Linkuri accesibilitate

„Republica Moldova alege între Europa şi Rusia la alegerile locale”


Presa internațională despre alegerile locale din R.Moldova.

„Republica Moldova alege între Europa şi Rusia la alegerile locale”, scrie agenţia de ştiri Associated Press. Jurnaliştii americani văd acest scrutin drept un test al ambiţiilor pro-europene ale moldovenilor sau dimpotrivă, a dorinţei lor de a intra în orbita Kremlinului.

Postul de radio german Deutsche Welle o citează pe analista politică Natalia Uzun care consideră că alegerile de astăzi ar putea schimba peisajul politic al ţării. „Acest scrutin arată nevoia alegătorului de a avea o forţă politică de calitate", consideră analista.

Portalul Polit.ru publică o opinie a jurnalistului Ilia Karpiuk care afirmă că schimbarea şefului cabinetului de miniştri chiar înaintea alegerilor locale va lovi puternic asupra coaliţiei de la guvernare. Karpiuk spune că ceea ce se întâmplă în Republica Moldova n-ar interesa Rusia atât de mult, dacă n-ar fi factorul regiunii transnistrene. "Dacă în lunile viitoare în Transnistria vor fi violenţe, rezultatul va depinde în mare parte de Chişinău", susţine Karpiuk. Jurnalistul rus consideră că în acest context, scandalul de corupţie şi căderea guvernului au avut loc extrem de timpuriu.

Pe site-ul agenţiei informaţionale Rosbalt a fost publicată o opinie a jurnalistului Viktor Iaduha care spune că pe fundalul nemulţimirilor populare de autorităţile pro-europene, candidaţii pro-ruşi din scrutinul de astăzi au şanse să câştige în regiune. "Alegerile locale vor fi fierbinţi", afirmă jurnalistul rus.

"Republica Moldova e în pericol ca stat, sistemul financiar sângerează, va fi pierdută reduta Chişinău?", se întreabă Dan Dungaciu într-o analiză a situaţiei politico-economice a Republicii Moldova pentru publicaţia online Ziare.com. Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române consideră că "sistemul financiar este într-o criză atât de profundă, încât problema supravieţuirii ca stat a Republicii Moldova se pune în acest moment". După părerea analistului român, acest scrutin va arăta dacă demisia premierului Chiril Gaburici a fost spre bine sau spre rău. "Miza este Chișinăul", spune Dungaciu.

XS
SM
MD
LG