Linkuri accesibilitate

Parlamentul European: Rusia nu mai este un partener strategic al UE


©Shutterstock.
©Shutterstock.

Rezoluția a fost votată cu 494 de voturi la 135 și 69 de abțineri..

Rusia nu mai este un partener strategic al UE

UE, au spus eurodeputați reuniți în plenară, trebuie să-și reevalueze critic relațiile cu Rusia, profund afectate de încălcarea deliberată de către Rusia a principiilor democratice, valorilor fundamentale și dreptului internațional, prin actele sale de violență și destabilizarea vecinilor săi, au spus deputații miercuri.

UE trebuie să creeze acum un plan de urgență bazat pe puterea necoercitivă („soft power”) pentru a contracara politicile agresive și care conduc la dezbinare duse de Rusia, au adăugat ei.

„Prin agresiunea împotriva Ucrainei și anexarea Crimeei, conducerea Rusiei a adus relațiile noastre într-un punct critic. Depinde de Kremlin să decidă acum ce cale va alege - cooperare sau o și mai mare înstrăinare”, a spus raportorul Parlamentului European, letonul Gabrielius Landsbergis.

Rezoluția a fost votată cu 494 de voturi la 135 și 69 de abțineri.

Este „o prioritate absolută” ca statele membre să își păstreze unitatea în contextul anexării ilegale de către Rusia a Crimeei și a implicării sale directe în războiul din Ucraina, au arătat deputații, cerând statelor membre să se abțină de la orice acorduri bilaterale cu Rusia care ar putea afecta această unitate.

Pentru a asigura solidaritatea între statele membre, trebuie creată rapid o Uniune Europeană a Energiei robustă, bazată pe reguli, au mai adăugat deputații.

Parlamentul European a cerut Comisiei să rezerve fonduri adecvate, fără întârziere, pentru proiecte concrete de contracarare a propagandei și dezinformării ruse în interiorul UE și în străinătate, precum și să programeze „o asistență financiară mai ambițioasă” pentru societatea civilă din Rusia.

Deputații și-au exprimat îngrijorarea privind deteriorarea drepturilor omului și a statului de drept din Rusia și cer continuarea sprijinului UE pentru apărătorii drepturilor omului din Rusia.

Deputații s-au declarat de asemenea alarmați de faptul că Rusia se poziționează ca un rival al comunității democratice internaționale și al ordinii bazate pe lege, sprijinind și finanțând partide extremiste și radicale din UE.

Deputații cer Comisiei și statelor membre să creeze un mecanism coordonat de monitorizare a asistenței financiare, politice sau tehnice oferite de Rusia partidelor politice și altor organizații din UE și de evaluare a influenței Rusiei asupra vieții politice și opiniei publice.

Comisia ar trebui să facă propuneri legislative care să asigure transparența totală a fondurilor politice și a finanțării partidelor politice din UE de către entități din afara Uniunii, mai spun deputații.

Joi va fi supusă la vot o rezoluție separată privind situația militară strategică în bazinul Mării Negre ca urmare a anexării Crimeei de către Rusia.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG