Linkuri accesibilitate

Anneli Ute Gabanyi: „o situație în care putem deplânge lipsa de responsabilitate politică față de binele național”


La sediul PCRM la Chișinău...
La sediul PCRM la Chișinău...

Opinii ale analiștilor din străinătate despre primele rezultate ale alegerilor locale din R. Moldova

Europa Liberă: Demisia șefului de executiv de la Chișinău, Chiril Gaburici, se parcă că a luat prin surprindere partidele politice care și-au asumat actul guvernării, creând coaliția minoritară în Parlament. Cum ar putea să evolueze această criză politică care, spun unii observatori, s-a declanșat după demisia premierului?

Anneli Ute Gabanyi: „Situația cred că nu numai celor din exterior, dar și celor din interior am impresia că li se pare extrem de încâlcită și de absurdă, și de îngrijorătoare. Dar este o situație în care putem cu toții deplânge lipsa de responsabilitate politică față de binele național, nu știu de câte ori am spus-o, dar acum mi se pare mai evidentă a celor care sunt la putere. Iar mai gravă, sigur, această atitudine mi se pare a fi din partea liderilor partidelor pe care noi le numeam pro-europene, minus, aș spune, domnul Ghimpu care în această situație face bella figura și sper ca acest lucru să influențeze într-un fel și votul la Chișinău.”

Europa Liberă: Se discută mult și despre resetarea coaliției de guvernare. Poate fi vorba despre formarea unei noi majorități parlamentare? Fie între trei partide pro-europene, fie între alte trei partide.

Anneli Ute Gabanyi: „Se pare că toate lucrurile sunt posibile în momentul de față. Ideal ar fi dacă într-adevăr liderii partidelor, PD și PLDM, s-ar gândi că totuși după alegeri, pentru că acum se pare că domnul Ghimpu nu dorește să discute, crezând că anumite oferte care i se fac sunt mai degrabă conjuncturale, dar după alegeri singurul câștig care ar putea să iasă din această criză ar fi ca într-adevăr vechea coaliție, de dinainte de alegerile din noiembrie, să se refacă și să fi învățat toți din această criză care nu știu a câta criză este, despre care vorbim în ultimii ani, dar impresia mea este că e una dintre cele mai grave.”

Europa Liberă: Ce lecții trebuie să învețe guvernanții, astfel încât să nu mai calce de două ori pe aceeași greblă?

Anneli Ute Gabanyi: „Viziunea întregului și nu viziunea numai a buzunarului propriu. Și acest pericol este foarte mare pentru că ceea ce a demonstrat acest episod al băncilor arată foarte clar că guvernanții fie au fost incapabili să își dea seama de ce se întâmplă sub presupusa lor supraveghere a sectorului bancar, ori că au fost implicați. Dar fiecare dintre aceste posibilități este foarte negativă pentru imaginea partidelor de la guvernare.

Într-adevăr ar trebui voință reală de a stârpi această corupție de niște dimensiuni de neimaginat. Știm că există corupție peste tot, nimeni nu poate să-și facă picior frumos nici în Occident, nici în

Ar trebui voință reală de a stârpi această corupție de niște dimensiuni de neimaginat....

Orient, dar ceea ce se întâmplă mi se pare, în comparație cu sumele care se cheltuiesc în Republica Moldova pentru construcția infrastructurii, sumele care se delapidează și care dispar sunt uriașe și nu se poate ca oamenii simpli, oamenii săraci, care au mai rămas în Republica Moldova, după ce oamenii mai întreprinzători, mai isteți, mai tineri, au plecat spre a munci în străinătate, acești oameni trebuie să fie profund decepționați și disperați.”

Europa Liberă: Doamnă Gabanyi, cum ați răspunde dumneavoastră la întrebarea dacă cei care au înrădăcinat corupţia pot tot ei să stârpească acest flagel?

Anneli Ute Gabanyi: „Nu, nu este posibil. Şi bine, dacă ei nu sunt capabili, atunci cine să fie? Dacă mergem pe această filieră de întrebări retro, dacă vreţi să ajungem la o explicaţie realmente profundă, nu poţi. Experienţa europenizării ţărilor est-europene şi a primirii lor în Uniunea Europeană arată foarte clar, nu poţi pune condiţii de reformare, de liberalizare profundă, de stârpire adevărată şi profundă a corupţiei într-o ţară, decât dacă această ţară are o perspectivă de integrare în Uniunea Europeană. Altfel nu ai instrumentele, nu ai morcovul pe care îl ţii în faţa animalului care fuge într-o direcţie.

În această situaţie fiind în direcţia Uniunii Europene, zăhărelul poate fi numai perspectiva existentă, nu negată a integrării în uniune. Din păcate, chiar dacă ţara a făcut eforturi şi a mers mai departe decât celelalte ţări din Parteneriatul Estic, în direcţia Uniunii Europene, chiar şi în direcţia reformelor şi a mers în această direcţie, totuşi, până la urmă perspectiva lipsă este cea mai gravă cauză care s-ar putea chiar să pericliteze sau să anihileze drumul Moldovei către Occident.”

Europa Liberă: Şi dacă se înregistrează definitiv acest eşec, această ratare a guvernărilor care au fost până acum şi care urmează să fie de a combate corupţia, credeţi că segmentul celor care vor susţine partidele de stânga, partidele pro-ruse se va îngroşa?

Anneli Ute Gabanyi: „Bineînţeles că balanţa, dacă se ridică într-o parte, coboară în cealaltă parte. S-ar putea numai prin vot negativ sau prin atitudinea de decepţie de către partidele pro-europene să creeze chiar şi un sentiment de lipsă de interes sau de lipsă de angajament european. Oamenii sunt decepţionaţi, pentru că, de fapt, ei văd ceea ce este cel mai vizibil. Ei nu văd progresele enorme, faptul că moldovenii pot voiaja, ceea ce ei ar trebui să aprecieze foarte mult. Dar se pare că aşa e omul construit, vede numai partea negativă, iar ceea ce a câştigat nu i se mai pare atât de valoros.

Este greşit, dar totuşi ar trebui să existe o forţă de atracţie către Uniunea Europeană, care nu lasă tunelul negru în vecie. Trebuie să vezi luminiţa, o luminiţă la capătul tunelului. Aceasta este lecţia care a ieşit în evidenţă la capătul integrării ţărilor est-europene în Uniunea Europeană. Și clasa politică şi acolo, dacă a făcut reforme, dacă a început lupta împotriva corupţiei, atunci numai sub impactul acestor speranţe, pe de o parte, dar şi sub impactul mai ales al presiunilor şi al sancţiunilor adevărate pe care Uniunea Europeană însă nu le poate aplica decât atunci când le-a dat acestor ţări şi o perspectivă.

Fără perspectivă, nu poţi face acea presiune care ar fi necesară pentru a schimba definitiv lucrurile, mai ales într-o situaţie geopolitică atât de periculoasă în care se află Moldova în momentul de faţă.”

Europa Liberă: Alegerile locale vorbesc despre un test, dacă Moldova îşi ia sau îşi pierde angajamentul de integrare europeană?

Anneli Ute Gabanyi: „Nu aş crede totuşi. Sigur că se pot interpreta şi vom vedea că vor fi interpretări diferite, însă teoretic la aceste alegeri, ca peste tot, ar trebui să fie temele locale care predomină. S-a văzut că temele mari, temele care tratează întrebările capitale au o influenţă mare şi la alegerile locale. Cred că ar fi bine să nu dramatizăm, indiferent care ar fi rezultatele. Ar fi bine să se tragă la vârf concluziile care trebuie, ideal ar fi să se recreeze alianţa de dinainte, din noiembrie 2014, şi în sfârşit să înveţe ceva.”

Europa Liberă: Sunt voci care spun că acest scrutin arată dacă demisia premierului Gaburici a fost spre bine sau spre rău. Dumneavoastră ce punct de vedere împărtăşiţi?

Anneli Ute Gabanyi: „Se prea poate că a fost şi un joc de imagine al domnului Gaburici personal, care văzând că nu poate influenţa prea multe lucruri... Şi în general se pare destul de evident că şefii de guvern nu sunt atât de puternici cât sunt şefii grupurilor parlamentare, respectiv şefii partidelor care formează alianţele. Deci, domnul Gaburici poate că ştia deja că anchetele care au pornit practic în momentul în care el și-a intrat în slujbă, ştia că vor fi detonate anumite informaţii despre el, mai ales când tot din disperare a formulat acele critici, a scris acele scrisori deschise.”

Europa Liberă: Cerând demisia procurorului, demisia guvernatorului Băncii Naţionale.

Anneli Ute Gabanyi: „Da. Se putea foarte bine presupune şi prezice că aceste cereri ale lui nu vor fi îndeplinite şi atunci el ar fi avut o scuză ceva mai elegantă de a demisiona, decât din cauza lipsei diplomei de bacalaureat.”

Europa Liberă: Doamnă Gabanyi, cine are de câştigat sau cine se bucură că vede o Moldovă slăbită şi neputincioasă în aceste vremuri?

Anneli Ute Gabanyi: „Cea mai uşoară întrebare: gospodin Putin şi centrul de la Moscova, centrul de putere care încearcă cu niște mijloace foarte subtile și complexe, și lucrând pe mai multe terenuri și cu minciuni și dezinformări de tot felul, să creeze acea situație în Republica Moldova, prin care Moldova întreagă să ajungă încet, dar sigur să alunece înapoi către centrul de putere rusesc.

Acum 13 ani am scris un articol în care am încercat să dovedesc și poate că am și reușit să arăt foarte clar că Occidentul nu poate să țină Ucraina, cel puțin la un nivel de plutire geopolitic, dacă nu stabilizează Moldova. Pentru că odată ce Ucraina va ajunge între o Moldovă rusificată și Rusia, situația va deveni mult mai dificilă. Iar acest lucru acum se urmărește în modul cel mai clar. Și deoarece situația a devenit atât de incendiară și la granița dintre Transnistria și Ucraina, într-adevăr încălzirea conflictului rece de acolo este nu numai în interesul Rusiei, dar ar putea declanșa niște urmări pe care după aceea nu le mai putem controla.

Văd situația foarte gravă și, dacă cineva m-ar întreba, dar nu cred că mă va întreba, eu aș consilia pe oricine să nu lase Moldova din mână în momentul de față, să nu dispere, chiar dacă politicienii de acolo se comportă cum se comportă. Importanța Republicii Moldova, din punct de vedere geopolitic, mi se pare atât de mare încât orice lipsă de interes sau pierderea interesului pentru Republica Moldova ar fi foarte periculos.”

Europa Liberă: Cui să-i încredinţeze încrederea cetăţeanul Republicii Moldova, dacă el a pierdut-o, e mai mult dezamăgit, e şi mai rătăcit decât la începutul anilor ’90?

Anneli Ute Gabanyi: „Întrebarea e în ce măsură generaţia tânără în Republica Moldova, care totuşi mai există, cunosc atâţia oameni bine, oamenii cu studii, care au trecut şi prin Occident, oameni în a căror probitate morală cred că aş putea să am o mai mare încredere decât în cazul celor de vârstă medie sau chiar trecuţi de vârsta activă a politicii.

Apar câteodată figuri, ca în România, Klauss Iohannis, cine ar fi prezis (în afară de mine) ca acest primar de Sibiu să încerce nu numai să aplice standardele şi valorile cu care a ridicat Sibiul, şi în capitală, dar că populaţia, tinerii, au înţeles acest lucru. Şi cred că ar trebui să fie şi în Republica Moldova o mişcare a tinerilor care mai întâi se implică.

Ştiu că există mişcări civice, însă dacă aceste lucruri ar deveni mai evidente şi eventual s-ar cristaliza o mişcare care ar putea totuşi să trezească oamenii, care sunt şi influenţaţi de televiziunea în limba rusă. Dacă vedem că şi în Germania oamenii pică, cum se spune, pică de fazan vis-a-vis de Russia Today, de acest post de televiziune care numai obiectiv nu este, cum să te miri că oamenii, săteanul simplu din Republica Moldova, poate fi derutat de aceste scheme extrem de subtile şi de perverse.”

Europa Liberă: Dar cine ar merita să fie noul premier al Moldovei? Poate nu neapărat nume, dar cine s-ar încumeta să accepte această funcţie? Şi de ce ar trebuie să fie preocupat el?

Anneli Ute Gabanyi: „Ar trebui să fie un om care este, în primul rând, un recunoscut şi foarte bun specialist în domeniul lui. În general, lipseşte în cadrul guvernului aspectul de tehnician. Nu aş vrea să spun că un guvern de tehnicieni, pentru că cei de la vârful partidelor implicate nu ar accepta aşa un lucru. Dar trebuie un guvern cu mulţi tehnicieni, au mai fost, dar cărora să li se lase şi mai multă libertate. Adică mai important decât persoana la vârf ar fi eventual şi latitudinea, şi puterea care i s-ar da atât premierului, cât şi guvernului de a decide anumite lucruri şi de a nu fi ghidaţi să lase mai mult sau mai puţin de către mai marii granguri ai partidelor.”

Europa Liberă: Reunificarea Moldovei ar putea să reajungă în lista priorităţilor guvernării? Mă refer la soluţionarea crizei transnistrene.

Anneli Ute Gabanyi: „Nu. Cu anii care au trecut această posibilitate mi s-a părut tot mai îndepărtată. Transnistria a fost creată, instituţionalizată pentru a ţine Republica Moldova departe de România şi departe de UE şi NATO. Şi cei care au contribuit, au finanţat acest stat fantomă, dar cu oameni reali care trăiesc acolo, acele puteri nu vor da acest gaj din mână, iar Republica Moldova, s-a văzut în mai multe ocazii, de la Kozak până la Meseberg, şi-ar putea cumpăra sau răscumpăra Transnistria numai renunţând la independenţă şi la neutralitate, e o temă interesantă, prin nişte concesii majore, prima ar fi acceptarea trupelor ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: De ce aţi făcut o pauză când aţi vorbit despre neutralitatea Republicii Moldova, consfinţită chiar în legea supremă a ţării?

Anneli Ute Gabanyi: „Pentru că este tema care mă preocupă într-o foarte mare măsură. Am şi făcut o prezentare, acum câţiva ani la Chişinău, la Ministerul de Externe al Republicii Moldova, şi am arătat acolo că această neutralitate este declarată, nu a fost într-adevăr recunoscută de ONU şi această neutralitate s-a explicat atunci: cere ca trupele ruseşti să se retragă. S-a văzut că acest lucru nu se întâmplă, nu s-a întâmplat nici sub scutul OSCE. Mai degrabă ruşii s-au retras din anumite scheme ale OSCE numai pentru a nu mai putea fi siliţi sau cel puţin să nu li se mai amintească că au promis cândva că se vor retrage din Transnistria.”

Europa Liberă: Dar întâmplător sau nu, chiar ruşii sunt cei care cer garanţii pentru această neutralitate.

Anneli Ute Gabanyi: „Aşa este. Ceea ce am prezentat acum câţiva ani la Chişinău a fost exact această idee, ca Moldova să încerce să se ajungă la o înţelegere între Rusia şi puterile occidentale pe modelul Austriei din 1955. Şi atunci ruşii şi-au retras şi trupele de acolo. Acest model însă, mi s-a spus atunci de toţi oamenii foarte deştepţi că acest lucru nu se poate.

Ideea mea a fost că Rusia trebuie cointeresată. Şi exact acesta este interesul ei, însă acum situaţia este diferită, acum Rusia nu mai trebuie să fie cointeresată. Acum Rusia este pe drumul câştigător şi foloseşte forţa, şi foloseşte organizaţiile de tot felul, basarabene de o parte şi de cealaltă parte a graniţelor Moldovei şi ale Ucrainei ş.a.m.d. Deci, tot tacâmul diversiunii nu mai are nevoie să fie cointeresat.”

Europa Liberă: Doamnă Anneli Ute Gabanyi, dar venirea fostului preşedinte georgian, Mihail Saakașvili, în fruntea regiunii Odesa ar putea în vreun fel să schimbe situaţia la hotarul moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean?

Anneli Ute Gabanyi: „Nu aş crede. Eu nu cred nici că va putea să stârpească corupţia acolo. Cred că este o iluzie, dar m-aş bucura să fie altfel.”

XS
SM
MD
LG