Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămînii politice moldovenești


Cu Vladimir Soloviov (NewsMaker) și editorialistul Petru Bogatu.

Fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţă condamnat recent la trei ani de închisoare cu suspendare în cazul Pantelei Sandulachi, despăgubit în 2012 de magistraţii Curţii de Apel Chişinău cu 400.000 de euro, a făcut joi dezvăluiri despre operaţiunile frauduloase de la BEM.

Astăzi, vineri, Procuratura generală a anunţat că extinde investigaţiile în acest caz, iar Centru Naţional Anticorupţie l-a reţinut pe fostul şef al Băncii de Economii, Grigore Gacikevici, alte cinci persoane fiind escortate la CNA şi audiate în dosarul creditelor neperformante.

Vladimir Soloviov
Vladimir Soloviov

În pofida acestor evoluţii, Vladimir Soloviov, redactorul-şef al portalului „NewsMaker” notează că dosarul băncilor devalizate ridică în continuare semne de întrebare:

„Întâi de toate, aceste întrebări se referă la activitatea structurilor statului care ar fi trebuit să urmărească şi să prevină operaţiunile dubioase. Mai mult decât atât, cred că principalele întrebări trebuie adresate nu doar lui Ilan Shor, care este învinuit în dosarul furtului de la BEM, dar şi celor care s-au aflat la conducerea acesteia anterior. Cred că problemele la bancă au început mult mai devreme şi nu odată cu venirea lui Shor. Poate că ar trebui căutate indicii încă de pe timpul în care la conducere erau comuniştii. Banca de economii a fost o vacă de muls pe parcursul multor ani, puterea s-a schimbat, dar vaca continuă să fie mulsă. În acelaşi timp sunt mari îndoieli că organele de drept, aşa cum se prezintă astăzi, vor elucida acest caz şi noi vom afla adevărul. ”

Petru Bogatu
Petru Bogatu

Pe de altă parte, consideră editorialistul Petru Bogatu, noile detalii despre aşa-numitul „jaf al secolului” în care sunt vizaţi şi politicieni din arcul guvernamental, vor influenţa votul cetăţenilor la scrutinul din 14 iunie:

„Dezvăluirile din ultimul timp i-au o turnură dramatică pentru partidele aflate la guvernare, de aceea în zonele mai importante, în aglomeraţiile urbane, chiar la nivelul raioanelor se pare că partidele aflate la guvernare sunt pe un trend descendent, negativ chiar, abrupt şi dacă nu întreprind ceva, dar nu ştiu dacă se mai poate întreprinde ceva, sigur că vor avea mult de suferit, vor fi penalizate de alegători.”

Pe parcursul acestei săptămâni, mulţi dintre candidaţi în cursa pentru primării şi-au prezentat programele electorale. Petru Bogatu este de părere că marile bătălii se vor da pentru Municipiile Chişinău şi Bălţi, unde criteriul geopolitic domină campania:

„Raţiunile, calculele de acest gen, politice şi geopolitice vor fi dominante, pentru că asta este situaţia societăţii moldoveneşti, este profund divizată. Bălţi-ul face dovada faptului că strategia Moscovei s-a schimbat, că ea nu-şi aruncă toate piesele în aceeaşi oală, urmărim o anumită distribuţie a muncii. Renato Usatîi, care este în opinia mea omul ascuns al Moscovei spre deosebire de Dodon. A plecat la Bălţi ca să-i netezească aici drumul spre victorie candidatului Partidului socialiştilor, Zinaidei Greceanîi. Dacă candida Usatâi la Chişinău, votul stângii era puternic fragmentat.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG