Linkuri accesibilitate

Ion Sturza: Toamna politică va fi mai fierbinte decât vara…


Ion Sturza
Ion Sturza

Fostul premier răspunde întrebărilor Valentinei Ursu.

Europa Liberă: Domnule Sturza, cum se vede dintr-o parte ceea ce se întâmplă în Republica Moldova? Cum se înțelege acest gest pe care l-a făcut premierul Chiril Gaburici, punând și ultimatumul, dacă nu își dau demisia procurorul general, guvernatorul BNM și șeful CNFP, atunci pleacă el din fruntea executivului?

Ion Sturza: „Este cu totul și cu totul deplasat și penibil tot acest joc pe care îl face premierul moldovean, Gaburici, un fel de scrisoare cu ștreangul la gât. El știe foarte bine că s-au declanșat toate măsurile juridice în legătură cu diploma falsă și actele de studii falsificate. Deci, e o încercare disperată a unui om care a ajuns într-o situație derizorie de a-și regla niște conturi cu opinia publică, dar în primul rând cred că ar trebui să își regleze conturile cu sine însuși. Pentru că, așa cum am spus-o eu încă la 18 februarie, el are mari probleme de integritate pe care ar trebui să le explice, și nu numai cu documentele false, dar și cu activitățile sale de business, inclusiv paralele cu cele oficiale din companiile pe care le-a condus, reglare cu partenerii săi de afaceri, multe lucruri care îi vin săracului în cap. Și a fost profund inconștient atunci când a acceptat funcția de prim-ministru, știind foarte bine că va fi contestat, și dacă nu va fi contestat de justiția Republicii Moldova, va fi contestat de opinia publică, cel puțin de cei care înțeleg ce înseamnă aceste lucruri. Că dacă ar fi acest caz într-o țară din Uniunea Europeană, dacă se confirmă, bineînțeles, că nu suntem noi judecătorii, dar dacă se confirmă acele expertize despre care se vorbește în spațiul public, el ar înfunda ani grei de pușcărie, nu ar face scrisori. Dar mai este un aspect foarte regretabil, în acest sens, pentru că el în fond speculează cu niște așteptări ale opiniei publice pentru a-și salva propria persoană. Aceasta este chiar ticălos, să vehiculezi cu nişte lucruri care sunt sensibile pentru opinia publică în interesul tău de a-ţi salva imaginea. Se vede că are nişte consilieri de imagine de doi bani, care mai mult de a posta ceva pe reţelele de socializare nu sunt capabili să facă nimic. Este trist că am ajuns în acest teatru al absurdului în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar foarte multă lume îi dă dreptate şi susţine acest demers, că cei care conduc astăzi cu aceste instituţii ar fi trebuit demult să-şi dea demisia, ţinând cont de situaţia atât de precară care există astăzi în Republica Moldova. Şi dumneavoastră, cu mai multe ocazii, aţi adus critici şi la adresa Băncii Naţionale, şi la adresa Procuraturii Generale.

Ion Sturza: „Este foarte regretabil ca un tip ca Gaburici, profund compromis şi contestat, să speculeze cu aceste aşteptări ale populaţiei şi ale opiniei publice. Acesta este un joc, un joc de a încerca de a-şi redefini imaginea şi de a explica de ce el până la urmă este atacat în justiţie și de ce până la urmă el va fi demis. Pentru că e imposibil să ai un şef de guvern cu actele false. Mai este un val de opinie: „Că nu e important să ai diplomă, studii ş.a.m.d.”. Şi eu cred că nu e atât de important. Şi eu în companiile mele din domeniul IT am genii care nu ştiu dacă au studii, şi nu e atât de important, ei fac lucruri miraculoase. Ceea ce este important şi trebuie sesizat de opinia publică, de cei care astăzi îl apără pe Gaburici, este că el a falsificat documentele de studii, a comis un fals şi din acest fals a tras multiple beneficii, inclusiv la fostele sale locuri de muncă. Deci, aici este o problemă de morală şi nu încercaţi dumneavoastră să deturnaţi ideea că Gaburici vorbeşte despre ceea ce vorbesc şi alţi oameni. Ceilalţi vorbesc pentru că au dreptul să vorbească. Gaburici nu are niciun drept să vorbească.”

Europa Liberă: În altă ordine de idei, ce se întâmplă dacă pică actualul guvern? În situaţia care s-a creat, destul de dificilă, social-politică.

Ion Sturza: „De ceva timp trăim într-un teatru al absurdului, pentru că, de fapt, ai noştri se bat cu ai noştri în piaţă, când protestele sunt distorsionate de camioane. De ce nu de tancuri? Ne-a mai rămas aceasta să facem. Când în fruntea Companiei Teleradio Moldova promovăm o crainică de la Russkoe radio, multe alte lucruri care devin ridicole. Poate că ar trebui de încercat teoria nasului spart, adică de spart nasul societăţii cumva, ca să simtă o durere putere şi să-şi revină la normalitate. Probabil o mare parte din aceste tensiuni, aceste lucruri absurde apar şi din fierbințeala alegerilor locale, care s-au transformat în nişte alegeri geostrategice. Poate rezultatele acestor alegeri vor fi un şoc pentru societatea moldovenească şi aşa-numita clasă politică. Nu ştiu cine a mai rămas astăzi cu un grad minim de încredere care ar putea lua iniţiativa în țara aceasta. Preşedintele e pierdut prin Codrii Moldovei, şeful Parlamentului cu offshor-uri prin cap sau un prim-ministru cu ştreangul la gât al justiției.”

Europa Liberă: Deci, pleacă în demisie guvernul, trebuie să fie instalat un alt executiv.

Ion Sturza: „Noi avem un Parlament ales perfect democratic, care are 101 minţi, s-ar putea de reformatat coaliţia, dacă mai e posibilă o conlucrare între unii lideri şi alegerea unui guvern, poate şi un guvern de tehnocraţi, de salvare naţională, care ar avea un mandat foarte clar pentru următorii ani de a promova nişte lucruri. Numai că trebuie să fim absolut sinceri, dacă Parlamentul nu va fi alături de acest guvern, nu are sens nimeni să se chinuie. Să avem o agendă foarte clară de lucruri care trebuie să se întâmple.”

Europa Liberă: Dar cine votează demisia actualului guvern și cine va vota pentru învestirea unui alt cabinet de miniștri?

Ion Sturza: „Demisia nu e neapărat să fie votată. Trebuie să fie anunțată de către premier. Și eu cred că dacă el mai are un pic de bun-simț, trebuie să o anunțe imediat, săptămâna viitoare. Și această votare poate să fie făcută de o coaliție, din Parlament, care este perfect sesizabilă. Noi avem partidele de centru-dreapta, îl avem pe Iurie Leancă cu colegul lui. Deci, există o majoritate. Dar, ca să nu fie această luptă surdă pentru posturi, pentru pârghii etc., poate are sens să fie un guvern tehnocrat, ales din specialiști în anumite domenii. Deși eu, sincer să vă spun, nu prea crede în guvernul tehnocrat pentru că până la urmă este o activitate politică, dar care ar salva aparențele pentru partidele de la guvernare. Ceea ce ar extrem, extrem de prost ar fi declanșarea unor alegeri anticipate, pentru toți este absolut evident care va fi rezultatul acestora.”

Europa Liberă: Partidele se ascund astăzi după algoritmul funcțiilor?

Ion Sturza: „Se ascund pentru că businessul de partid nu s-a întrerupt o minută. Fluxurile, cum erau direcționate spre buzunarele unor persoane bine cunoscute la Chișinău, așa și au rămas. Pentru dânșii fiecare zi în funcție înseamnă profit. Lucrurile sunt clare. Nu mai există partide, haideți să fim sinceri, ce a mai existat a fost decimat de aceste conflicte, scandaluri, a fost compromis total. Nu mai există lideri pentru că și liderii sunt profund contestați. E o situație destul de complicată. Și atunci când vorbim și de opoziție, cam tot așa este. Și rămâne doar să „mizăm” pe toți marginalii politici, gen Dodon, Usatîi și alții.”

Europa Liberă: Câștigă teren partidele de stânga acum?

Ion Sturza: „Dar nu sunt partide de stânga. Nu cred că burjuinul Dodon când se uită dimineața în oglindă se consideră partid de stânga, sau social. El exploatează la maximum conjunctura de astăzi care există, cum spun sponsorii lui, otrabatîvaet denighi ( își lucrează banii – din rusă). Aceasta e. Ei astăzi de fapt nici nu trebuie să facă mare treabă pentru că lupta corp la corp dintre ai noștri cu ai noștri de duminică a demonstrat că noi suntem singuri capabili să ne distrugem noi pe noi.”

Europa Liberă: Procuratura, CNA demonstrează că își activizează acțiunile. Să dea și roade în lupta cu corupția acest activism?

Ion Sturza: „Eu totuși petrec o mare parte din timpul meu în Europa și în special în România. Bineînțeles că eu sunt foarte influențat de dinamica evenimentelor de aici. Îmi dau seama că lucrurile în Moldova nici pe departe nu sunt pe făgaşul cel bun. Până la urmă şi conducătorii acestor instituţii sunt nişte băieţi tineri, care ar trebui să-şi dea seama că, indiferent de mesajul care îl primesc de la patronii lor politici, ei trebuie să se gândească şi la un viitor al lor personal, cum vor acţiona, cum vor fi ei în timp trataţi, evaluaţi, inclusiv de societate. Şi dacă nu au multe schelete personale în dulap, ar trebui să acţioneze. Aşa cum s-a întâmplat în România, pentru că justiţia, poate exagerat în anumite momente, dar a ieşit total de sub controlul politic şi este o putere în sine şi care, după cum s-a văzut, e capabilă să schimbe şi guvernul. Bineînţeles că în această luptă, în această activitate sunt şi lucruri care aparent au impact negativ, dar pe termen lung pot să schimbe mult în ţară.”

Europa Liberă: Domnule Sturza, v-aţi încumeta să daţi un nume, două, trei de potenţiali candidaţi pentru funcţia de premier?

Ion Sturza: „Nu mă încumet. Eu consider că orice nume pe care îl dai pe urmă va fi tocat la milimetru de cei care au grijă ca minţile lucide ale unor moldoveni sau personalităţi lucide să nu fie promovate. Comunic cu foarte multă lume din sectorul alternativ, nu cei pe care îi vedem ani de ani la recepţiile oficiale de la sfârşitul lui august la Preşedinţie, şi vreau să vă spun că au crescut foarte mulţi oameni de treabă, cu studii şi în ţară, şi în Occident, care au demonstrat în medii cu mult mai competitive şi deschise cu posibilităţile sale. Cred că dacă s-ar face un screening al moldovenilor de pretutindeni, s-ar putea de adus în ţară 10 oameni care cu încă 20 de patrioţi din ţară ar putea să schimbe ţara. Dar aceasta e o presupunere a mea.”

Europa Liberă: Comuniştii se vor supăra dacă vor fi înlăturaţi de la aşa-zisa putere pe care ei nu recunosc că ar susţine-o?

Ion Sturza: „Da, Gaburici e candidatul dreptei... Gaburici e candidatul familiei Voronin, ca să fim până la urmă corecţi. Nu, comuniştii nu mai contează. Din păcate, din acel Voronin pe care îl cunoşteam noi, pe alocuri aiurit, pe alocuri statalist, dar totuşi o personalitate cu caracter puțin ce a mai rămas. O copie palidă. Nu mai contează comuniştii, doar poate voturile lor din Parlament. Nu cred că ei ar trebui să fie luaţi tare în serios în configuraţia aceasta.”

Europa Liberă: Va fi fierbinte vara, nu numai cu temperaturi afară?

Ion Sturza: „Să sperăm că după alegerile locale toţi se vor mai retrage în găoacea lor. Numai că rezultate, se pare, vor fi extrem de şocante şi pe plan intern, şi pe plan extern, inclusiv în oraşele mari, lucru care tot să-l regretăm şi tot să înţelegem că suntem vinovaţi. Nu numai cei care vor pierde alegerile, dar şi cei care nu au ajutat ca aceste alegeri să fie câştigate.”

Europa Liberă: Şi toamna va fi fierbinte, dacă vara nu va fi?

Ion Sturza: „Toamna va fi fierbinte din alte considerente. Se încearcă timid şi nu sunt ascultaţi să le spună analiştii economici, inclusiv din cadrul guvernului, obligaţiunile sociale, salariale şi de deservire a datoriei interne şi externe pot să nu fie acoperite de veniturile bugetare ale unei economii care este strangulată de vechile ei probleme – monopolism, oligarhism ş.a.m.d. Şi atunci când lucrurile nu vor fi abstracte, miliardul furat de X, Y, Z, dar nu vor veni pensii şi salarii, nu se vor plăti minimul de investiţii sociale de care are ţara, atunci lucrurile vor fi foarte sensibile pentru oameni. Şi în piaţă vor veni nu numai cei care sunt activişti prin caracterul lor sau prin misiunea lor, vor veni şi mulţi alţii care vor simţi aceste probleme. Numai că, încă o dată spun, noi nu avem nevoie de niciun fel de Maidan, eu încă în al 33-lea ceas, nu al 12-lea, încerc să cred că există câteva minţi lucide la Chişinău, care se vor aşeza într-un loc răcoros şi vor decide cum să gestioneze ţara.”

XS
SM
MD
LG