Linkuri accesibilitate

Afganistanul către Ucraina: „Dușmanii dușmanilor noștri sunt prietenii noștri”


Un tanc sovietic distrus în Afganistan
Un tanc sovietic distrus în Afganistan

Mujahedini care au luptat împotriva invaziei URSS acum un sfert de veac spun că ucrainenii ar putea învăța de la afgani „cum se poate înfrânge o supraputere”.

Zece ani le-a luat mujahedinilor afgani să respingă invazia sovietică din secolul trecut. Un sfert de veac mai târziu, Rostyslav Khotyn de la serviciul ucrainean al EL a mers în Afganistan să vadă ce i-ar putea spune amintirea acelui conflict despre viitorul altuia, din Ucraina. Însemnările lui au fost traduse de Mircea Țicudean.

Fostul luptător de gherilă Sayed Kassem, i-a spus lui Rostyslav Khotyn că invazia sovietică din 1979, efectuată cu tancuri, elicoptere și 100.000 de soldați, i-a silit pe mujahedini să fie „inovatori”.

Mujahedin afgan cu un lansator de rachete Stinger
Mujahedin afgan cu un lansator de rachete Stinger

„Ne-am luptat războiul cu cuțite de tuns oi și ne-am făcut propriile grenade din benzină și sticle goale”, i-a spus corespondentului nostru fostul luptător Muzafari, care a comandat o trupă de mujahedini în provincia Parwan, la nord de Kabul, și în Bamiyan, la vest.

„A fost o luptă inegală, dar dacă nu luptam ne-am fi împovărat conștiința”, a mai spus Muzafari, spunând că ucrainenii ar putea învăța de la afgani „cum se poate înfrânge o supraputere”.

Muzafari lucrează acum cu „Moștenitorii martirilor”, o organizație care ajută familiile mujahedinilor uciși. „Ucraina are un guvern, o armată, o economie. Dacă nu luptă împotriva Rusiei până la capăt pentru țara lor, ucrainenii vor fi condamnați de istorie” – spune el.

Dușmanii dușmanilor noștri sunt prietenii noștri”, a spus istoricul afgan Habibullah Rafa, adăugând: „Ucraina este, deci, prietena noastră”.

Fostul lider URSS Leonid Brezhnev și președintele rus Vladimir Putin
Fostul lider URSS Leonid Brezhnev și președintele rus Vladimir Putin

Războaiele culturii

La prima vedere, Afganistanul, care a comemorat luna trecută victoria din 1989 asupra sovieticilor, nu pare să aibă prea multe în comun cu Ucraina, nici pe plan cultural, nici politic. Dar există asemănări notabile.

Ambele țări au granițe cu vecini agresivi. Ambele s-au confruntat cu anexarea unor teritorii. Crimeea în cazul Ucrainei, și poate în viitor Donbas-ul, respectiv o mare parte din teritoriile nord-vestice afgane, înglobate în Turkmenistan în secolul XIX. Și ambele țări au luptat cu Moscova ca să-și apere cultura și tradițiile.

„Moscova a vrut să preia controlul asupra Afganistanului”, spune Mohammad Asif Azimi, fost comandant de gherilă din provincia Samangan, adăugând că guvernul pro-sovietic de la Kabul era cu totul rupt de populația predominant musulmană și tribală a țării. „Religia noastră era în pericol. Cultura și limba noastră riscau să dispară”.

Analiștii din Afganistan văd actuala criză din Ucraina o consecință întâmplătoare a războiului afgano-sovietic, care a adus Kremlinul în pragul falimentului și a creat condițiile pentru colapsul sovietic și apariția a 15 țări independente.

„Moscova încă pare să creadă că celelalte 14 republici sunt sateliții ei”, spune Vadir Safi, profesor de drept și de științe politice la Universitatea din Kabul. „Moscovei îi este greu mai ales să se împace cu gândul independenței Ucrainei și Belarusului, pentru că sunt state slave”.

Safi, care a petrecut un timp în Ucraina sovietică, spune că încă din acea vreme și-a dat seama că ucrainenii sunt oameni care iubesc libertatea. Safi se teme însă că în privința Ucrainei Rusia nu va da înapoi.

Trupele sovietice retrăgându-se din Kandahar, 10-11 August 1988
Trupele sovietice retrăgându-se din Kandahar, 10-11 August 1988

„Fiți uniți”

Moscova – scrie corespondentul EL Rostyslav Khotyn – poate simți în timp presiunea altei probleme: numărul în creștere de pierderi de vieți omenești.

În Afganistan, autoritățile sovietice au tăinuit numărul victimelor din rândul trupelor sale, ca să pară că poartă o campanie ușoară. Dar cu timpul s-a aflat că în cei zece ani de război au murit cam 15.000 de soldați sovietici, iar publicul mințit atâta vreme a fost furios.

Același scenariu se desfășoară acum în Ucraina, crede corespondentul EL. Un nou raport început de răposatul lider rus de opoziție Boris Nemțov și continuat de prietenii lui susține că în Ucraina ar fi murit cel puțin 220 de soldați ruși.

Unii ucraineni speră că o asemănare viitoare între războiul afgan și cel din țara lor va fi ajutorul militar occidental.

La mijlocul anilor 1980 Statele Unite s-au alăturat altor țări în furnizarea de armament greu mujahedinilor, inclusiv rachete Stinger sol-aer, ceea ce a marcat o cotitură în conflictul respectiv. Statele Unite au oferit până acum trupelor ucrainene numai ajutor ne-letal, dar se spune că ar putea furniza rachete anti-tanc Javelin dacă conflictul continuă.

Hekmatulla Hekmat Zadran
Hekmatulla Hekmat Zadran

Hekmatullah Hekmat Zadran, fost comandant mujahedin, amintește dezbinarea din rândurile insurgenților afgani și îi sfătuiește pe ucraineni „să fie uniți”. „Nu permiteți declanșarea unui război civil”, mai spune Zadran, încheind cu sfatul înlăturării de la putere a tuturor foștilor comuniști și a pro-rușilor.

Istoricul Habibullah Rafa spune că normalizarea relațiilor dintre foști beligeranți este unul din procesele cele mai dificile.

„Durează mult ca două țări să construiască o relație, dar a distruge o relație este ușor”, spune el. „Invadând Afganistanul, rușii și-au distrus relația cu acea țară pentru mult timp”.

XS
SM
MD
LG