Linkuri accesibilitate

Victor Chirilă: „Trebuie să gândim soluţiile necesare pentru a continua calea reformelor”


În direct de la Riga, corespondenta specială a Europei Libere discută cu Victor Chirilă (APE).

În marginea summitului de la Riga, Europa Liberă i-a cerut opinii despre eveniment lui Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.

Europa Liberă: Domnule Victor Chirilă, Parteneriatul Estic este o dezamăgire sau o încurajare pentru ţările care fac parte din acest aranjament?

Victor Chirilă: „Pentru Moldova sigur nu este o dezamăgire. Moldova este unica ţară care a profitat din plin de oportunităţile Parteneriatului Estic, a semnat Acordul de Asociere şi DCFTA, care ne oferă perspectiva de integrare economică cu Uniunea Europeană. Pentru prima oară acest lucru se întâmplă, de asemenea, am început asocierea politică cu Uniunea Europeană. Implementarea Acordului de Asociere ne va oferi şi o perspectivă clară de integrare cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Faptul că Moldovei i se reproşează problemele sale politice, dar şi economice, motiv din care nu au loc adevăratele reforme înseamnă că Moldova e taxată sau că ţara e ajutată?

Victor Chirilă: „Cred că ţara este ajutată. Avem nevoie de un partener sincer, când vorbim despre Uniunea Europeană. Critica este întotdeauna utilă, atunci când drumul este lung şi în cale sunt mai multe obstacole de trecut. Nu cred că ar trebui să ne dezamăgim de aceste critici, nu ar trebui să ne dezamăgim de problemele care există în ţara noastră. Dimpotrivă, trebuie să gândim soluţiile necesare pentru a continua calea reformelor, pentru a ne mobiliza cât mai bine.”

Europa Liberă: Ce ar cuprinde aceste soluţii?

Victor Chirilă: „În primul rând, trebuie să îndeplinim angajamentele care ni le-am asumat atunci când am semnat Acordul de Asociere, să facem reformele, să facem ordine în sistemul judiciar, să modernizăm economia, să consolidăm instituţiile, ca să lucreze în folosul cetăţenilor şi nu al unei mâini de politicieni şi oameni de afaceri. Acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le facem şi societatea trebuie să înţeleagă că viitorul depinde de fiecare dintre noi, cei care suntem parte a acestei societăţi, trebuie să ne implicăm în viaţa de zi cu zi, nu trebuie să lăsăm instituţiile, partidele politice să ne guverneze doar pornind de la propriile lor interese.”

Europa Liberă: Cum e văzută clasa politică de către partenerii de dezvoltare? Și dacă este creditată cu încredere actuala guvernare, ca să-şi ducă mandatul pe parcursul celor patru ani?

Victor Chirilă: „Există o dezamăgire, trebuie să recunosc acest lucru, nu doar acasă, dar şi în capitalele Uniunii Europene, există dezamăgire şi la Riga, legată de calitatea guvernării, de angajamentul guvernării de a continua reformele, de voinţa politică insuficientă din ţara noastră pentru a pune în practică Acordul de Asociere. În acelaşi timp, dânşii mizează pe faptul că societatea se va mobiliza, va face alegerea corectă, va responsabiliza politicienii, astfel încât reformele începute să continue.”

Europa Liberă: Se zice că la summitul precedent de la Vilnius Moldova ar fi fost vedeta evenimentului, aici ar putea fi Georgia şi Ucraina. Înseamnă aceasta oare că Moldova îşi pierde din rolul său?

Victor Chirilă: „Eu remarc că Republica Moldova este un exemplu la summitul de la Riga. La conferinţa societăţii civile de la Riga mereu se vorbeşte despre succesele pe care le-am realizat până acum. Sper foarte mult că şi în viitor acest lucru se va păstra, vom rămâne un exemplu pentru ţările din Parteneriatul Estic. De aceea zic că ţara noastră, practic, a obţinut tot ce a putut de la Parteneriatul Estic. Acum este timpul să mergem înainte, spre o nouă etapă. Această etapă nu va fi posibil de lansat atâta timp cât Acordul de Asociere va rămâne doar o simplă hârtie semnată.”

Europa Liberă: Domnul Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, declara Europei Libere că este responsabilitatea sa să nu facă promisiuni deşarte în privinţa aderării statelor din Parteneriatul Estic la Uniunea Europeană. Şi dacă Parteneriatul Estic nu este o promisiune oficială că va garanta aderarea la Uniunea Europeană, de ce aţi încercat astăzi să transmiteţi, chiar şi simbolic, această solicitare pentru ca Moldova să ajungă ţară candidat? Alături de Georgia şi Ucraina îţi înmânat această doleanţă comisarului european pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn.

Victor Chirilă: „Este un mesaj simbolic, este o declaraţie din partea societăţii civile în adresa Uniunii Europene şi a statelor noastre că viitorul nostru este cu Uniunea Europeană, calea noastră este spre Uniunea Europeană şi că suntem angajaţi să facem tot posibilul ce ţine de noi pentru a implementa reformele necesare.”

Europa Liberă: Dar nu vă contraziceţi? Pe de o parte, taxaţi guvernarea că nu face reforme, iar pe de altă parte, totuşi încercaţi măcar şi prin această atitudine simbolistică să arătaţi că locul Moldovei e în UE.

Victor Chirilă: „Chiar deloc. Pentru că perspectiva se acordă nu domnului Gaburici, nu domnului Filat, nu domnului Lupu, nu partidelor Liberal Democrat, Democrat şi altele, dar se acordă ţării noastre, societăţii, moldovenilor. Noi vorbim despre viitorul cetăţenilor, care îşi doresc o viaţă mai bună, o viață sigură, o viață prosperă. De aceea acest mesaj este o declaraţie, un angajament că vom continua, vom face tot posibilul ce ţine de noi pentru a merge pe această cale, indiferent de obstacolele politice pe care le întâlnim acum în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Plecaţi de la Riga cu sentimentul că nu e totul pierdut? Că aceste trei ţări din cele şase totuşi au şanse să ajungă în UE?

Victor Chirilă: „Voi pleca de la Riga cu sentimentul că avem alături de noi parteneri siguri, parteneri care doresc să ne ajute, parteneri care sunt gata să ne ofere asistenţa politică, financiară şi economică necesară. Există deschidere faţă de noi. Important e să ne ajutăm pe noi înşişi.”

Europa Liberă: De ce cu atâta insistenţă cancelara Germaniei, Angela Merkel, repetă că Parteneriatul Estic nu este îndreptat împotriva Rusiei? Să încerce Uniune Europeană să dreagă astfel busuiocul în relaţia cu administraţia de la Kremlin, cu domnul Putin?

Victor Chirilă: „Este clar că Federaţia Rusă nu înghite Parteneriatul Estic, priveşte Parteneriatul Estic ca pe o iniţiativă geopolitică din partea Uniunii Europene. Anume Uniunea Europeană evită să califice această iniţiativă ca un instrument geopolitic şi face tot posibilul pentru a calma temerile Federaţiei Ruse.

Din păcate, nu le reuşeşte, pentru că Federaţia Rusă, indiferent de argumentele Berlinului, Parisului şi din alte capitale, niciodată nu va accepta aceste scuze. Este important ca noi să ne consolidăm ca stat, este important să ne consolidăm ca democraţie, este important să ne consolidăm ca societate care ştie ce vrea şi îşi decide destinul fără ingerinţe din exterior. Cred că Parteneriatul Estic ne va ajuta să facem faţă acestor presiuni din exterior.”

Europa Liberă: Dar Moldova ar trebui să îmblânzească ursul de la Kremlin?

Victor Chirilă: „Trebuie să fim un stat responsabil, reformele pe care le presupune Parteneriatul Estic sunt în interesul nostru. În acelaşi timp, trebuie să construim o relaţie stabilă cu Federaţia Rusă, ceea ce, din punctul meu de vedere, este extrem de dificil, mai ales atunci când Federaţia Rusă este angajată pe calea confruntării cu Occidentul şi în special cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Dar fără aportul autorităţilor de la Moscova, este imposibil de soluţionat problema transnistreană. Iar dacă există acest conflict îngheţat, se încetineşte şi parcursul european sau, cel puţin, devine mai greoi. Pentru că Moldova este văzută de către partenerii de dezvoltare în UE reîntregită, adică împreună cu regiunea transnistreană.

Victor Chirilă: „E adevărat. Berlinul, Uniunea Europeană în general, nu îşi doreşte o confruntare cu Federaţia Rusă. O confruntare deschisă cu Federaţia Rusă este şi în detrimentul nostru. Este nevoie să se creeze o altă atmosferă, o atmosferă de dialog cu Federaţia Rusă, care să ne permită şi nouă să facem reformele necesare acasă. Dar, repet, Federaţia Rusă este puternică în Republica Moldova, deoarece noi suntem slabi ca stat, suntem slabi ca societate, suntem slabi ca economie. Şi atâta timp cât există aceste dificultăţi şi mai ales trebuie să adaog aici lipsa de unitate la nivel politic, întotdeauna Rusia va şti cum să speculeze aceste slăbiciuni şi să-şi avanseze propria agendă în ţara noastră.”

XS
SM
MD
LG