Linkuri accesibilitate

Moritz von Oswald Trio


Acel balans repetitiv cu care intră în mod tradițional în transă triburile africane, și stă la baza muzicii electronice.

Vineri 12 iunie 2015, Moritz von Oswald, inventatorul unui stil cunoscut sub numele de techno minimal, colaboratorul său frecvent într-ale muzicii electronice Max Loderbauer, și faimosul Tony Allen, bateristul afrobeat din trupa marelui și regretatului Fela Kuti, au lansat la casa de discuri Honest Jon’s albumul „Sounding Lines”.

Unii cronicari muzicali „îndrăznesc” să spună despre muzica de pe acest disc că are coeziunea improvizatorică a unui combo de jazz.

Am pus „îndrăznesc” între ghilimele din cauză că pentru unii dintre puriștii jazz-ului a pune techno - în cazul de față în stare pură pentru că Moritz von Oswald e de față - a pune deci techno lîngă jazz, în orice fel de context s-ar întîmpla asta, e posibil să fie o blasfemie aproape de neiertat.

În opinia mea însă apropierea are sens, între altele și pentru că muzica de pe acest album face de fapt parte din esența jazz-ului: e vorba de acel balans repetitiv cu care intră în mod tradițional în transă triburile africane, și stă la baza muzicii electronice care-i bagă în transă și pe aceia din cluburile de dans moderne.

Ar trebui să mai spun că Moritz von Oswald este stră-stră-nepotul lui Otto Von Bismarck, locuiește la Berlin și înainte de a a deveni unul din cei mai influenți producători de techno din lume, a studiat percuția la The Hochschule für Musik und Theater Hamburg , și în anii 1980 a activat o vreme ca percuționist.

Despre Tony Allen, cu altă ocazie.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG