Linkuri accesibilitate

Prezențe românești la Festivalul Filmului de la Cannes


Un bilanț într-un interviu cu criticul de film Larisa Turea.

Lungmetrajul „Comoara”, al regizorului român Corneliu Porumboiu, a câștigat sâmbătă premiul „Un Certain Talent” la Festivalul Internațional al Filmului de la Cannes, unul dintre cele patru premii atribuite în secțiunea Un Certain Regard. Filmul, o coproducție româno-franceză, spune povestea lui Costi, un funcționar de la primărie, a cărui viață liniștită se schimbă, când pornește în căutarea cuiva, cu un detector de metale, la îndemnul unui vecin, care-i dezvăluie unde poate fi găsită o comoară.

Criticul de artă Larisa Turea spune că filmele prezentate la acest festival vor ajunge și în Moldova, nu doar cele premiate...

Europa Liberă: Doamnă Larisa Turea, în calitate de critic de artă, aţi spus că românii ar fi jubilat la Festivalul de la Cannes, luând mai multe premii decât italienii şi decât japonezii. E o glumă?

Larisa Turea
Larisa Turea

Larisa Turea: „Nu este o glumă, este un adevăr. Pentru că în acest festival românii au avut mult de câştigat, şi-au confirmat încă o dată valoarea în această competiţie internaţională, care este asemuită cu jocurile olimpice din domeniul filmului. Şi precum ştim, la aceste jocuri olimpice contează mai mult participarea.

M-am bucurat foarte mult că în succesul acestor pelicule a fost destul de important şi aportul basarabenilor, pentru că l-am văzut pe Oleg Mutu la pavilionul rusesc, anunţat într-un film foarte interesant al lui Alexandr Mindadze.

La pavilionul ucrainean, Valeriu Jereghi a oferit un film la care lucrează, un film despre primii ani ai Odesei. Foarte curând se va inaugura Festivalul de film internaţional de la Odesa, care se va deschide, o surpriză extraordinară, cu filmul „Odesa în flăcări”, celebrul film care a fost mult timp interzis, în care apare Maria Cebotari.

La fel, la un Short Film Corner, au fost prezentate pentru amatorii de cinema filmul lui Dumitru Grosei, care i-a avut pe ecran pe Dana Ciobanu şi Alexandru Rusu, dar cea mai mare bucurie a fost premiul de la Un Certain Regard, pe care l-a primit Corneliu Porumboiu, un film foarte vesel, un film cu accente comice absurde, cum nu am mai văzut demult. Am fost la proiecţie specială pentru presă şi m-am bucurat, toată lumea se amuza.”

Europa Liberă: Au fost prezenţi acolo şi regizori promiţători, vorbim şi despre Igor Cobileanski, tot din Republica Moldova.

Larisa Turea: „Da, au mai fost. Ei au fost cu filmele, deci au fost mai mult o prezenţă virtuală şi a fost o programaţi nu în competiţie oficială. Dar dacă vorbim de Corneliu Porumboiu, el este un familiar al Cannesului şi a fost chiar în competiţia oficială, la fel ca Radu Muntean, cu pelicula „Un etaj mai jos”. Corneliu Porumboiu a reuşit să descreţească frunţile.

Pentru mine filmele sunt un vis. Din păcate la această ediţie a festivalului au fost foarte multe coşmaruri şi s-a detaşat net filmul lui Corneliu Porumboiu anume prin această dispoziţie, prin dorinţa de a propune o metaforă veselă, de a propune altceva în ziua de astăzi, când avem o viziune destul de sumbră. Şi dacă vorbeam de italieni, italienii au fost prezenţi masiv la festival, n-au luat niciun premiu, chiar nicio menţiune, deşi au avut actori extraordinari. În filmul „La giovinezza” („Tinereţea”) a făcut furori o româncă, Mădălina Diana Ghenea, care, spre bucuria noastră a tuturor, la proiecţia de presă a venit îmbrăcată într-o ie naţională românească, fiind foarte aplaudată.

Cea care a pregătit această ie extraordinară a fost basarabeanca Valentina Vidraşcu. Avem încă un motiv în plus să ne bucurăm, să jubilăm pentru că am fost la Cannes şi ne-am făcut aplaudaţi.”

Europa Liberă: Din foarte multe proiecţii cinematografice, din miile de filme care îşi doresc anual recunoaşterea cinefililor, renumitul Festival de la Cannes le selectează pe cele mai bune. Interesul pentru acest festival creşte de la an la an, inclusiv pentru cei din Moldova şi care reprezintă Moldova.

Larisa Turea: „Ceremonia de inaugurare a fost urmărită în direct de 170 de milioane de oameni. Deci, 170 de milioane de oameni au aflat că există o ţară mică, dar cu aspiraţii europene, care este Republica Moldova, că avem un cinema, avem o cultură şi că avem cu ce ne mândri.

Pentru mine Festivalul de la Cannes este într-adevăr cel mai important festival de film, este şi o şcoală a talentelor. Corneliu Porumboiu s-a format la Cannes, la fel şi Cristian Mungiu, la fel Oleg Mutu, operatorul nostru de la Chişinău. Cannes ştie a propune un ideal şi cred că nu va întârzia timpul când vom veni într-adevăr şi noi în competiţie la acest festival, pentru că avem foarte mult talent și deocamdată aceste evaluări ale noastre răzbat, dar mai greu. Sper că va veni o zi când ne va fi mai uşor.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG