Linkuri accesibilitate

Lilia Carasciuc: „Îmi pare că numai prin parcursul european avem şanse să ne curăţim de aceste metehne”


Corespondenta Europei Libere la Riga în dialog cu directoarea executivă de la Transparency International Moldova.

Europa Liberă: Doamnă Carasciuc, acestea sunt noţiunile care s-au rostit pe parcursul zilei la Riga – autoritarism şi corupţie în ţările membre ale Parteneriatului Estic. Pot aceste state să se debaraseze de aceste păcate, metehne?

Lilia Carasciuc: „Îmi pare că numai prin parcursul european avem şanse să ne curăţim de aceste metehne, să avem o guvernare neautocrată, să avem o guvernare aleasă democratic, care ar avea încrederea societăţii civile. Despre aceasta s-a vorbit şi în cadrul Forumului Societăţii Civile a Parteneriatului Estic. Mai mult ca atât, s-a vorbit şi despre oligarhi, de oligarhizare, s-a vorbit foarte mult că fenomenul corupţiei este o problemă comună ţărilor Parteneriatului Estic. Dar o problemă mult mai dificil de a fi combătută şi prevenită este capturarea statului, mai ales capturarea instituţiilor de drept.”

Europa Liberă: Moldova are şanse să iasă la liman, după ce a fost criticată chiar foarte dur de către partenerii de dezvoltare, care au spus că până nu demonstrăm că suntem capabili să facem reforme, nu ne pot oferi mai multă asistenţă?

Lilia Carasciuc: „S-a vorbit cu diplomaţie de nivel înalt şi ei trebuiau să vorbească corespunzător, foarte diplomatic. Dar ceea ce am observat, la forumurile precedente, când se vorbea de ţările care aveau un vector mai clar, se spunea: Moldova, Georgia şi Ucraina, acum se vorbea despre Ucraina, Georgia şi Moldova. A fost un semn nu prea plăcut pentru mine, ca cetăţean al acestei ţări.”

Europa Liberă: Şi totuşi dumneavoastră sunteţi cea care aţi înmânat scrisoarea simbolică prin care cereţi statut de ţară candidat la Uniunea Europeană a Republicii Moldova. Aţi prezentat această cerere comisarului european pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, domnului Johannes Hahn. De ce aţi făcut-o, ştiind că ţara se confruntă cu atâtea probleme?

Lilia Carasciuc: „Cred că trebuie să ne punem scopuri, să fim ambiţioşi, să facem tot ce depinde de noi pentru a atinge aceste scopuri. Chiar la Forul Societăţii Civile am vorbit şi despre faptul că trebuie să monitorizăm guvernanţii, să exercităm presiune, dar să înţelegem cum stau lucrurile. Și aceasta mai ales au spus-o cei din ţările vestice, că este un proces în care trebuie să fim toţi implicaţi. Nu putem doar să monitorizăm lucrurile, trebuie să avem acel sentiment de ownership, adică să avem sentimentul că ne aparţine şi nouă. Anume din acest punct de vedere am hotărât că, dacă nu o fac guvernanţii, o facem noi din partea societății civile.”

Europa Liberă: Dar în ce condiţii Moldova scapă de corupţie şi de corupţi?

Lilia Carasciuc: „În primul rând, dacă într-adevăr ne determinăm că dorim un parcurs european, dar nu manipulăm opinia publică, dacă nu ne temem de Interpol, de instituţiile europene, de a fi căutaţi de aceste instituţii, atunci avem foarte mari şanse să devenim mult mai democraţi şi foarte rapid. Dacă într-adevăr statul va lua atitudine faţă de declaraţiile instituţiilor europene, faţă de declaraţiile şi cerinţele societăţii civile, să se aducă mai multă transparenţă asupra scandalurilor recente, să se ia atitudine. Deja o anumită transparenţă am obţinut, dar acum dorim să se continue reformele. Înţeleg că legea se încalcă în orice ţară, dar ceea ce este important este ca instituţiile care sunt obligate să ia atitudini să le ia, dacă nu iau atitudine, atunci capetele acestor instituţii, pardon, trebuie să cadă. Dacă aceasta nu se întâmplă, înseamnă că nu dorim să avem un parcurs european.”

Europa Liberă: Presiunea străzii, presiunea societăţii civile poate mobiliza clasa politică, astfel încât să aibă curaj până la urmă să stârpească fenomenele negative, pornind de la corupţie?

Lilia Carasciuc: „Dacă nu vor avea curaj, atunci vor avea frică de societate. Am văzut deja ce s-a întâmplat acum două săptămâni, când au ieşit în stradă de la 25 până la 40 de mii de cetăţeni, după diferite estimări, să spună un „Da” parcursului european şi „Nu” corupţiei. Mi se pare că aceasta este o putere foarte convingătoare. Noi nu chemăm în stradă, pentru că ar trebui să ne asumăm eventualele consecinţe ale unor provocări, ştim că avem un război în ţara vecină. Dar pe de altă parte cât putem să răbdăm?”

Europa Liberă: Și plecaţi de la Riga cu ce sentiment?

Lilia Carasciuc: „Plecăm de la Riga cu sentimentul că am făcut ceea ce a depins la momentul dat de noi. Noi foarte mult am aşteptat că la acest summit guvernanţii Republicii Moldova vor depune cererea de aderare. Dacă nu au făcut-o ei, încercăm să facem noi aceasta.”

XS
SM
MD
LG