Netrebko a anunțat sîmbătă că anulează din motive medicale un concert pe care urma să îl susțină la Lucerna, în Elveția, cu opera „Iolanta”. Casa de management care o reprezintă pe artistă a evocat pe site-ul KKL (Centrul de concerte și convenții din Lucerna) problemele de sănătate ale artistei. Decizia vine însă pe fondul unor acțiuni de protest ale mai multor organizații civice la adresa pozițiilor politice ale artistei în chestiunea ucraineană. Comunitățile de ucraineni din Elveția și Germania protestează deja de câteva zile în presă, arătând că se opun ca o promotoare a războiului să performeze într-o țară a păcii cum este Elveția. Proteste similare au mai avut loc și în luna aprilie, la Zürich, după cum declară într-un interviu pentru Europa Liberă, unul dintre organizatori, Iryna Wetzel.

Iryna Wetzel
Iryna Wetzel

„Anna Netrebko a cântat în Ana Bolena (Gaetano Donizetti), la Opera din Zürich, de mai multe ori, spune Iryna Wetzel, în numele organizației „Elveția-Ucraina”. Atunci am organizat o acțiune de protest, prin distribuirea de fluturași în sala de spectacol pentru a le atrage atenția spectatorilor cu privire la poziționările politice ale Annei Netrebko.

Anna Netrebko cu un lider al separatiștilor pro-ruși la St. Petersburg în decembrie 2014
Anna Netrebko cu un lider al separatiștilor pro-ruși la St. Petersburg în decembrie 2014

Ea este o susținătoare a lui Vladimir Putin, a primit chiar o distincție din partea acestuia, s-a expus în public cu președintele acestei republici bananiere, care nu există, așa numita „Republică din Donețk” și a fluturat împreună cu acesta steagul acestei republici inexistente. Apoi, Netrebko s-a explicat spunând că nu știa la vremea aceea despre ce era vorba… Desigur că știa, si încă foarte bine… Anna Netrebko susține propaganda de război, și este parte din această mașină de propagandă finanțată de Putin. Dorim ca publicul elvețian să ia la cunoștință de toate aceste lucruri”, spune Iryna Wetzel, unul dintre organizatorii protestului.

Iryna Wetzel explică o acțiune de protest a Asociației Elveția-Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:27 0:00

Un interviu realizat înaintea anulării spectacolului Annei Netrebko

Același lucru ar fi dorit să facă elvețienii cu rădăcini ucrainene și acum, la Lucerna. Însă după o evaluare mai atentă, autorii protestului au preferat să facă publică actiunea lor doar prin intermediul presei. Aceasta deoarece, explică Iryna Wetzel, „mașinăria de PR a renumitei instituții culturale de la Luzern a început să funcționeze și să facă publice în mediile elvețiene articole care îi albesc reputația Annei Netrebko”.

„La primul protest de acest tip, care a avut loc în luna aprilie, când Anna Netrebko a cântat în opera Ana Bolena, în fiecare seară, încă de la inceputul reprezentației, am informat publicul despre activitățile politice ale cântăreței, cu referire la război, la Crimeea și concepțiile sale cu privire la minoritățile din Rusia.

Ca și atunci, și acum acțiunea a fost organizată în cadrul Asociației Ucraina-Elveția. Lucrăm împreună, ucraineni care trăiesc în Elveția, sau elvețieni care au multă înțelegere pentru situația din Ucraina și care ne susțin cu vorba și fapta. Acțiunea din aprilie a avut un ecou pozitiv în presa elvețiană. Ziarele elvețiene au scris despre acțiunea noastră și despre adevărata față a Annei Netrebko.”

Potrivit elvețiencei de origine ucraineană, compatrioții ei au primit pozitiv această actiune. „Nu au știut ce se ascunde în spatele vocii frumoase a Annei Netrebko, a chipului ei frumos. Au fost foarte surpriși și ne-au mulțumit! Foarte des se întâmplă să se abuzeze de elvețieni și de democrația acestei țări, cea mai veche din Europa. Ce vreau să spun este că, nu se poate ca, pe de o parte, să sprijinim aici democrația, dar în același timp să se sprijine un dictator.

Dorim ca oamenii să fie informați și să știe că banii cu are este plătită Anna Netrebko (in jur de 20.000 de franci elvetieni pe reprezentație) provin din banii contribuabililor. Asta înseamnă că Opera din Zürich este finanțată din bani publici, iar plățile pe care le face pentru onorariile artiștilor tot din banii contribuabililor vin. Altfel spus, se finanțează cu acești bani războiul. Războiul însemnă moarte, victime, durere. Cand cineva atât de faimos ca Anna Netrebko sau Valeri Gergiev îl sprijină pe Putin, atunci trebuie sa ne gândim că războiul continuă, iar asta înseamnă pentru noi, europeni, elvețieni, valuri de refugiați și adâncirea catastrofei umanitare.”

Am întrebat-o pe Iryna Wetzel ce reacții a avut efortul lor din partea societății elvețiene.

Iryna Wetzel: „Din păcate, directia Operei din Zürich nu a anulat acel concert. În ce îi privește pe spectatori, nu nu am dorit nici atunci, la Zürich, nici acum la Lucerna să le stricăm seara culturală. Tot ce am vrut este să îi facem să înțeleagă ce se întâmplă în Ucraina și ce sprijina ei banii lor, si anume razboiul.”

„Este o un astfel de activism periculos într-o țară ca Elveția ?”, a fost ultima mea întrebare pentru Iryna Wetzel.

Iryna Wetzel: „Unii colegi au primit scrisori anonime de amenințare… Există și susținători ai lui Putin aici. Din păcate, iată, pe data de 30 mai a fost organizată o demonstratie pentru sprijinirea așa numitei „Novorossia”… Unii dintre colegii mei au fost amenintati…”

XS
SM
MD
LG