Linkuri accesibilitate

Cît este de controlat politic Consiliul Coordonator al Audiovizualului din R.Moldova


Faza pe comuniști. Artur Cozma.

Proaspătul membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Artur Cozma, ar putea rămâne fără noua sa slujbă. Motivul – a votat săptămâna trecută pentru suspendarea retransmisiunilor televiziunii rusești Rossia 24, acuzată de propagandă și manipulare. Toți membrii Consiliului au votat acea decizie. Dar spre deosebire de ceilalți opt colegi, Cozma a fost membru al Partidului Comuniștilor, care l-a delegat în Consiliu în luna aprilie și care nu este de acord cu suspendarea televiziunii ruse. La cererea liderului comunist Vladimir Voronin, Cozma a depus cerere de demisie. Nu i s-a dat curs deocamdată, dar cazul readuce în discuție independența politică a Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

Deşi oficial membrii CCA sunt apolitici, proaspătul membru al instituţiei Artur Cozma a explicat miercuri că sub presiunea criticilor din partea „colegilor de partid” a depus luni o cerere de demisie, pe care însă a retras-o a doua zi. Deocamdată nu e limpede dacă în urmă cu o lună când a fost numit de Parlament la CCA Artur Cozma a renunţat la calitatea de membru a PCRM, aşa cum obligă legea. PCRM a dat primul anunţul despre cererea de demisie a acestuia, după ce Cozma a şi fost invitat la partid să dea explicaţii de ce a votat săptămâna trecută pentru suspendarea retransmisiunii televiziunii ruseşti Rossia 24, a spus ieri la o emisiune de la postul Publika TV liderul comuniştilor Vladimir Voronin:

„Cozma a votat împotriva deciziei noastre şi anume ca el, reprezentantul nostru în CCA să nu susţină prin vot interzicerea canalului Rossia 24. L-am invitat şi l-am întrebat de ce a făcut acest lucru. Ne-am amintit cât de repede a fost el votat. Şi atunci apare întrebarea când a fost recrutat acest Cozma, de cine a fost recrutat şi în ce condiţii? S-au pornit şi zvonuri că acest Cozma trebuie să fie ales în câteva zile preşedinte al CCA.”

În presă a ajuns o listă secretă de demnităţi publice pe care le-ar fi cerut comuniştii pentru sprijinirea la guvernare a coaliţiei minoritare, și pe ea figurează şi cea de preşedinte al CCA. Întrebat de ce nu l-ar ierta pe Cozma obţinând în schimb președinția CCA, Vladimir Voronin a spus:

„Cu cine? Cu trădătorii? Nu! Doamne fereşte! Cozma se vede că a fost prelucrat. O să aflu şi detalii şi o să le spun oficial.”

Liderul comuniştilor a promis să revină joi cu detalii.

Mai mulţi comentatori anticipează că atunci când sugerează că Artur Cozma ar reprezenta interesele altui partid Vladimir Voronin face referinţă la PD.

Or, CCA este adesea bănuit de organizaţiile de media că ar fi controlat politic, în ultimii ani mai ales de Partidul Democrat.

Deşi ar trebui să fie un regulator independent, CCA a fost dintotdeauna dependent politic, spune preşedintele Asociaţiei presei Electronice Vasile State:

„Membrii în organul de reglementare a audiovizualului întotdeauna au fost aleşi pe criterii politice, indiferent cum au fost prevederile legale în acest sens. după 2006, actualul Cod în vigoare spune că membrii CCA sunt aleşi din rândul societăţii civile, dar până la urmă cei care decid sunt tot politicienii, adică parlamentarii. Bineînţeles că aceasta afectează independenţa CCA.”

O opinie similară are şi juristul Eugen Râbca, care monitorizează de mai mulți ani îndeaproape activitatea autorităţii audiovizuale:

„Scandalul iscat în jurul cererii de demisie, existente sau nu, a domnului Cozma reprezintă o dovadă a implicării politicului în activitatea CCA. spre regret şi în trecut au existat momente care au trezit îndoieli în ceea ce priveşte activitatea independentă a membrilor CCA şi a fiecărui membru în parte. Este suficient să ne amintim de scandalurile legate de corupţie, de achiziţiile care au fost la CCA şi care au ajuns a fi o problemă de dosar penal şi a ajuns în judecată. Fapt care demonstrează că a existat o motivaţie faptică a intentării acelor dosare penale. Un alt caz care demonstrează lipsa de independenţă a CCA este plasarea publicităţii pentru Canal3 în ajunul şedinţei CCA în care s-a repartizat licenţa. Spre regret, foarte multe decizii ale CCA sunt previzibile în ceea ce priveşte implicarea politicului şi lipsa de independenţă în activitatea membrilor CCA. poziţia politică şi lipsa de independenţă în raport cu anumite partide politice este vizibilă şi la şedinţele CCA.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG