Linkuri accesibilitate

Ion Sula: „Noi în Republica Moldova putem să garantăm siguranţa produselor pe care le exportăm”


Interviu cu ministrul moldovean al agriculturii după întrevedererea Chiril Gaburici-Dmitri Medvedeev.

Premierul Republicii Moldova Chiril Gaburici a avut vineri o întrevedere cu omologul său rus Dmitri Medvedev. În comunicatul de presă al guvernului de la Chișinău se spune că seful executivului i-a mulțumit omologului său rus pentru „pașii făcuți în reluarea exporturilor de produse agricole pentru unele companii din Republica Moldova”. Pentru că nu sunt date și alte detalii, i-am cerut opinia ministrului Agriculturii, Ion Sula.

Ion Sula: „Avem în Republica Moldova o echipă de experţi din partea Roselhoznadzor, urmează să avem o discuţie cu dumnealor în şedinţă, unde va participa şi Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.”

Europa Liberă: Ce vreţi să trimiteţi către Federaţia Rusă?

Ion Sula: „Dânşii sunt din partea Rosselhoznadzor, vrem să discutăm problemele ce ţin de exportul de producţie de origine vegetală şi anume a fructelor pe piaţa Federaţiei Ruse.”

Europa Liberă: Fructe, conserve de fructe?

Ion Sula: „Nu. De conserve deja sunt responsabili Rospotrebnadzor şi ei sunt şi cu vinurile. Noi am transmis şi la o instituţie, şi la altă instituţie o scrisoare, am avut dialog cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, au reacţionat la această invitaţie. Sperăm, şi de la Rospotrebnadzor vor reacţiona. Ei ne-au spus că vor să vadă cum muncesc câţiva producători, vor să vadă Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, sistemul de siguranţă a alimentelor, de control în domeniul fitosanitar.”

Europa Liberă: Acest subiect l-a discutat şi domnul premier Gaburici cu omologul său rus Medvedev. Credeţi că, dacă se discută la nivel înalt, lucrurile pot să se schimbe într-o direcţie mai bună?

Ion Sula: „Noi în Republica Moldova putem să garantăm siguranţa produselor pe care le exportăm. Este important că experţii au venit şi le vom putea demonstra şi la nivel de laboratoare, şi la nivel de producere, la nivel de instituţii, mă refer la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor. Sunt premise ca să putem să rezolvăm această problemă, că urmare a comunicatelor care au parvenit din partea Rosselhoznadzor, zece companii care au fost incluse în lista exportatorilor din Republica Moldova şi companiile din Federaţia Rusă urmau să petreacă un experiment pe durata exportului. Deja mere nu mai avem şi sperăm că vor veni cu anumite concluzii. Pe perioada exportului respectiv nu au parvenit notificări din partea Serviciului Federal Fitosanitar şi Veterinar. Nu putem anticipa anumite lucruri, dar ei sunt în Republica Moldova, vom discuta.”

Europa Liberă: Aţi evaluat cumva cât au pierdut producătorii de mere, prune, struguri afectaţi de embargoul rusesc?

Ion Sula: „Este greu de estimat, dar în general, dacă ne referim la mere, pentru că anual noi exportam în jur de 180-200 de mii de tone pe piaţa Federaţiei Ruse şi anul acesta în sezon au fost vândute merele de două ori mai ieftin comparativ cu ceilalţi ani, dacă am estima acest cost s-ar primi în jur de 350-400 de milioane de lei. Dar este greu de estimat, pentru că, dacă ne uităm astăzi cât costă un kilogram de mere, nu ştiu care ar fi indicatorii prin care noi am putea să evaluăm. Dar dacă ne referim la preţul de cost, la sigur, compensaţiile respective vin pe seama statului, pe responsabilitatea guvernului. Am subvenţionat cu 1,5 lei la kilogram pentru fiecare măr produs în Republica Moldova care a fost destinat procesării, 1,2 lei pentru prune, au fost în general achitate 138 de milioane de lei anul trecut. Acum, prin proiectul MAC-P, ratificat ieri în Parlament, estimativ vor mai fi achitate în jur de 120 de milioane de lei pentru măr şi în jur de 80 milioane de lei pentru strugurii tehnici, deci, în jur de 200 milioane de lei.”

Europa Liberă: Domnule ministru, există şanse să fie reluate sau continuate negocierile pentru ridicarea embargoului rusesc pentru vinurile moldoveneşti?

Ion Sula: „Ultima vizită a experţilor de la Rospotrebnadzor a avut loc în Republica Moldova, ei în urma evaluării situaţiei de la întreprinderile producătoare şi a sistemului de certificare din Republica Moldova trebuiau să vină cu anumite concluzii. Nu au venit până la moment, suntem în aşteptare. Am solicitat să reluăm acest dialog sau comunicarea respectivă, am mai solicitat să am o întâlnire şi cu ministrul agriculturii Federaţiei Ruse. Sperăm că în curând vom avea posibilitatea să reluăm acest dialog.”

Europa Liberă: Veţi merge la Moscova?

Ion Sula: „Unde va fi necesar, acolo vom merge. Avem în perioada 4-5 iunie o întâlnire a miniştrilor Agriculturii în Milano, planificăm acolo să am o scurtă întrevedere.”

Europa Liberă: Această problemă rămâne a fi politizată?

Ion Sula: „Nu pot comenta acest subiect, dar reieşind din condiţiile în care a fost suspendat sau sistat exportul, ne face să ne gândim altfel. Nu vreau să fac acest comentariu. Vreau, din contra, să mergem pe ideea că noi putem demonstra, avem un sistem de evaluare a calităţii şi să revenim pe piaţa respectivă.”

Valentina Ursu
Valentina Ursu

Europa Liberă: Pe piaţa comunitară vinurile se exportă, iar din partea partenerilor ruşi vi se reproşează că aţi avea probleme la capitolul calitate.

Ion Sula: „Avem companii din Republica Moldova care exportă din regiunea Gagauz-Yeri. De acolo vinuri se exportă astăzi în Federaţia Rusă. Şi sunt mai multe companii care exportă vinuri.”

Europa Liberă: Şi celelalte companii se întreabă dacă cumva nu este o inechitate. Pentru că unii sunt trataţi favorabil, alţii sunt umiliţi.

Ion Sula: „De acord. Conform regulilor internaţionale sau cadrului regulator, se evaluează nu întreprinderea, se evaluează întreg sistemul de calitate şi siguranţă a unui stat, nu poţi pentru o companie aparte să-l faci. Sperăm că lucrurile vor reveni la normal, în aşa fel ca producătorii din ţara noastă să poată să exporte produsele pe piaţa Federaţiei Ruse. Două săptămâni în urmă două companii exportatoare de carne şi produse din carne s-a decis că vor putea să exporte, s-a reluat acest export. Am mai insistat şi vom insista în continuare ca şi celelalte companii să poată exporta, care până la urmă se conformează criteriilor şi standardelor impuse de Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Trebuie dumneavoastră să-i rugaţi sau ei să vă roage să trimiteţi aceste mărfuri către piaţa rusă?

Ion Sula: „Instituţia care elaborează politicile în domeniu este responsabilă în stat să creeze condiţii ca să desfăşurăm un comerţ civilizat. Mai avem şi Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, care este responsabilă deja de implementarea acestor politici.”

XS
SM
MD
LG