Linkuri accesibilitate

Anatol Ţăranu: Apelul ong-urilor transnistrene este o ameninţare a Kremlinului la adresa Ucrainei


Parada militară la Tiraspol, septembrie 2010
Parada militară la Tiraspol, septembrie 2010

Directorul Institutului de Analiză și Consultanță Politică „POLITICON”, invitatul emisiunii matinale la Europa Liberă.

Zeci de – aşa cum se numesc – organizaţii neguvernamentale din autoproclamata Republica Moldovenească Nistreană s-au adresat lui Vladimir Putin cu rugămintea ca acesta să acorde Transnistriei ajutor „în caz de pericol”, inclusiv – cum s-a sugerat - militar… Cât de îngrijorătoare poate sau trebuie văzută posibilitatea ca Vladimir Putin să accepte o astfel de rugăminte şi invitaţie. Opinia în acest sens a analistului politic Anatol Ţăranu, director al Centrului de Analiză și Consultanță Politică „Politicon”.

Europa Liberă: Aşadar, 66 de ONG-uri, cum se numesc, din regiunea transnistreană şi-au exprimat sau au îngrijorarea faţă de „extinderea subdiviziunilor militare ucrainene şi concentrarea de tehnică militară la frontiera ucraineano-transnistreană, precum şi de decizia Radei supreme despre denunţarea acordului cu privire la tranzitarea militarilor ruşi spre şi dinspre RMN”. Într-un unic avânt, organizaţiile respective au cerut sau intenționează să ceară imediat intervenţia lui Vladimir Putin, inclusiv – şi e uşor de citit sugestia – cu trupe. Dvs. cum vedeţi acest apel care urmează să fie transmis liderului „lumii ruse” – ca voinţă liber exprimată, ca ceva ce aceste organizaţii au fost rugate sa facă pentru a justifica concentrări de trupe? Ca o acţiune pur propagandistică sau, poate, una naivă?

Anatol Ţăranu: „Atunci când vorbim despre societatea civilă, despre ONG-le care într-ul fel reprezintă această societatea civilă în zona transnistreană a Republicii Moldova, trebuie să înțelegem bine că aceste ONG-uri mai degrabă sunt emanații ale regimului separatist din această enclavă decât a voinței populare, a voinței societății civile. Știm foarte bine că ONG-le din Transnistria sunt totalmente controlate de către regimul politic. Din acest punct de vedere nu trebuie să ne facem mari iluzii privitor la această voce a poporului. Dacă vorbim despre vocea ONG-lor, vorbim despre vocea regimului politic, iar regimul politic din Transnistria este totalmente controlat de Moscova și, deci, însuși Moscova își adresează sie acest apel. Această doar înseamnă că cercurile politice de la Kremlin sunt foarte îngrijorate de evoluțiile din jurul Transnistriei, inclusiv de acele schimbări care s-au produs în ultimul timp la Kiev. În primul rând, în ceea ce se referă la relația militară între aceste două țări, între Ucraina și Rusia, privitor la relația pe care o are Kremlinul cu Transnistria. În acest sens, vorbim mai degrabă nu de reacția societății civile, ci de o reacție politică a Kremlinului.”

Anatol Ţăranu
Anatol Ţăranu

Europa Liberă: Luând în consideraţie faptul că ajutorul, inclusiv cel militar, care să vină spre autoproclamata RMN ar trebui mai întâi să frământe pământul, teritoriul ucrainean sau spaţiul aerian ucrainean, ce variante ar putea fi luate în calcul de Moscova, dacă s-ar decide să insiste?

Anatol Ţăranu: „În primul rând, acest apel trebuie să fie perceput ca o amenințare care vine din partea Kremlinului către Ucraina. Nu cred că Ucraina este foarte mult impresionantă de această amenințare, din simplu motiv că are deja de furcă cu Rusia în zona sa estică. Și ceea ce întreprinde Ucraina în Vest este nimic altceva decât încercarea de a securiza și de a înlătura un pericol militar rusesc care vine pentru Ucraina din zona transnistreană a Republicii Moldova. Cum rușii acum au de gând să întrețină această relație cu enclava transnistreană în condițiile când comunicarea terestră prin Ucraina este suspendată și desigur că același lucru se referă și la comunicarea pe cale aeriană, foarte mulți experți acum încearcă să găsească o ieșire din această situație. Eu cred că, în primul rând, sunt preocupați experții din Rusia, experții militari care chibzuiesc cum totuși ar putea să pătrundă de pe teritoriul Rusiei în Transnistria, pentru a aproviziona unitățile militare ruse care sunt dislocate în această zonă unde aerul rămâne singura comunicare.”

Europa Liberă: Revenind la povestea podului de aer care s-a dărâmat – aproape ca în cântec – podul de aer între Rusia şi fosta Armată a 14-a staţionată acum în format mic în Transnistria… În opinia Dvs., cât de mare totuși poate fi problema, de vreme ce, potrivit autorităţilor militare ruse, cea mai mare parte a contingentului este completat din localnici, care sunt hrăniţi din resurse locale, iar armamentul pe care–l au este, cum spun experții ruși de la Moscova, suficient pentru misiunea pe care o au acești militari?

Anatol Ţăranu: „Da, este așa, doar că fără a avea totuși o comunicare cu Rusia, directă sau indirectă, este foarte greu să asiguri funcționarea acestui contingent, chiar din punct de vedere a corpului de ofițeri care trebuie să treacă printr-o anumită rotație. Desigur că nu este o problemă imediată, cotidiană, dar în timpul apropiat aceste probleme se vor agrava. Și, dacă Ucraina va continua să insiste asupra acestei situații care a parvenit ca rezultat al ruperii acelor acorduri bilaterale între Ucraina și Rusia, păi în timp situația se va agrava. Iar relația pe calea aerului este una foarte complicată, fiindcă este nevoie ca minimum să treci prin zona aeriană a Uniunii Europe, și mă refer în primul rând la România. Desigur că aici Republica Moldova va fi enorm favorizată, fiindcă unica cale aeriană se asigură prin aeroportul din Chișinău, dacă numai să excludem posibilitatea că Chișinăul va accepta ca relația sau comunicarea pe calea aeriană cu Tiraspolul să fie făcută prin aeroportul sau aerodromul de la Tiraspol. Trebuie să vă spun că Chișinăul acuma este pus într-o situație destul de delicată, fiindcă va fi nevoit, ca rezultat al acestei decizii a Kievului, să-și redimensioneze relația cu Federația Rusă pe acest aspect.”

Europa Liberă: La Chişinău, mai există consensul de la 2005 al tuturor forţelor politice relevante care aibă o abordare comună faţă de problematica transnistreană? Mai există acest consens acum la Chișinău?

Anatol Ţăranu: „Nu, nu există. Acest consens deja s-a risipit. Cunoaștem poziția Partidului Socialiștilor care au cea mai numeroasă fracțiune în Parlament și liderul acestei fracțiuni, de fapt, a vorbit deschis despre necesitatea fragmentării Republicii Moldova prin federalizare. De fapt, este o recunoaștere a regimului separatist de la Tiraspol, una la mâna, iar al doilea lucru, care este și mai grav, este faptul că liderul socialist a recunoscut legalitatea amplasării trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Într-un fel, încearcă să legalizeze această ocupație militară care astăzi există în Republica Moldova și care vine din partea Federației Ruse care se găsesc ilegal pe teritoriul țării noastre.”

Europa Liberă: Colac peste pupăză, vorbind despre problemele regiunii, un reprezentant al „cazacilor Mării Negre”, Ivan Kolev a declarat presei ruse că „oamenii fug din regiune”, că „în ultimul timp au plecat 300 de mii de persoane şi că 14 mii de apartamente, preponderent în Tiraspol, au rămas pustii”. „Peste vreo cinci ani - spunea acest lider al căzăcimii - Moldova poate ocupa pur şi simplu teritoriul republicii noastre, deoarece nu va avea cine opune rezistenţă”. Moscova este acuzată într-un fel de trădare că a abandonat regiunea. Este într-adevăr o problemă cu exodul populaţiei sau a îngroşat omul culorile pentru a fi mai convingător în cererea față de Moscova de a interveni și de a salva lumea rusă din această regiune?

Anatol Ţăranu: „Da, desigur există tendință de a amplifica problemele cu care se confruntă Transnistria din punctul de vedere „al sucirii mâinilor Moscovei” în ceea ce privește ajutoarele care vin această zonă. Dar situația este una critică în Transnistria și în primul rând vorbesc despre situația socio-economică. Economia este la pământ, situația socială, după ce ajutoarele financiare din partea Rusiei s-au subțiat, a devenit pur și simplu insuportabilă. Se vorbește despre o diminuare la jumătate a salariilor, a pensiilor și sărăcia a devenit o chestie cotidiană pentru populația din Transnistria. În aceste condiții foarte mulți oameni pleacă de acolo, se depopulează această zonă, desigur că aceasta diminuează și capacitatea, așa numita capacitate de apărare a Transnistriei, factorul militar și el intervine. Dar în același timp, foarte mulți experți vorbesc despre faptul că Rusia nu va abandona Transnistria, va continua să-i acorde ajutor, și în primul rând militar, mai puțin o interesează situația oamenilor din această zonă, pentru dânșii (cei din Rusia) Transnistria este o enclavă care reprezintă un element politico-militar al apărării Federației Ruse și costul geo-politic pentru dânșii este mult mai important decât considerentele socio-economice în care se găsește populația din această zonă.”

Europa Liberă: Ce evoluții întrevedeți Dvs. după toate aceste evenimente: această adresare, decizia cu suspendare a acordurilor militare rosu-ucrainene care pune în dificultate comunicațiile etc.?

Anatol Ţăranu: „Prognoza este o chestie foarte complicată în această situație. Aceasta se datorează în mare măsură unei instabilități politice care există acum la Chișinău. Nu odată am spus și sunt gata să repet: acest lucru pentru Republica Moldova, pentru Chișinău - evoluția din Transnistria din ultimul timp - a creat o situație favorabilă, care nu a existat niciodată pe parcursul acestor mai mult de 20 ani de când există conflictul transnistrean. Însă Chișinăul cu greu folosește această situație din simplu motiv că aici, la Chișinău, nu există o stabilitate politică, nu există o înțelegere perfectă ce trebuie de făcut în condițiile acestea noi create. Și aceasta în mare măsură diminuează situația favorabilă pentru Chișinău care s-a creat. Eu cred că acuma Chișinăul nu este pregătit pentru a valorifica această situație care, trebuie să recunoaștem, este extrem de complicată. De aici și prognoza mea că mari schimbări în ceea ce privește reglementarea politică a conflictului transnistrean în timpul apropiat nu se întrevăd.”

XS
SM
MD
LG