Linkuri accesibilitate

Retrospectiva politică a săptămânii


Cum va evolua criza politică declanșată de demisia premierului Chiril Gaburici?

Cum o să evolueze criza politică declanșată astăzi de demisia premierului Chiril Gaburici? Este una din întrebările adresate de Tamata Grejdeanu unor analiști politici de la Chișinău la rubrica săptămânală de retrospective politice.

Analistul politic Ion Tăbârţă este de părere că demisia premierului Chiril Gaburici a luat prin surprindere partidele politice care şi-au asumat actul guvernării. Numirea sa în fruntea cabinetului de miniştri a fost privită încă de la început drept o soluţie provizorie, însă plecarea sa a devenit evidentă în ultimele zile, notează expertul, când au apărut neînţelegeri legate de soarta Băncii de Economii:

„Premierul le-a pus într-o situaţie destul de incomodă pe partidele aflate la guvernare, aici ne referim şi la acea scrisoare pe care a postat-o pe internet. Această anunţare a demisiei tot nu a fost coordonată cu partidele politice. Ar fi fost logic şi cel mai bine ac după alegeri să existe o înţelegere prealabilă. Trebuie să spunem pe şleau, partidele proeuropene din Republica Moldova nu sunt interesate acum de alegeri parlamentare anticipate. De instabilitate politică sunt interesate partidele pro ruse din Republica Moldova. Acest guvern al lui Chiril Gaburici a fost format în iarna acestui an pentru că apărea riscul să intrăm într-o criză politică. A fost o soluţie de moment, a fost o găselniţă şi am văzut că un guvern minoritar nu poate funcţiona mult timp.”

Pe fundalul nemulţumirii crescânde a cetăţenilor pentru starea lucrurilor din ţară, fapt confirmat de recentele sondaje de opinie, demisia premierului se poate răsfrânge asupra rezultatelor alegerilor locale, şi nu în favoare partidelor de la guvernare, remarcă Valeriu Vasilică, directorul Agenţiei de Presă „IPN”:

„Este pentru prima dată când un prim-ministru recunoaşte că acest sistem nu-i permite să ia nişte decizii. Un gest de felul acesta este în măsură să bulverseze alegerile locale. În principiu, cred că acest gest demonstrează încă o dată că nu putem lucra la conducerea ţării prin persoane interpuse. Fie că le acordăm încredere liderilor partidelor care şi-au asumat guvernarea, fie că facem alegeri parlamentare anticipate, dar soluţia cu persoanele interpuse ne-a făcut feste de mai multe ori.”

În opinia analistului Ion Tăbârţă, negocierile pentru desemnarea unui nou candidat la şefia cabinetului de miniştri ar trebui să înceapă cât mai curând. Având precedentul unui guvern minoritar, vulnerabil şi dependent de raportul de forţe din parlament, partidele de la guvernare ar trebui să găsească un candidat care să aibă susţinerea unei majorităţi legislative:

„Reieşind din experienţa celor 100 de zile sau celor 3 luni de zile ale Guvernului Gaburici, ar trebui ca acest guvern să vină cu o susţinere clară, parlamentară, sau cu alte cuvinte să fie un guvern clasic cu o susţinere majoritară. Versiunea ideală ar fi ca până la urmă acest guvern să fie creat în conformitate cu votul din 30 noiembrie, să fie în acea formulă în care s-a negociat în lunile decembrie-ianuarie. Să avem un guvern resetat cu participarea PLDM-ului, PDM-ului şi Partidului Liberal. Aceasta ar fi desigur versiunea ideală şi aici ar trebui să lucreze toţi liderii politici şi să lase ambiţiile politice deoparte.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG