Linkuri accesibilitate

Cine sînt politicienii români care au interdicție de intrare în Statele Unite


Adrian Năstase la sosirea la închisoarea Rahova în 2014
Adrian Năstase la sosirea la închisoarea Rahova în 2014

Potrivit Ambasadei Statelor Unite din România „unii cetățeni români” „nu se califică pentru primirea vizei din cauza unor condamnări pentru activități infracționale.

Statele Unite au o listă cu persoane cunoscute din politica și administrația centrală din România, Ungaria și Bulgaria pentru care intrarea pe teritoriul american este interzisă, fie din cauză bănuielilor că aceste persoane sunt implicate în fapte de corupție sau chiar din cauză că au fost condamnate. Aceste interdicții au ieșit la iveală odată cu audierea lui Hoyt Yee, adjunctul asistentului secretarului de stat american la Comitetul de politica externa din subcomitetul Europa al Camerei Reprezentantilor.

Fostul premier Adrian Năstase (2000-2004) este unul dintre cei cărora în aprilie 2012, cu două luni înainte de arestarea lui i s-a retras viza pentru Statele Unite. Năstase mărturisește că, într-adevăr, acum trei ani a primit o scrisoare de la consulul american la București prin care era avertizat „să nu încerce să călătorească” peste ocean folosind viza pe care o avea probabil de pe vremea în care era în guvern. Fostul premier s-a declarat „mirat” că „această chestiune a pixurilor din campania electorală din România poate să fie o chestiune atât de importantă pentru Statele Unite”.

Năstase încearcă să minimalizeze în acest fel dosarul care a dus la condamnarea sa și care a demonstrat strângerea ilegală de fonduri pentru campania prezidențială din 2004. Administrația americană și americani nu au „foști prieteni”, ci doar „prieteni actuali”, spune ușor dezamăgit Năstase despre lecția pe care a învățat-o din ceea ce i s-a întâmplat: „ți-ai terminat mandatul, nu mai ești util”, adaugă fostul premier sub mandatul căruia România a fost primită în NATO, neînțelegând cum de nu îi mai sunt recunoscute meritele din perioada în care s-a aflat la putere.

Pe lista celebrităților politice autohtone care nu pot intra în Statele Unite se află probabil demnitari sub anchetă sau deja condamnați, dar Ambasada Statele Unite la București a precizat că dosarele privind acordarea vizelor sunt confidențiale, conform legislației Statelor Unite, și că nu discută „detaliile cazurilor individuale de evaluare privind vizele”. Altfel spus lista neagră a actualilor sau foștilor oficiali români cărora li s-a retras viza sau li se interzice accesul dincolo de ocean este secretă.

Cazul lui Adrian Năstase a devenit de notorietate, pentru că și-a publicat scrisoarea primită de la Consulatul Statelor Unite acum trei ani, iar acum a povestit ceea ce a înțeles atunci când i s-a retras viza. E posibil ca pe această listă să se află între alții fostul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, trimis în judecată pentru trafic de influență, fosta ministră a Dezvoltării, Elena Udrea, și succesorul ei Liviu Dragnea, proaspăt demisionat din funcție, senatorul Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, acuzat de subminarea economiei naționale, care nu vrea să-și dea demisia din Parlament și pentru care colegii săi au forțat limitele imunității, la fel ca și pentru fostul ministru al Transporturilor, Dan Șova.

Pe lista celor care au interdicție de intrare în Statele Unite ar mai putea fi și cei 13 foști miniștri aflați la închisoare pentru fapte de corupție și mulți alți parlamentari aflați sub anchetă.

Potrivit Ambasadei Statelor Unite din România „unii cetățeni români” „nu se califică pentru primirea vizei din cauza unor condamnări pentru activități infracționale, inclusiv pentru implicare în acte de corupție sau obținere de beneficii din corupție”.

XS
SM
MD
LG