Linkuri accesibilitate

S-au speriat fumătorii?


Aştept cu mare neîncredere luna mai a anului 2016. Nu cred că se va schimba mare lucru.

Aşadar, Parlamentul a aprobat în lectură finală Pachetul de legi antitutun, care prevede interzicerea fumatului în locurile publice închise şi semiînchise. S-au speriat fumătorii obraznici? Să jubileze acum oamenii care nu fumează? Eu zic să ne păstrăm calmul. S-ar putea să rămînă totul cum a fost.

Aş remarca mai întîi că aprobarea acestor legi se face foarte tîrziu. Cîţi ani au trecut oare de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova? Mi se pare că mulţi. Şi abia în 2015, după ce mai mult de două decenii fumătorii obraznici ne-au tot obligat să inhalăm otravă, parlamentarii au mişcat un deget pentru a schimba starea lucrurilor. Dar oare nu se putea face asta încă în anii '90? Chiar trebuie să treacă decenii ca să realizezi că fumatul în locurile publice închise e dăunător pentru nefumători?

Mai departe. Legile astea cică întră în vigoare în mai 2016, adică peste un an. Bună treabă! Deci trebuie să mai fumăm pasiv în baruri un an de zile. Mulţumim frumos pentru grijă, stimaţi parlamentari!

Dar ce va fi după 31 mai 2016? Se va primeni ţara? Eu unul mă îndoiesc. Noi multe legi bune avem care nu au nici un impact asupra cotidianului. Marea problemă în această parte a lumii e punerea în practică a legilor bune.

Să luăm, de pildă, scara blocului, care pe mine mă interesează mai mult decît barul pe care îl pot ignora. Scara blocului nu poate fi ignorată sau abandonată. Şi ce fac eu cînd un vecin agresiv şi bădărănos începe a fuma pe scară? Cum îl responsabilizez? Cum fac eu ca legea să acţioneze? Îi spun să nu mai fumeze pentru că există o lege antitutun? Chem poliţia? Cum concret îl pun eu la respect?

Şi cum mă va apăra legea dacă vecinul acela o să vrea să-mi dea la bot?

Sincer să fiu, aştept cu mare neîncredere luna mai a anului 2016. Nu cred că se va schimba mare lucru. Iar pînă atunci mai avem luni de zile de făcut slalom printre fumători…

XS
SM
MD
LG