Linkuri accesibilitate

România: de ce nu vrea Victor Ponta să demisioneze?


Premierul Victor Ponta vorbind presei în fața sediului DNA de la București, 5 iunie 2015.
Premierul Victor Ponta vorbind presei în fața sediului DNA de la București, 5 iunie 2015.

Șeful guvernului român e acuzat de fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani și de trei infracțiuni de conflict de interese.

Cu câteva ore înainte ca președintele României să-i ceară premierului demisia, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a remarcat la întâlnirea cu Klaus Iohannis că astăzi urma să fie „o zi interesantă”.

La discuțiile de joi pe care le-a avut oficialitatea europeană cu Victor Ponta, acesta i-ar fi mărturisit lui Timmermans că urmează să-și dea demisia, iar informația ar fi ajuns ulterior și la ambasadorii occidentali de la București.

Liderii social-democrați l-ar fi convins însă pe Ponta să-și păstreze poziția, fiindcă altfel partidul pierde puterea.

Procurorii anticorupție îl acuză pe șeful guvernului român de fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, de spălare de bani și de trei infracțiuni de conflict de interese, legate de funcția sa de premier.

Primele acuzații se referă la o presupusă colaborare fictivă între casa de avocatură Șova și asociații și Victor Ponta.

Din comunicatul de presă al Direcției Naționale Anticorupție rezultă că Ponta ar fi primit bani și ar fi emis facturi false în schimbul unor sume de bani pe care le-a primit constant de la firma prietenului său Dan Șova. Conflictul de interes a fost constatat după ce premierul Ponta l-a numit pe Șova ministru al Transporturilor, fiindcă anterior primise de la acesta o mașină Mitsubishi Lancer Evo 10 și mai multe sume de bani.

Premierul român nu vrea să-și dea demisia și se consideră nevinovat, după cum le-a scris socialiștilor europeni și ambasadorilor acreditați la București.

Între timp, însă, scandalul ia amploare, iar după ora 18 a început un protest în fața Palatului Victoria. Potrivit legii răspunderii ministeriale Ponta nu poate fi cercetat penal fără avizul camerei din care face parte.

Recent social-democrații români și-au dovedit unitatea în susținerea senatorului Dan Șova pe care procurorii anti-corupție îl vor în arest prevenitv.

Parlamentarii au făcut zid în jurul lui, cum e posibil să se facă și în jurul lui Victor Ponta dacă e nevoie. Lucrurile nu sunt simple deloc.

Dacă premierul nu vrea să-și dea demisia, urmează o criză politică: funcționarea statului se va bloca, leul se va devaloriza, investitorii vor fi din nou reticenți.

Premierul român, care în ultima perioadă a criticat justiția, va fi supus unor presiuni importante, mai ales din interior, dar posibil și din exterior, acum după ce s-au aflat toate capetele de acuzare.

El este în același timp captivul partidului său, care a început un proces serios relaxare a legislației penale, în așa fel încât să aibă portițe de scăpare chiar și cei ale căror procese sunt pe rol.

Totuși liberalii, aflați în opoziție și care au depus azi o moțiune de cenzură ar putea, la o adică să dărâme guvernul Ponta, adunându-i pe nemulțumiții din rândurile social-democraților, folosindu-se de minoritățile naționale și de partidul balama al progresiștilor.

Majoritatea stabilă a guvernului Ponta ar putea deveni tot mai vulnerabilă, chiar dacă premierul nu-și dă demisia.

XS
SM
MD
LG