Linkuri accesibilitate

Valeriu Muravschi: „Cu Rusia este foarte complicat să discuți ceva la egal, aproape imposibil”


Liderii CSI la o întîlnire neoficială cu prilejul aniversării încheierii celui de-al Doilea Război Mondial în Europa
Liderii CSI la o întîlnire neoficială cu prilejul aniversării încheierii celui de-al Doilea Război Mondial în Europa

Opiniile unui fost premier moldovean despre stadiul relațiilor moldo-ruse.

Premierul Moldovei, Chiril Gaburici, este in Kazahstan, unde participa la reuniunea sefilor de guverne din tarile Comunităţii Statelor independente. Miine are programata o intrevedere cu omologul sau de la Moscova, Dmitri Medvedev. Va fi prima intilnire intre premierul moldovean si cel rus si intilnirea are loc intr-un moment foarte complicat regional - războiul din Ucraina, relatia tot mai tensionata intre Moscova si Occident, dupa summitul parteneriatului estic de la Riga, dupa citeva intoarceri de la aeroportul din Chisinau ale unor cetateni rusi, inaintea alegerilor locale din Moldova. Valentina Ursu a stat de vorba cu fostul premier Valeriu Muravschi intrebindu-l ce ar face si ce subiecte ar aborda el cu omologul sau rus, daca ar fi in pielea premierului Gaburici? Domnul Muravschi, cind a condus guvernul Moldovei era si el, ca si domnul Gaburici acum, neinregimentat politic.

Europa Liberă: Premierul Chiril Gaburici participă la Consiliul șefilor de guverne din Comunitatea Statelor Independente. Acolo are programată și o întrevedere cu omologul său rus, Dmitri Medvedev. Dacă dumneavoastră ați fi astăzi în fruntea guvernului, ce ați discuta cu șeful cabinetului de miniștri de la Moscova?

Valeriu Muravschi
Valeriu Muravschi

Valeriu Muravschi: „Întrebările acestea sunt foarte delicate. Rusia este o mare putere, cel puțin își dorește să fie sau să revină. Și cu Rusia e foarte complicat să discuți ceva la egal. Aceasta e aproape imposibil.

Desigur, aș încerca să clarificăm ce se întâmplă în relațiile noastre economice, comerciale. Al doilea, ce se întâmplă cu Transnistria, doar noi dorim ca să fie pace, noi dorim să ne integrăm, Rusia la fel, declară, să ne reunificăm țara. Noi dorim să rezolvăm alte probleme. E foarte complicat să spun ce aș dori să discut cu premierul Rusiei.”

Europa Liberă: Ați amintit de problema transnistreană. Iată că recent Rada Supremă de la Kiev a interzis tranzitul militar din partea Rusiei pe teritoriul Ucrainei, ca să mai vină militari ruși în regiunea transnistreană, tehnică rusească, să nu mai traverseze teritoriul Ucrainei. Ar trebui să ia exemplu și Chișinăul de la deputații din Rada de la Kiev?

Valeriu Muravschi: „Desigur că în situația aceasta, când noi avem interesele noastre, ar trebui să procedăm în același mod. Nu știu dacă aceasta ar da vreun efect, vreun rezultat. Cel puțin eu nu știu dacă și anul trecut traversau Ucraina, pe cale ferată, autotransport. Eu tot ce știu e că dacă veneau de la Moscova, veneau prin Aeroportul nostru, prin Chișinău, se duceau la Tiraspol.

Eu înțeleg, Ucraina are probleme mari cu Rusia. Eu înțeleg de ce Ucraina a luat decizia aceasta. E clar că aici e legat de sudul Ucrainei, e legat de Odesa. Și în contextul acesta desigur noi tot parcă suntem cointeresați, că dacă cumva ceva se întâmplă în sudul Ucrainei, se iese la Odesa, de acolo deja, peste drum, cum se spune, e Transnistria. Avem probleme și mai mari. Adică în cazul acesta nouă ne e convenabil ceea ce a decis Ucraina.

Dar în toate problemele noastre, interne, externe, noi aici în Republica Moldova trebuie să avem o poziție clară, fermă, susţinută de majoritatea societăţii. Dar aceste probleme, ca atare, până la urmă, se rezolvă în cancelariile mari, inclusiv Rusia, Uniunea Europeană, Statele Unite. Şi aceasta a fost tot timpul. Dacă problemele nu se rezolvă la aşa nivel, noi aici vom fierbe şi ne vom distruge în interior şi nu găsim soluţii. Ucraina nu găseşte soluţii, care o ţară mare, cu aproape 50 de milioane, cu potenţial.”

Europa Liberă: Domnule Muravschi, dar ce subiecte aţi aborda pe linia colaborării bilaterale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, dacă aţi discuta, în calitate de premier al Moldovei, cu domnul Medvedev?

Valeriu Muravschi: „În primul rând relaţiile economice şi comerciale. În al doilea rând, am discuta relaţiile umanitare. La noi sunt mulţi cetăţeni care au deja cetăţenia Rusiei, mulţi cetățeni care lucrează în Rusia şi au obţinut cetăţenia Rusiei. Eu în genere uneori stau şi mă gândesc că pentru marile imperii, marile puteri întotdeauna interesele geopolitice au fost mai presus decât relaţiile cu alte state, inclusiv ca alde noi, care am apărut în 1991, după declararea independenţei.

Ruşii au atâtea probleme, pe de altă parte au atâta potenţial financiar, îi preocupă mai mult problemele altor state, alde noi, Georgia, Ucraina. Mă întorc la întrebarea dacă ipotetic aş discuta cu Medvedev. Mi-e greu să spun ce aş putea să discut cu el. Deşi pare, într-o măsură oarecare, om inteligent, parcă înţelege problemele, dar iarăşi, ei toţi sunt supuși interesului geopolitic al Rusiei.

Eu am o atitudine destul de pozitivă faţă de poporul rus, cultura lui, clasicii lor mari, dar, din păcate, sunt şi aspectele negative, care nu numai îi blochează în dezvoltarea lor democratică, dar ne creează şi nouă probleme, inclusiv prin susţinerea unor partide de stânga.

Pe dânşii nu-i interesează partidele de stânga, de dreapta; îi interesează partide care declară cel puţin că sunt pentru

Problema e că partidele de dreapta, partidele democratice pro-europene, sunt foarte slabe, s-au compromis şi ne-au compromis pe noi...

apropierea de Moscova. Cred că nu atât e vina lui Dodon, adică a partidelor de stânga, deşi sunt cumpăraţi, sunt finanţaţi din Rusia, e problema că partidele de dreapta, aşa cum le numim, partidele democratice pro-europene sunt foarte slabe, s-au compromis şi ne-au compromis pe noi.

Din cauza aceasta nu atât Rusia e vinovată cînd se ridică partidele de stânga la noi, sunt vinovate partidele de dreapta, fiindcă au discreditat ideea pro-europeană.”

Europa Liberă: Despre apartenenţa Republicii Moldova la CSI, la Comunitatea Statelor Independente se discută tot mai des, subiectul este dezbătut intens atât de către anumiţi actori politici, dar şi de simpli cetăţeni. Are de câştigat Moldova de pe urma acestei apartenenţe?

Valeriu Muravschi: „Se discută despre un cadavru, care, după părerea mea, a fost cadavru din născare. Am fost de la început, când a apărut CSI. Practic nici în Rusia nu se discută despre CSI. Pur şi simplu la noi, în ţărişoara noastră, cu situaţia social-politică, cu situaţia din societate, fiecare, nici nu ştiu cum să-i spun, dacă politician sau piticantrop, iese și aruncă o idee – cine i-a dat un milion el desigur că promovează orice, inclusiv socialişti sau altcineva. E o idee absolut inutilă şi nici nu am cuvinte. Repet, despre aceasta nu se vorbeşte în Rusia, Ucraina, Belarus.”

Europa Liberă: Domnule Muravschi, dar importanţa pieţei CSI pentru exporturile moldoveneşti nu poate fi neglijată.

Valeriu Muravschi: „Desigur că e importantă, dar nu numai pentru noi. Înţelegem că situaţia care s-a creat acum, cu embargourile impuse, cu toate măsurile întreprinse şi de Uniunea Europeană influenţează şi asupra Uniunii Europene. Dar problemele nu se rezolvă prin metoda suntem în CSI sau nu suntem în CSI.

Avem exemplul încă din 2007, era preşedinte Vladimir Voronin, atunci au fost impuse primele embargouri. Voronin nici nu vorbea, el declara chestiile acestea cu Uniunea Europeană şi atunci din cauza embargourilor impuse de Federaţia Rusă a fost distrusă ramura noastră de bază, viticultura şi vinificaţia, cu embargourile Rusiei.”

Europa Liberă: Dependenţa de CSI înseamnă mai întâi de toate dependenţa de Federaţia Rusă. Şi aici se includ anumite domenii ale economiei naţionale – energetica, migraţia, alte domenii.

Valeriu Muravschi: „Ce înseamnă se include energetica?”

Europa Liberă: Moldova rămâne dependentă de sursele energetice importate din Rusia?

Valeriu Muravschi: „Corect. Dar de aceea, mulţi ani în urmă s-a discutat şi s-au încercat, chipurile, primii paşi – diversificăm furnizorii de resurse energetice. S-a construit gazoductul peste Prut până la Ungheni. Mă scuzați, aceasta, e zero.

Important e să aducem gazul până la Chişinău. Important e să construim liniile de conectare la energia electrică. Cred că mişcarea aceasta, care s-a început la noi de vreo două-trei luni contra politicii care se duce la noi, inclusiv contra corupţiei, situaţia

Important e să aducem gazul până la Chişinău. Important e să construim liniile de conectare la energia electrică...

din sistemul bancar. Eu am spus că tot voi adera, voi ieşi în stradă, indiferent că sunt de vârstă înaintată, că am fost şi m-am retras din politică, am să particip, fiindcă nu se mai poate aşa.

În condițiile când au discreditat ideea pro-europeană şi nu au promovat reforme, au mimat mai mult, în condiţiile acestea au apărut forţele de stânga care au provocat populaţia şi desigur şi în contextul din ultimii ani din Rusia. Toate lucrurile acestea ne duc la o situaţie foarte dramatică.”

XS
SM
MD
LG