Linkuri accesibilitate

Rezultatele summit-ului european de la Riga (România liberă)


Critici la adresa Declarației finale de la Riga (Evenimentul zilei).

Doi foști consilieri prezidențiali pentru probleme de securitate, apărare și siguranță națională din administrația Traian Băsescu comentează rezultatele summit-ului european de la Riga. În România liberă, Iulian Fota, care a fost consilier pe probleme de securitate, vorbește în cadrul unui interviu. El spune că Rusia și-a dobândit deja drept de veto asupra viitorului Republicii Moldova. Acest lucru trebuie pus însă în contextul atitudinii moldovenilor înșiși care, arată Fota, ar înclin tot mai mult spre așa-numita „finlandizare”, adică o relația prudentă, dar îmbunătățită, cel puțin din punct de vedere economic, cu Rusia. Scopul ar fi să se reducă riscul pe termen scurt din partea expansionismului rusesc, iar motivația schimbării de abordare, care se vede bine la guvernanți, dar acoperă șimare parte din convingerile cetățenilor, s-ar afla în concluziile pe care le-a stârnit cazul Ucrainei: europenii s-au implicat prea firav, prea ezitant în sprijinul curajoaselor tentative ale ucrainenilor de a se apropia de Europa și de Alianța Nord-Atlantică.

În interviul acordat de Iulian Fota la România liberă se mai spune și că moldovenii au avut dintotdeauna un bun instinct de supraviețuire, care îi face acum să-și atenueze, adică să-și amâne cumva radicalizarea pe ideea aderării. Mesajul ar fi și fost recepționat la Moscova, care și-a îndulcit condițiile embargoului. Așa stând lucrurile, relansarea temei unirii cu România (vezi manifestațiile din ultimele două săptămâni, și care s-a soldat recent cu expulzarea activistului unionist George Simion) ar fi o mișcare greșită, inadecvată pentru că declanșată în cel mai nepotrivit moment.

Sintetizînd, invitatul României libere găsește patru motive pentru care nu e posibilă unirea: majoritatea populației din Republica Moldova nu o dorește, nu există sprijin occidental pentru unire, Rusia nu e deloc slabă în acest moment, iar rolul atribuit României în această chestiune e nepotrivit: „Noi nu suntem o țară revizionistă, a spus Iulian Fota. Am fost invitați în NATO și UE pentru a face România mai bună, nu mai mare.”

În Evenimentul zilei, Iulian Chifu, fost consilier prezidențial pe probleme de apărare și siguranță națională, critică dur declarația comună adoptată la Riga. Ea ar ilustra nivelul jalnic de consens european care mai există la acest moment: „Uniunea Europeană a mers pe cel mai mic numitor comun, preferând o variantă cât de slabă și un non răspuns la marile probleme ale momentului doar pentru ca să poată clama consensul european pe baza ambiguității constructive din cadrul unor formulări diplomatice neangajante”. În opinia lui Iulian Chifu, Europa aflată „cu războiul la ușă, tremură spășită în fundul curții, sub zidurile încă trainice, încuie poarta ca nu cumva să-și asume responsabilitatea să mai salveze, pe lângă familie, și vreo doi vecini cu casele spulberate de vijelia dimprejur”.

XS
SM
MD
LG